NHL:n pudotuspelit käynnistyvät ensi yönä neljällä kamppailulla. Veteraanipuolustaja Kimmo Timosen seura Chicago Blackhawks on yksi suosikeista voittamaan Stanley Cupin, mutta tie kannua kohti on kivinen, sillä läntisen konferenssin Nashville-Chicago on yksi kovimmista ensimmäisen kierroksen sarjoista.

Timonen lähtee tavoittelemaan Stanley Cupia viimeisen kerran urallaan. SuomiKiekko-sivusto tavoitti savolaisen pudotuspelien alla.

Millä ajatuksin lähdet pudotuspelejä kohti?

Kun annettiin lupa jääkiekkoon, niin siitä lähtien tämä aika on ollut sitä, mitä suunniteltiin. Olen täynnä intoa ja energiaa. Mennään vielä pelaamaan entiseen kotikaupunkiin! Runkosarja oli osaltani pelailua. Hain tuntumaa, enkä laittanut sille niin painoarvoa. Tämä on se juttu!

Miltä Chicagon joukkue tuntuu?

Materiaalimme on laaja, ja siihen saamme vielä Patrick Kanen mukaan. Tämä joukkue on voittanut pari Stanley Cupia, ja voittaminenhan ruokkii voittamista. Jätkät tietävät, mitä odottaa. Kokemus voittamisesta on iso etu. Tämä on kuitenkin aina pitkä prosessi, ja vaatii kaikkien parasta. Meillä on ratkaisuvoimaa useassa kentässä, ja maalivahtimme on pelannut hyvin. Siitä ei homma jää kiinni.

Millainen vastustaja Nashville on?

Pekkahan (Rinne) siellä tekee paljon maalilla. Jos hän on pelipäällä, Nashville voittaa paljon. Meidän on saatava mylläkkää maalille. Heillä on hyvä pakisto ja liukkaita hyökkääjiä, vaikka he ehkä ovat hieman tuntemattomia. Valmentajan tuntien hän haluaa, että he pelaavat vauhdikasta ja hyökkäävää peliä. Läntinen konferenssi on kova, ja he olivat siellä kakkos- ja kolmossijoilla. Se kertoo siitä, että he ovat hyvä joukkue. Pitkä sarja on tulossa.

”Tämä osa elämää on nähty”

Pitkään oli epävarmaa, pystyisikö Timonen pelaamaan urallaan enää lainkaan, mutta veritulppien vaivaama pakki sai lopulta talvella peliluvan ja siirron Philadelphiasta Chicagoon, mikä mahdollisti kannujahdin.

Pitääkö päätös uran loppumisesta tähän kevääseen?

Pitää aina muistaa, mitä kesällä sattui. Se pyörii aina mielessä. En voi enää ottaa riskiä, vaikka mitään ei sitten tapahtuisikaan. Olen nelikymppinen äijä ja tämä osa elämää on nähty, kaikki nämä hotellit ja jäähallit. Olen antanut ja saanut paljon, mutta nyt riittää.

Tuleeko siitä tiedosta lisää paloa pelaamiseen?

Voittamisen tunne on kova. Kun aloin treenata tosissani, niin vain tämä oli mielessä, että yritän voittamista vielä. Se tuo lisää fiilistä ja toivottavasti tämä on se vuosi. Yritän blokata kuitenkin tämän asian pois päästä. Päätöstä on pohdittu pitkään. Nyt kuvio on kaikilla selkeä, ja pelataan niin hyvin kuin pystytään.

Missä kunnossa olet?

Viime peleissä tuli pieni loukkaantuminen, mutta nyt olen kunnossa. Neljä-viisi viime peliä ennen sitä tuntui siltä, että pystyn auttamaan joukkuetta. Kymmenessä ensimmäisessä rooli oli pieni ja se oli tuntuman hakemista. Sitten peleistä 11 ja 12 alkaen alkoi tuntua normaalilta, ja nyt sillä roolilla ei ole enää mitään väliä, mikä se on.

”Hattua nostettava Flyersille”

Timonen edusti Philadelphia Flyersia aina syksystä 2007 saakka kuuluen joukkueen parhaimmistoon läpi Flyers-vuosiensa. Kesällä 2010 Stanley Cup oli lähellä, mutta tuolloin finaaleissa juuri Chicago oli Philadelphiaa parempi.

Timonen on viihtynyt helmikuun lopussa tapahtuneen pelaajakaupan jälkeen Chicagossa hyvin. Kaupunki on perinteinen urheilukaupunki, johon Timonen on ehtinyt tutustua, sillä hän on asunut ”Windy Cityssä” yksin miehen perheen jäätyä itärannikolle.

Aiheuttiko uuteen joukkueeseen tulo opettelua?

Oli aika paljon opettelua ja tuli paljon muutosta siihen, miten olen aiemmin pelannut. Kymmenen pelin jälkeen aloin tietää, mitä joukkue tekee ja mitä pakkipari tekee. Tunsin joukkueesta vain yhden jätkän aiemmin (Daniel Carcillo). Aikaa meni omaa paikkaa ja roolia hakiessa ja opetellessa tuntemaan jätkiä. Nyt on edessä sitten isoja pelejä, ja mikä rooli vain käy.

Miltä Chicago on tuntunut organisaationa ja kaupunkina?

Joukkueella on hieno paita ja se oli hienoa laittaa ensimmäisen kerran päälle. Kaupunki on hieno, siitä ei pääse mihinkään. Olen ollut täällä viisi viikkoa, ja on ollut aikaa käppäillä kaupungilla. Halli on aina täynnä. Philadelphian kanssa nämä ovat samantyyppisiä seuroja, eikä ole tullut mitään isompia yllätyksiä.

Tiesin treidin monta viikkoa, mutta mihin, se selvisi vasta viimeisinä päivinä. Philadelphia kunnioitti toiveitani hienosti. Halusin seuraan, jolla on mahdollisuudet pudotuspeleihin ja voittamiseen. Kartoitimme tilanteen ja tässä ollaan. Hattua pitää ”Phillylle” nostaa, he hoitivat homman hienosti.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen