KHL:n hallitseva mestari Metallurg Magnitogorsk putosi KHL:n pudotuspeleissä jo toisella kierroksella, mikä vapautti Oskar Osalankin Leijonien MM-leiritykseen. Osala hyökkää illan Saksa-ottelussa yhdessä Juha-Pekka Hytösen ja Ossi Louhivaaran kanssa samassa ketjussa. Vaasalaislähtöinen Osala hakee paikkaa uransa toisessa MM-turnauksessa.

Millaista harkintaa ja päätöstenteko vaati se, että lähdit Leijoniin?

Se ei vaatinut tänä vuonna minkäänlaista! Polvi on ollut parempi kuin mitä se on ollut siitä asti, kun loukkasin sen ensimmäistä kertaa ensimmäisen KHL-kauden jälkeen. Nautin pelaamisesta enemmän kuin koko tähänastisella ammattilaisurallani.

Muistelen, että sanoit tuota samaa jo syksyllä Karjala-turnauksen yhteydessä.

Kiekko on todella kivaa. Olen todella innoissani ja nälkäisenä tästä MM-hommasta. Olisi hienoa päästä pelaamaan MM-kisoihin.

Haet siis kauteesi mahdollisesta MM-menestyksestä kruunua?

Ilman muuta. Olisi hienoa voittaa taas jotain. Se on hieno tunne.

”Isompi apu Leijonille kuin 2010”

Suomen joukkue on perinteisesti ollut hyvin roolitettu. Osalan kaltaisia isoja voimahyökkääjiä on joukkueessa useampia (Lennart Petrell, Teemu Hartikainen, Jesse Joensuu), eli kamppailu pelipaikoista on varsin kovaa.

Petrell ja Hartikainen hakevat uransa ensimmäistä kisapaikkaa. Osala tuli uransa toistaiseksi ainoisiin MM-kisoihin Saksaan kesken turnauksen viisi vuotta sitten.

Millaiset muistot sinulla on Saksan MM-kisoista 2010?

Tulin sinne suoraan AHL:n pudotuspeleistä. Pelasin pienessä roolissa, mutta mielestäni ihan hyvät kisat. Pelasin neljä viimeistä peliä. Olin ensimmäisessä katsomossa, ja kun pääsin pelaamaan, pelasin loput. Meni hyvin. Rooli oli puolustava. Se oli hyvä ensimmäinen turnaus, mutta koen, että olen paljon parempi pelaaja kuin silloin.

Niinhän sinun pitääkin, koska takana on jo niin monta ammattilaiskautta enemmän, eikö totta?

Koen, että voisin olla nyt paljon isompi apu Leijonille.

Joukkue on kova. Minkälaista kamppailua se tuo harjoituksiin ja peleihin?

On hienoa, että joukkue on hyvä. Jos pääsee kisoihin, niin silloin on mahdollisuudet menestyä. Se on pelkästään positiivinen asia. Se tuo lisäkamppailua ilman muuta.

Joko ihan rooleistakin kamppaillaan vaikkapa sinun Joensuun, Petrellin ja Hartikaisen kesken?

Olemme kaikki aika monipuolisia pelaajia. En olisi yllättynyt, vaikka monikin meistä pääsisi kisoihin. En usko, että vain yksi tai kaksi mahtuu.

”Pystyn pelaamaan joka ketjussa”

Osala oli mukana jo Karjala-turnauksessa marraskuussa ja Venäjän maajoukkueturnauksessa joulun alla. Niihin verrattuna hän saa tosiaan uudet ketjukaverit, kun luistelee jäälle Suomen kolmosketjussa. Kuusi ottelua ovat tuoneet sarakkeisiin yhden maalin.

Mitä mieltä olet siitä, miten olet pelannut tällä kaudella maajoukkueessa?

Olen otteisiin tyytyväinen. Tehopisteiden valossa ei ole tapahtunut mitään hirveitä, mutta koen pelanneeni molemmissa turnauksissa hyvää kiekkoa. Olen valmis tälle tasolle. Vauhti ei tunnu enää kovalta, joskus jopa hitaammalta kuin joissain KHL:n kärkiotteluissa. Ennen se vauhti tuli shokkina, mutta nyt olen jo kuin kala vedessä.

Onko olemassa mieluisinta roolia?

Kakkos-kolmosketjun laituri, että saisi pelata molempiin suuntiin ja ali- ja ylivoimaa. Itse koen, että pystyisin pelaamaan joka ketjussa. Ihan sama, mikä rooli tulee, otan sen mielelläni vastaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen