Tappara varmisti Liigan kotietunsa menneen viikonlopun vierasvoitolla TPS:stä. Se käy kuitenkin kovaa kisaan kakkossijasta Lukkoa vastaan. Sijoituksella on merkitystä, sillä kakkonen saa vastaansa puolivälierissä playoffien ensimmäisellä kierroksella 2-3 ottelua pelanneen joukkueen saaden itse huilata sen ajan.

Tappara on voittanut kuusi viimeistä peliään, ja saalistanut pisteitä peräti 12 peräkkäisessä ottelussa. Kokenut puolustaja Markus Kankaanperä avasi SuomiKiekko-sivuston piinapenkissä joukkueen tämänhetkisiä tunnelmia.

Onko joukkueenne siinä tilassa, että pelaaminen tuntuu jopa hauskalta?

Kyllä se on aika hauskaa! Pitää toki nähdä tulosten taakse, että ei saa olla tyytyväinen, vaan peliä pitää parantaa. Pelin sisällä on paljon asioita, joita pitää parantaa. Yritämme tehdä sen eteen hommia.

Mitä mietit siitä, että olette tässä tilassa kauden tässä vaiheessa?

Olemme käyneet kaikki mutkat ja kuopat läpi jo syksyllä. Olemme kasvaneet paljon joukkueena. Näen, että kun olen ollut aiemmin menestyvissä joukkueissa, niin tämä vaatii sen kasvutarinan. Sillä se joukkue hiotaan, ja onnistumisetkin tuntuvat paremmilta pienen notkahduksen jälkeen.

”Kausi on kasvutarina”

Tapparan maaliin on tällä hetkellä vaikea saada kiekkoa. Sitä vastaan on tehty meneillään olevan pisteputken aikana yli kaksi maalia vain kolmessa pelissä. Kankaanperä, Teemu Aalto ja Pekka Saravo ovat olleet alakerran tilkitsemisen luottomiehiä.

Millä alakertanne on saatu noin tiiviiksi?

Se on tullut pitkän työn tuloksena. Teemme päivittäin töitä. Olen sanonut monta kertaa, että kausi on kasvutarina. Pitää mennä eteenpäin ja saada asioita toimimaan. Joka asian eteen tehdään töitä. Haluamme pelata mahdollisimman pitkään.

Onko puolustuksen kautta pelaaminen joukkueen johtavia arvoja?

Kyllä sitä teroitetaan. Puolustamme pelin sisältä, reagoimme tilanteisiin ja lähdemme sitten hakemaan vastaiskuja. Keväällä pitää ajatella peliä puolustuksen kautta. Kenenkään kanssa ei pidä lähteä maalintekokilpailuun.

Joko alakertanne on viimeisessä tikissä, vai vieläkö sitä pitää terästää?

Kärppiä vastaan meni kaksi omiin ja se on kevään peleissä paljon. Onneksi meillä on taitavia ja liekeissä olevia jätkiä, jotka tekevät maaleja. Koko ajan sen kanssa on tehtävää. Jos alamme nyt paukutella henkseleitä ja olla tyytyväisiä, niin kaverit menevät äkkiä ohi.

Mikä on oma roolisi tässä?

Yritän auttaa mahdollisimman paljon ja muut auttavat minua. Se on vuorotyötä. Kaikki ovat kaikkien tukena, vaikka se kliseiseltä kuulostaa. Joka jätkää tarvitaan.

”Tämä valmistaa perhanasti!”

Kankaanperä on yksi kokeneimmista Tappara-puolustajista, mutta myös yksi meritoituneimmista. Hän voitti Suomen mestaruuden HIFK:n riveissä 2011, mutta kaulaan on ripustettu myös hopeaa peräti neljä kertaa. Kankaanperä on saalistanut himmeämpää arvometallia Tapparassa kahtena viime keväänä, ja kahdesti myös Jokereissa.

Joko pudotuspelejä ajatellaan?

Kyllä, mutta saamme pelata loppuun asti. Alamme ynnäillä pisteitä ensi viikolla, ja katsotaan, kuka on missäkin. On tämä varmasti hienoa yleisöllekin, kun panoksia riittää viimeiselle kierrokselle asti.

Millä tavalla tiukat pelit runkosarjan lopussa valmistavat pudotuspeleihin?

Se valmistaa ihan perhanasti. Tässä saa hyvän fiiliksen ja saa voittaa pelejä. Kaikki menee automaattisesti, kun ei tarvitse vain pelailla kymmentä viimeistä peliä ja varoa loukkaantumisia.

Se auttaa varmaankin siihenkin, että olette heti niiden alkaessa hereillä?

Kaikkia pisteitä kuitenkin tarvitaan vielä, kun on pelejä jäljellä. Ynnäillään ne ensi viikolla.

Vieläkö kaksi edellistä hopeaa antavat nälkää?

Olen ollut muutaman kerran siniviivalla häviämässä. Se ei ole kiva paikka! Niistäkin hyvän joukkueet ottavat opiksi, ja niistä on otettu paljon opiksi. Uusi kausi ja uudet kujeet. Viime kevään hopeasta ei ole puhuttu oikeastaan koko kautena. Nyt vaan pelataan mahdollisimman pitkään.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen