OULU. Maanantaina Liigan välierät saatiin päätökseen upeiden taistojen jälkeen, kun molemmat välieräsarjat menivät aina seitsemänsiin otteluihin saakka.

Näistä voittajina eteenpäin finaaleihin selviytyivät Tappara ja Kärpät, joten edessä on viime kevään finaaleiden uusinta.

Maanantain ratkaisevassa seitsemännessä välieräottelussa Oulussa Kärpät ja JYP jatkoivat erittäin tasaista ja nopeatempoista sarjaa, josta voi jälkikäteen sanoa vain pelkästään hyvää.

– Tämä oli yksi vauhdikkaimmista ja fyysisimmistä sarjoista sekä reiluimmista missä olen itse pelannut. Ei ollut oikeastaan isoja ylilyöntejä ollenkaan. Sai vääntää ja sitten otettiin sellaiset selvät rikkeet pois. Ei sitä tietenkään toivo, että ihan painiksi menisi, vaan että pelattaisiin kunnon jääkiekkoa, Kärppien leiristä maalinteossa maanantain kamppailussa onnistunut Juho Keränen pohti isompaa kuvaa SuomiKiekko-sivustolle.

Keräsen oma osuma lipsahti erittäin helposti JYPin maalivahdin Tuomas Tarkin haarojen välistä sisään. Juuri ennen sitä Keränen oli istahtanut jäähypenkille hyökkäyspäässä tulleen jäähyn myötä, mutta heti jäähyn loputtua alkoi tapahtua.

– Se oli aika heppoinen jäähy ainakin mun mielestä, ei kuvastanut tämän sarjan henkeä. En sitten tiedä, että miten tuomarit sen näkivät. Mutta sitten vain ajatukset ja keskittyminen seuraavaan vaihtoon. Siinä sitten päästiin vastaiskuun heti kun pääsin jäähyltä ja ”Kepu” (Joonas Kemppainen) jätti kiekon mulle heti sinisellä. Yritin katsoa sillä tavalla, että saisin pakin jaloista kiekon menemään läpi, ettei se jäisi luistimiin tai polvisuojiin. Sen verran kerkesi katsoa, että rako oli siellä ja sitten sattui menemään.

– Mutta on ollut puhetta siitä, että meidän pitää ampua enemmän ja ehkä se sitten tuossa konkretisoitui. Tuommoisia maaleja toki tässä ehti vähän tullakin, että lauottiin vain.

Mutta yllätyksenä uppoaminen tuli, sen Keränen myönsi suoraan.

– Totta kai. Ainahan se yllättää, kun tuommoinen menee maaliin. Ei mulla mikään Ovetshkinin laukaisu ole, niin totta kai yllätti. Ei siinä kuitenkaan mitään, välillä nuo menevät ja pitää vain jatkossakin ampua enemmän.

Kärpät lähti maanantain pelissä kolmanteen erään maalin johtoasemasta ja JYP painoikin päälle kuin yleinen syyttäjä. Mutta sen oululaisjoukkue kesti ja iski vielä lopussa tyhjiin, mikä katkaisi JYPin yritykset.

– Meillä on kokeneita äijiä, jotka ovat pelanneet näitä pelejä ja tietävät homman nimen. Ainahan se kuitenkin menee niin, että kun on maalin johdossa, niin aina se viimeinen minuutti on sitä puolustustaistelua ihan sama mitä siinä yrittää sanoa tai miten yrittää saada hyökkäyksiä.

– Kaveri lyö kaiken peliin ja tulee koko ajan päälle, niin väkisin se menee siihen. Pitää vain olla kärsivällinen ja pokan pitää pitää, eikä pidä lähteä mitenkään ylipelaamaan. Hyvin me se loppu hoidettiin.

Lopun taistelun myötä sarja meni Kärpille 4-3 ja edessä ovatkin finaalit. Siellä vastaan tulee Tappara, joka oli myös vastassa viime keväänä finaaleissa.

– Iso haaste tuo on. Pitää vain valmistautua siihen, että eiköhän siitä tule taas pitkä vääntö. Eiköhän mennä taas puolin ja toisin. Pienten marginaalien pelejä tulevat olemaan varmasti niin kuin tässä JYP-sarjassa myös oli. Toivottavasti on reilua ja fyysistä vääntämistä.

Kyseiseen sarjaan Kärppien ei tarvitse matkustaa tiiviin aikataulun keskellä, vaan runkosarjan voittajana sillä on kotietu ja pelit alkavat keskiviikkona Oulussa.

– Sinänsä iso etu meille, että päästään täällä aloittamaan enemmänkin juuri sen takia, että tuo kotiyleisö tuo meille energiaa siihen keskiviikon peliin. En usko, että siinä niinkään sitten matkustaminen on, vaan eiköhän hekin tule lentämällä ja se matkustaminen ei ole niin iso juttu siinä.

– Mutta kyllä mekin nyt saatiin tästä kotihallista ja kotiyleisöstä ja kannustuksesta energiaa tähän peliin, se on ihan selvä juttu, Keränen antoi kiitosta.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen