Toimittaja Ilari Savonen seuraa Liigan finaalit hyvin läheltä ja juttuja on luettavissa sivustoltamme pelipäivästä toiseen.

Nyt kun kolme finaalia on takana, niin mitä oikeastaan on tullut ilmi? Mitä on tapahtunut? Mitä matkan varrella on kommentoitu, mitä muutoksia on tehty?

Alla kronologisessa järjestyksessä blogipäivitystä matkan varrelta:

***

Keskiviikko, 15.4.2015. Finaalipäivä 1.

Viime kevään uusinnat olivat käsillä, kun Kärpät ja Tappara asettuivat jälleen vastakkain kevään huipentumassa Liigassa. Tappara oli noussut Lukkoa vastaan 1-3-tilanteesta 4-3-voittoon, kun taas Kärpät ja JYP olivat käyneet upean, todella tasaisen välieräsarjan, mikä kääntyi Kärpille kotiedun kautta 4-3.

Aamujäillä Oulussa Tappara vaikutti yleisilmeeltään todella rennolta ja itsevarmalta. Olihan alla kuitenkin kolmen ottelun voittoputki Lukko-sarjasta. Iso kysymys liittyi suoranaisen väsymyksen keskellä siihen, että mille mallille tuomarilinja lähtisi finaalisarjassa menemään? Tappara kun oli pelannut suoranaisten vankilasääntöjen keskellä Lukko-sarjan, kun taas Kärpillä JYP-sarjassa vihellettiin selkeästi tarkemmin rikkeitä pois.

– Katsotaan mikä se linja on ja meidän täytyy olla valmiita siihen jos se linja on eri ja pitää olla valmis siihen mukautumaan. Ei me toki kauheasti keskitetä tässä vaiheessa ajatuksia tuomarilinjaan, mutta sitten totta kai keskustellaan ja tyhmä ei saa olla. Se mikä sallitaan, niin sitten pelataan niin ja jos taas ei sallita, niin sitten pitää olla valmis muuttamaan nopeasti omaa peliään, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola pohti asiaa ennen finaalisarjan alkua Oulussa.

Illan ottelussa ja finaaliavauksessa väsymys näkyi molempien joukkueiden suorittamisessa. Pelitempo oli varsin maltillinen. Kärpät ei saanut koneitaan aivan täysin käyntiin ja sen pelistä jäikin päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan paljon parantamisen varaa.

– Jotenkin helpolla meni nyt voitto Tapparalle. Olivat tietenkin tehokkaita ja tekivät paikoistaan maalit, mutta paljon jäi parannettavaa, Marjamäki myönsi finaaliavauksen jälkeen.

Varsin tasaisen ottelun ratkaisu tuli ensimmäisessä jatkoerässä Teemu Aallon toimesta.

Puheenaihe

Tapparan Stephen Dixonin voimakas taklaus Kärppien puolustajaan Arto Laatikaiseen herätti paljon puhetta vielä pelinkin jälkeen. Dixon jysäytti lujan taklauksen Laatikaiseen, mikä tuli suoraan selästä. Laatikainen kuitenkin käänsi selkää juuri ennen taklauksen vastaanottoa, mikä herätti hyvinkin kärkkäitä mielipiteitä.

– Laatikainen oli menossa kiekkoon ja näki, että Dixon tulee taklaamaan. Piti ottaa taklaus vastaan ja pelata peliä, mutta jotenkin ihmeellisesti jäi tönöttämään selkä taklattavaan päin. Se oli hyvä tulkinta tuomareilta, koska jos noissa tilanteissa et saa mennä taklaamaan, niin sitten mennään kaukalopalloon!, Tapparan luotsi Tapola täräytti.

– Sen vain kerkesin katsoa, että kovaa tuli, Laatikainen sanoi itse tilanteesta.

1. finaali: Kärpät-Tappara 2-3 JA, voitot 0-1

Perjantai, 17.4.2015. Finaalipäivä 2.

Isoja asioita tuli ilmi heti aamujäillä Tampereella, kun Kärpät sekoitti kokoonpanoaan isoilla muutoksilla ennen toista finaalia. JYP-välieräsarjan ensimmäisestä pelistä lähtien sivussa ollut Lasse Kukkonen oli päässyt pelikuntoon ja palasi illan ottelussa takaisin kehiin.

– Oli itselle vähän hankalaa, kun ei oikein tiennyt, että milloin se paluu tapahtuu. Aina sitä toivoi aamulla, kun heräsi, että tänään on se päivä. Mutta hienoa, että ollaan tässä pisteessä, Kukkonen sanoi ennen paluuta tositoimiin.

Kukkosen lisäksi kokoonpanoon nousivat muun muassa ensimmäisestä finaalista sivussa ollut Lukas Kaspar sekä Patrick Davis.

Tapparan leirissä oltiin hyvin luottavaisina ennen peli-iltaa, minkä kirvesrinnat aloitti myös erittäin vahvasti. Kahden vahvan erän jälkeen se johti peliä jo 2-0, mutta se ei kestänyt loppuun asti. Heti kolmannen erän alussa Joonas Donskoi kavensi ja perään Ivan Huml tasoitti pelin.

Huml oli lopulta isona sankarina, kun hän iski ensimmäisessä jatkoerässä kiekon ohi Tapparan vahdin Juha Metsolan ja tasoitti finaalisarjan.

– Ei ole koskaan helppoa tässä hallissa tulla takaa ohi. Sitäkin kautta tämä oli erittäin iso voitto meille, illan ratkaisija Huml hehkutti pelin jälkeen.

Puheenaihe

Tappara vei ottelun alkua hyvin selvästi ja tuli hurjalla tahdilla päälle. Kolmannen erän alun Donskoin maali kuitenkin käänsi vielä vahvemmin suuntaa Kärppien puolelle ja oli lopulta hyvin iso ottelun käännekohta.

– Semmoista tämä on. Momentumit vaihtuvat puolelta toiselle ja hieno peli saatiin tänään. Hieno finaalipeli, oli tapahtumia, tunnetta, räiskyntää, oikein hyvää ilmapiiriä. Joskus se kääntyy näin, että hävitään, joskus voitetaan ja tänään hävittiin, Tapparan päävalmentaja Tapola pyöritteli.

Kärppien osalta ulkomaalaispelaajien alisuorittaminen on ehtinyt olla jo melkoisena ongelmana ja sen saralla Humlin onnistumiset tulivatkin varsin positiivisella tavalla vastaan.

– Todella hiljaiset (pudotuspelit) ovat olleet, se täytyy myöntää. Joskus se vain menee niin, mutta nyt tuli pari hyvää pomppua, mitkä pystyin hyödyntämään. Mutta kaikista tärkeintä on se, että pudotuspelit ovat yhtä käynnissä ja on aikaa vielä, Huml mietti omia otteitaan keväällä pelin jälkeen.

2. finaali: Tappara-Kärpät 2-3 JA, voitot 1-1

Lauantai, 18.4.2015. Finaalipäivä 3.

Joukkueilla matka jatkui hyvin nopeasti eteenpäin, kun 21 tunnin sisällä eteen tuli jo toinen ottelu. Oulussa lauantain peli alkoi normaalista poiketen jo tuntia aikaisemmin, kun kiekko tippui jäähän kello 16:00.

Paljon mietityntää olikin sen saralla, että miten hyvin niukka valmistautumisaika tulisi näkymään pelin intensiteetissä.

Tappara ei tehnyt itse yhtään muutosta kokoonpanoon, kun taas Kärpät oli ottanut mukaansa nuoret Sebastian Ahon ja Saku Mäenalasen.

Kokonaiskuvassa Kärpät oli vähintään yhden tai jopa kaksi askeletta edellä alkuhetkillä lauantain pelissä. Kärpät siirtyikin 2-0-johtoon, mutta muutaman pahan kiekonmenetyksen jälkeen homma kääntyi. Molemmista Tapparan ensimmäisen erän loppuhetken osumista vastasi Olli Palola.

Kolmannessa erässä Kärppien sankariksi nousi Julius Junttila, joka pääsi tempaisemaan 3-2-maalin noin viittä minuuttia ennen kolmannen erän loppua.

Loppuhetkillä Tappara ei saanut tasoitusta aikaiseksi ja viikonlopun sisällä Kärpät olikin siirtynyt sarjassa 2-1-johtoon.

– Kyllä Kärpät on hyvä joukkue ja tuolla tavalla jos vähäänkään nukkuu, niin rokottavat heti. Ei sekään ole kyllä mitenkään yllätyksenä meille tullut, kaksi maalia iskenyt Palola sanoi viitaten lauantain ottelun alkuun.

Puheenaihe

Kärppien kolmosketjua (Junttila – Joonas KemppainenJoonas Donskoi) on kehuttu paljon läpi kauden ja pudotuspeleissä heillä tahti on ollut melkoinen. Näistä jokainen myös iski yhden osuman lauantain pelissä. Silti ratkaisumaalin iskenyt Junttila näki ettei ketju edes ollut ihan parhaimmillaan lauantain pelissä.

– En tiedä toimiko meillä niin tänään, vaikka tietenkin kaksi maalia. Ei me oikein saatu niin paljoa maalipaikkoja luotua. Mutta toki ihan hyvin on kulkenut tänä keväänä ja varmasti siinä näkyy paljon se, että ollaan pelattu jo pari kautta yhdessä. Tietää katsomattakin, että missä kaverit menevät, Junttila mietiskeli ketjun vireen syitä.

Kemppainen on kovaa vauhtia hätyyttelemässä pudotuspelien piste-ennätystä, mikä on tällä hetkellä Ben Eavesin hallussa 24 pisteellä. Kemppaisella on nyt kasassa 21 (10+11) tehopistettä. Myös Donskoi on lähellä, kun hänellä koossa on 20 pistettä (5+15).

Kovasti lauantain pelin jälkeen esillä oli myös hyvin tiivis ottelutahti, mihin illan ratkaisijalta Junttilalta tuli ihmettelyä.

– Onhan se tietenkin vähän outoa, että pelataan 60 ottelua ensin runkosarjaan ja sitten pelataan nämä hirveällä kiireellä läpi. En tiedä mitä siinä on ajateltu, mutta toki se on sama varmasti molemmille. Ollaan kuitenkin molemmat vedetty seitsemän ottelun välieräsarjat alle, niin en usko, että se sillä tavalla vaikuttaa mitenkään, Junttila kävi läpi.

3. finaali: Kärpät-Tappara 3-2, voitot 2-1

Ajatukset kolmen pelin jälkeen

Pelillisesti finaalit ovat olleet jo tässä vaiheessa erittäin hyvät. On riittänyt vauhtia, vääntämistä, erikoistilanneosumia ja kovia käänteitä. Voimasuhteet ovat olleet hyvin tasaiset, eikä kumpikaan ole missään nimessä erottunut toisesta mitenkään merkittävästi.

Tappara hallitsi hieman enemmän sarjan alkuvaiheessa ja oli paremmin omilla vahvuusalueillaan jo ihan hyvän itseluottamuksen myötä, mikä kantautui Lukko-sarjasta. Kärpillä oli pelillisestikin paljon korjattavaa pelistä, varsinkin keskialueen puolustamisessa.

Kapteenin Kukkosen tulo on auttanut Kärppiä erittäin paljon. Vaikka Kukkonen ei varmasti ole aivan 100% iskussa, on hän ollut omassa päässä samantien Kärppien johtava puolustaja. Ei kysymystäkään muusta.

Tapparalta hyvin positiivisessa mielessä esille on noussut varsinkin nelosketju, jossa Masi Marjamäki on tehnyt upeaa työtä läpi sarjan alun. Jykeviä taklauksia, voimanousuja ja vahvan paineen antamista. Josh Green sentterinä on ollut myös erittäin hyvä, vaikka hänen avopaikan hukkaus Hakametsässä perjantaina toisessa finaalissa oli lopulta hyvin isossa roolissa.

Lauantaina yksilötasolla ja kenttien osalta Tapparalla Palolan, Kristian Kuuselan ja Jarkko Malisen ykkösketju oli huomattavasti paremmin pelissä kiinni kuin aiemmin lauantaina, mutta siltikin se hävisi esimerkiksi taistelussa Kärppien Kemppaisen johtamaa ketjua vastaan.

Kärppien kärkipelaajat ovat olleet aavistuksen verran terävämpiä tähän mennessä. Tapparalla iso osa maaleista on tullut ohjureiden ja kimmokkeiden kautta. Maalinedustapelaamisessa se on ollut Kärppiä edellä.

Kokoonpanojen saralla Kärpillä on enemmän palapelin palasia pyöriteltävänä, kun taas Tapparalla Tapolan johtama valmennus on mennyt vankasti ”yhdellä kokoonpanolla”. Eikä sillä edes ole hirveästi vaihtoehtoja tehdä muutoksia.

Mietintää Kärppien puolella on myös nyt, sillä esimerkiksi puolustuspäässä Adam Masuhrin ja Ryan Glennin otteet ovat olleet kaikkea muuta kuin varmoja. Kärpillä on kuitenkin tällä hetkellä varastossa Dan Spangia, Patrick Davisiä ja Simon Suorantaa, joiden tuleminen mukaan seuraavaan peliin ei olisi edes iso yllätys.

Seuraava finaali on luvassa maanantaina Tampereella.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen