Kommentti: Leijonien ei tarvitse haikailla NHL:n perään – tässä on tuleva MM-kisojen ykkösvahti!

Leijonien maalivahtipeli MM-kisoissa herättää aina keskustelua. SuomiKiekko-sivuston toimittaja Ilari Isotalo ottaa tuoreeltaan kantaa joka kevät esille nousevaan debattiin.

***

NHL:n runkosarjan päätyttyä ja pudotuspelien päästyä vauhtiin tuli uutinen, ettei yksikään tähän mennessä NHL-kauden päättäneistä suomalaisvahdeista ole Leijonien käytössä tulevissa MM-kisoissa.

Vaikka viime vuosina suomalaiset kiekkojännärit ovat saaneet tottua melko säännöllisesti rapakon takaa tulevaan maalivahtiosaamiseen ei tämän uutisen pitäisi aiheuttaa kuitenkaan syytä huoleen. Ostravan kisojen tuleva ykkösvahti löytyy nimittäin paljon lähempää.

Kääntäkää katseet itään ja Pietariin. SKA:n maalilla kitkerissä keitoksissa tänä vuonna keitetty Mikko Koskinen on antanut sellaisia näyttöjä, joita on enää lähes mahdotonta ohittaa.

Viimeistään tämä kausi on osoittanut, millaisten paineiden keskellä espoolaisvahti pystyy torjumaan. Menestysnälkäisen suurseura SKA:n ykkösvahdin tontti ei ole nimittäin varsinkaan keväisin mikään helpoin paikka suorittaa.

Vaikka joukkueen muu nimilista pursuaisi edessä millaisia nimiä, on erityisesti Pietarissa pelien mennessä vihkoon ollut varsin helppo osoittaa sormella juuri maalivahtiosastoa.

Viime vuosina näiden paineiden alla on murtunut monta todella kovaakin maalivahtinimeä. Aleksandr Salak, Jakub Stepanek ja Robert Esche toimivat esimerkkeinä edelliskausilta.

Vaikka Koskinen on jo muutaman kauden torjunut kovalla tasolla KHL:n puolella, on vahdin viime vuosien vire jäänyt Suomesta käsin varsin pimentoon. Syitä on monia, mutta suurin niistä lienee se, ettei vahti ehtinyt vakuuttaa edellisinä Liiga-kausinaan.

Sen jälkeen torjujan kehityskäyrä on lähtenyt kuitenkin jyrkkään nousuun.

Ei torjuja tyyliltään ole mitenkään muuttunut. Isokokoinen vahti luottaa yhä peittävyyteen ja kokoonsa. Sen myötä pakisto saa olla edessä tarkkana irtokiekkojen kanssa. Mutta erityisesti tasaisuus ja maalivahdin varmuus ovat ottaneet viime aikoina isoja askelia eteenpäin.

Käynnissä oleva finaalisarja kiteytti hyvin se, kuinka paljon Koskinen on KHL-vuosinaan kehittynyt varsinkin henkisellä puolella.

Kolmannessa finaalissa suomalaisen päätöserässä päästämä hörppy koitui varsin kalliiksi. Kazan nappasi juuri tämän osuman turvin avausvoittonsa finaaleissa ja pääsi samalla koko ottelusarjaan ensimmäistä kertaa kunnolla mukaan.

Mitä tästä voi päätellä? Jokaiselle vahdille menee aika ajoin helppoja osumia. Kuvaavaa on kuitenkin se, miten Koskinen käänsi tilanteen edukseen ja pelasi huikean ottelun kaksi päivää myöhemmin.

On vaikea nähdä tällaista tapahtuneen esimerkiksi torjujan KalPa-vuosina.

On mahdollista, että isokokoinen torjuja vie jo sunnuntai-iltana Euroopan ykkösseuran kauan odotettuun mestaruuteen.

Tähän päälle kun lyödään näytöt kauden aikana pelatuista maajoukkuepeleistä, ei Leijona-luotsi Kari Jalosen tarvitse enää turhaan kuikuilla rapakon taakse.

Tarvittava osaaminen löytyy nimittäin paljon lähempää.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!