Kevään MM-kisat alkavat perjantaina, mihin Leijonat lähtee varsin iskukykyisellä joukkueella.

Tiistaina Helsingissä jääharjoitusten yhteydessä alkoivat selkenemään myös ketjukoostumukset, joilla Leijonat on lähdössä kisoihin.

Yhdeksi ketjuksi on rakentumassa Florida Panthersin kaksikon Jussi Jokisen ja Aleksander Barkovin lisäksi Kärppien Joonas Donskoin muodostama yhdistelmä.

Jokinen ja Barkov olivat jo muutamissa valmistavissa peleissä samassa ketjussa, jossa kuitenkin kolmas lenkki hieman vaihteli ja kierteli. Nyt mukaan on liittymässä Donskoi, joka muun muassa valittiin keväällä Liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi eli MVP:ksi.

Donskoin otteita ratkaisevassa seitsemännessä liigaottelussa oli ihastelemassa myös ketjun toisesta laidasta löytyvä Jokinen (lue lisää), joka uskookin isoja askeleita huipputasolle ottaneen Donskoin tuovan monia positiivisia asioita ketjun peliin mukaan.

– Varmasti Donskoi pääsee tulemaan tuohon mukaan huimalla itseluottamuksella. Ollut kovassa vireessä koko kauden ja vielä todella tasainen. Sitten kaiken päälle pelasi loistavat pudotuspelit. Hänelläkin on varmasti kova halu mennä eteenpäin nuorena jätkänä. Sitä tuossa yrittää vain rohkaista jatkamaan samaan malliin, Jokinen käy läpi Donskoin liittymistä mukaan ketjun kolmanneksi jäseneksi SuomiKiekko-sivustolle.

– Siinä samalla sitten yritetään tehdä yhteistyötä kolmistaan, puhutaan paljon ja saadaan sitä kautta yhteispeli toimimaan. Näen etukäteen niin, että tämä on erittäin mielenkiintoinen, mutta hyvä kombinaatio, Jokinen jatkoi.

Jokinen itse taas pystyy ammentamaan virtaa kahdesta kovasti eteenpäin menevästä nuoresta ketjukaverista.

– Erittäin hyvät ketjukaverit on mulla. Kaksi nuorta jätkää, joilla nuoli osoittaa vahvasti ylöspäin ja se tuo aivan varmasti enemmän virtaa itsellekin. Pystytään muutenkin täydentämään toisia ja tuossa on kaikki ainekset sille, että pystytään olemaan tosi hyvä ketju.

Mitä sitten voi odottaa? Tai mitä tuolta teidän ketjulta pitää odottaa?

– Tulosta. Sitä me lähdetään tekemään ja totta kai samalla vahvaa peliä kahteen suuntaan. Mutta meidän pitää pystyä tekemään tulosta, se on selvää, Jokinen sanoo päättäväisenä ja vaativana.

Kapteenina hienoihin kisoihin

Leijonien kisajoukkue julkistettiin maanantaina, mihin myös tuli vielä illalla lisäystä, kun Pekka Rinne liittyi mukaan joukkueeseen.

Siitä Jokisella onkin hyviä tuntemuksia kisojen alla.

– Varmasti sellainen todella tasainen ryhmä. Laaja taso ja saadaan neljä tasaista viisikkoa tuohon. Sinänsä meillä ei mitään hirveitä supertähtiä tavallaan ole, vaikka toki ”Peksi” saatiin maaliin, joka sitten on varmaan sellainen jos siinä joku on. Ylipäätänsä hän on loistava lukko tuohon meidän peräpäähän, Jokinen kehaisee.

Jokinen itse ei lähde mitenkään vähättelemään ylipäätänsä MM-kisoja, saati tulevia, joihin on tulossa Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Jaromir Jagrin kaltaisia supertähtiä ja kovia nimiä.

– Sitä kun on katsellut, että millaisia joukkueita muillakin on, missä Crosbyn johdolla on kovia nimiä, niin varmasti tulee kovatasoinen turnaus. Uskon, että Tshekissä on yleisö myös hyvin mukana.

– Itselle MM-kisat ovat aina isossa arvossa ja odotan nytkin hienoa turnausta.

Sinne Jokinen lähtee Leijonien kapteenina, mikä tuli esille jo varhaisessa vaiheessa. Mutta millaisena? Millainen kapteeni Jokinen on ja tulee olemaan?

– Ei musta Saku Koivun tapaista kapteenia tai Teemu Selänteen kaltaista kapteenia saa, vaan se on siellä jossain siinä välissä. Pitää vain olla oma itsensä. Tykkään olla äänessä kopissa, en tiedä olenko eniten, mutta jonkun verran ja siihen päälle sitä esimerkkiä kaukalossa. Antaa jokaisessa tilanteessa kaikkensa ja kentän ulkopuolella yrittää hoitaa kaikki jutut viimeisen päälle. Varmaan kuitenkin sitten sellainen enemmän esimerkin kautta johtaja olen.

– Mutta on tuo kyllä erittäin iso kunnianosoitus. Suomalaisessa jääkiekkoilussa paljoa isompaa kunniaa voi saada kuin että pääsee johtamaan maajoukkuetta MM-kisoihin. Meillä on tuossa kuitenkin paljon johtajia ja monta sellaista, jotka ovat pelanneet aiemminkin kisoissa. Hyvä johtajaporukka ja pystytään omilla esimerkeillä tuomaan kaikki sitä johtajuutta tuohon joukkueeseen, Jokinen mietiskelee.

Missä se sitten näkyy kaikista konkreettisimmin?

– Tuossa on kuitenkin kymmenen ensikertalaista mukana, niin heitä yrittää auttaa, jos heillä tulee jotain juttuja. Tuoda omat kokemukset heidän tietoon ja sitten tämmöisiä, että jos on päiväpeli, niin mennäänkö jäille sun muuta. Jos tämmöisiä juttuja tulee, niin olla siinä linkkinä pelaajiston ja valmennuksen välillä.

– Ja varmasti jos turnauksen edetessä tulee niitä vaikeampia hetkiä vastaan, niin kyllä siinä pitää kapteeniston pystyä näyttämään suuntaa niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, Jokinen linjaa.

MM-kisat alkavat perjantaina, jolloin Leijonat kohtaa omassa avausottelussaan USA:n.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen