Maalivahti Ryan Zapolski on ollut kahdessa edeltävässä Lukon ja Tapparan välisessä Liigan semifinaalissa todella hyvässä iskussa. Tappara on tehnyt miehen taakse vain kaksi maalia sen jälkeen, kun ensimmäisessä ottelussa tamperelaiset iskivät viisi osumaa.

Zapolski saa omien sanojensa mukaan tässä erittäin hyvää apua koko joukkueen puolustukselta.

Mitä on vähien maalien takana?

Ei siihen ole mitään salaisuutta! Kaikki auttavat siinä. Meillä on jätkiä loukkaantuneina, joten pitää tehdä töitä normaalia kovemmin. Sitä on myös tehty viime aikoina. On tärkeää taistella puolustusalueella ja pitää kiinni heidän kärkipelaajansa. Heillä on taitavia hyökkääjiä, joilta pitää ottaa aika ja tila pois.

Onko itseluottamuksesi nyt sitä luokkaa, että olet ns. ”zonella?”

Se on hyvällä tasolla. Tiesimme ennen sarjan alkua, mitä on odotettavissa. Viime vuonna saatu kokemus auttaa myös. Tappara on kova joukkue, ja viime vuonnakin puolustimme hyvin heitä vastaan. Nyt itseluottamuksemme on viime vuotta parempi. Se on tärkeää myös.

”Saan nähdä laukaukset”

Tampereen vierasvoitossa Tappara hallitsi eritoten päätöserässä kenttätapahtumia, mutta maaleiksi hallinta ei materialisoitunut. Zapolski joutui ottamaan ns. isoja torjuntoja laukausmääriin nähden verraten vähän.

Palataan vielä maanantain peliin. Mitä sanot siitä?

Tärkeä vierasvoitto tuli hyvällä esityksellä. Meidän piti voittaa Tampereella vähintään kerran. Pelasimme hyvin, ja johtoasemaan pääsy avauserässä on aina iso asia. Emme antaneet Tapparalle montaakaan paikkaa, ja siitä pitää antaa kiitosta kaikille.

Miltä oma pelaamisesi tuntui?

Tuntui hyvältä. Kontrolloimme kahta ensimmäistä erää, mutta päätöserässä olimme hiukan seisovin jaloin. Kaikki tekevät hyvää työtä maalin edessä, kuten koko vuoden ajan. He antavat minun nähdä laukaukset, ja tiedän, missä hyökkääjät ovat. Irtokiekotkin siivotaan hyvin pois maalin edestä. Tapparalla oli paikkoja pelin alusta alkaen, mutta vieraskaukalossa on oltava terävänä alusta alkaen. Sarjan voittaminen vaatii hyvää puolustus- ja maalivahtipelaamista.

”Kotietu pidettävä”

Lukko ei ole hävinnyt tänä keväänä kotonaan yhtään pudotuspeliottelua varsinaisella peliajalla, ja jatkoeriin menneissä otteluissakin tappioita on tullut vain yksi.

Millaista on lähteä sarjan johtoasemasta kotiotteluun?

Se on iso juttu. Jos emme voita, on tämä voitto täysin turha. Nyt kotietu on pidettävä, kun saimme sen riistettyä. Seuraava peli on sarjan isoin. Siinä on valtava ero, johdatko 3-1 vai onko sarja tasan. Meidän on voitettava.

Mitä sanot playoff-esityksestänne nimenomaan kotikaukalossa?

On hienoa pelata kotona. Fanit ovat mahtavia ja äänekkäitä. On helppo syttyä niihin peleihin. Jos aikoo mestariksi, kotipelit pitää voittaa. Olemme onnistuneet niissä tänä vuonna hyvin.

Onko maalivahdille merkitystä, pelataanko kotona vai vieraissa?

Ei oikeastaan. Samaa kiekkoa tämä on kotona ja vieraissa. Kotona on hieman helpompaa syttyä, kun fanit tukevat. Kotona on mukavampaa pelata.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

Juttua muokattu klo 15.45: Lukko ei ole hävinnyt kotonaan yhtään pudotuspeliottelua varsinaisella peliajalla.