Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen pelasi itse omalla pelaajaurallaan kuudet jääkiekon MM-kisat. Yhtään arvokisamitalia hän ei saavuttanut, mutta lähellä oli, kuten SuomiKiekon nopeasta tentistä käy ilmi.

Mikä on karvain MM-muistosi?

– Kyllä se on Moskovan kisat 1986. Tavallaan mokasimme kahteen otteen meiltä mitalin. Jos olisimme pystyneet pelaamaan kypsästi Ruotsi-pelin, olisimme olleet hopealla. Törttöilimme sen täydellisesti itse. Sitten oli vielä Kanada-peli. Meillä oli mahdollisuudet ottaa pronssi siinä. Suomi-kiekko on tarvinnut niitäkin vuosia.

Miltä tuntuu se, että sinun aikanasi mitalista haaveiltiin, ja nykyään on pettymys, jos sitä ei tule?

– Se kuvastaa sitä, miten Suomen kiekko on mennyt eteenpäin. Silloin olimme vahvasti mitaleiden perässä. Wienissä pullahdimme -87 Sykora-päätöksellä pois mitalipeleistä. Olimme menossa ja aika lähellä mitalikekkereitä minun viimeisinä vuosinani. Suomi-kiekko tarvitse niitä vuosia. Jos ajatellaan nykypäivää, niin tiedämme, että meillä on aina mahdollisuus. Kun katsotaan lähihistoriaa ja sitä, millaisilla joukkueilla Suomi on pelannut MM-kisoissa, niin mitalipeleissä olemme olleet. Se kuvastaa Suomen kiekon tasoa.

Jalonen pelasi itse mm. Kalevi Nummisen, Rauno Korven ja Pentti Matikaisen kaltaisten päävalmentajien alaisuudessa A-maajoukkueessa.

Mitä sinulle merkitsee se, että johdat nyt Leijonia kohti mitalitaistelua?

Todella hieno juttu. Kun minut tähän pyydettiin ja valittiin, niin sanoin, että tämä on edelleen minulle kunniatyö. Minulle on kunnia-asia olla Leijonien päävalmentaja. Aion nauttia tästä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen