BRATISLAVA. Kun astuu vieläkin lähes uutena hohtavaan Slovnaft Areenaan, ei voi välttyä ihastelemasta paikallisia puitteita.

Kaksi harjoituskaukaloa sekä tyylikäs halli uusine pukuhuoneineen, saunoineen ja muine herkkuineen on väkisinkin yksi KHL:n tyylikkäimpiä kiekkoareenoja.

Tähän päälle kun lisätään perinteikäs ja yksi Euroopan vahvimpia kannattajajoukkoja takanaan, tuntuu hämmentävältä, että Slovan Bratislava on luopumassa talousongelmien vuoksi kokonaan KHL-paikasta.

Joukkueen peräsimessä ryhmää väkisin eteenpäin synkän talven yli raahannut Petri Matikainen myöntää realiteetit suoraan.

– Lähes varmasti tiedän, että KHL ei ole tällä hetkellä mikään vaihtoehto, suomalaivalmentaja tykittää SuomiKiekko-sivustolle.

On meneillään joukkueen välipäivän harjoitukset ennen sunnuntain SKA-peliä. Jäällä kiemurtelee lukumääräisesti niin pieni joukko pelaajia, että luulisi kyseessä olevan vapaaehtoiset harjoitukset. Kyseessä on silti koko Slovanin pelaajavahvuus.

– Viimeinen kuukausi on ollut varsinkin äärimmäisen rankka. Pudottiin pudotuspelitaistosta, minkä jälkeen kaikki mahdolliset pelaajat on myyty Ladislav Nagya ja muuta kapteenistoa lukuun ottamatta.

– Meillä on pari kenttää, jotka pelaavat. Kolmas ketju pystyy pelaamaan vaihdon sieltä sun täältä. Ja viidellä pakilla mennään koko ajan, Matikainen naurahtaa joukkueen nykyiselle tilanteelle.

”Vaikeita ja vielä vaikeampia päiviä”

Tilanne ei ole ollut koko kauden sama. Slovan aloitti runkosarjan vahvasti ja nappasi alkusyksystä voittoja jopa yllättävän hyvällä prosentilla.

Sen jälkeen alkoivat kuitenkin ongelmat. Joukkueen sisällä syntyi kahnausta, palkat olivat myöhässä ja edellinen valmentaja Rostislav Cada teki omat johtopäätöksensä purkaen sopimuksensa seuran kanssa.

Tilalle palkattu Matikainen myöntää samantien, ettei tiennyt, mihin oikeasti tuona syksyisenä päivänä lähti.

– Noin kaksi viikkoa sen jälkeen kun tulin, selvisi, mikä on kunnolla homman nimi. Pelaajat tulivat kertomaan, miten asiat ovat oikeasti. Sen jälkeen homma on ollut lähinnä selviytymistä. On todella hankalaa pelata KHL:n tasoista sarjaa ilman, että saat kunnon korvausta siitä, Matikainen huokaa.

Sen jälkeen Slovan on rimpuillut väärässa sarjassa. Välillä hirttoköysi on ollut löysemmällä, välillä tiukemmalla.

– On ollut vaikeita ja vielä vaikeampia päiviä. Täällä on voinut kyllä heittää romukoppaan kaikki mahdolliset kliseet joukkueen tasapainosta ja valmennuksellisista asioista kuten pelikirja, Matikainen kertaa.

Paikka on pitkin syksyä valahtanut koko läntisen konferenssin viimeiseksi. Se ei yllätä, kun katsoo heppoista materiaalia, jolla ei mentäisi todennäköisesti kotoisessa Liigassammekaan pudotuspeleihin.

– Toisaalta olen aika ylpeä, että meillä on kasassa kuitenkin se 59 pistettä, kun Amurilla (itäisen konferenssin jumbojoukkue) on vain 54. Ollaan kuitenkin oltu tässä suossa jo melko pitkään, suomalaiskäskijä kääntää tilanteen.

Tshekki vaihtoehdoista ykkönen

Mutta mihin seuraavaksi? Vaikka taival ei KHL:ssä enää jatkune, löytyy läheltä monta varsin sopivaa vaihtoehtoa tulevaksi sarjaksi.

– Mitään varmaa ei ole, mutta tiedän, että Tshekin pääliiga on selkeä ykkösvaihtoehto. Sen ohella toki Itävallan EBEL-sarja ja Slovakian oma sarja ovat muita vaihtoehtoja, Matikainen paljastaa.

– Tshekin sarja olisi kaikin puolin paras. Sieltä kun tulisi vanhat viholliset Sparta Praha ja muut tutut seurat, niin tämä halli on varmasti täynnä. Ja sinne tämä seura haluaa.

Mutta mitä aikoo Matikainen itse tämän kauden jälkeen? Suunnitelmat ovat vielä melkoisen auki.

– Kotiin tekisi mieli tällä hetkellä, mutta katsotaan rauhassa. Nyt olisi kiva valmentaa organisaatiota, jossa olisi rakenteet kunnossa. Se vie nimittäin paljon energiaa, kun homma ei kanna oikein mihinkään. Pelkkä selviytymistaistelu väsyttää pidemmän päälle, viime kaudella Grazin perämiseen kesken kauden hypännyt Matikainen pohtii.


Vaikka touhu Slovanin ympärillä on ollut viime aikoina synkkää, naurahtelee Matikainen useamman kerran haastattelun aikana. Vaikka kausi on ollut melkoinen, ei käskijä suostu katumaan valintaansa.

– Kyllä tämä aina kouluttaa valmentajaa. Uskon, että kun saa etäisyyttä tähän ja pääsee täältä irti, sitä huomaa oppineensa taas jotain uutta. Kovat kokemukset kantavat aina.

Miten säilyttää kasvot?

Pienellä pelaajaringillä taistelevalla Slovanilla on edessään vielä kaksi melkoista vääntöä. Kun vastaan asettuu kaksi Euroopan suurseuraa SKA ja Jokerit, ovat realiteetit selvät.

Ainakin sunnuntain ottelu pietarilaisia vastaan on jo loppuunmyyty.

– Täytyy vain toivoa jostain voimaa viimeisiin peleihin. Mistään voittamisestahan ei voi edes haaveilla, kunhan pystytään säilyttämään kasvot kotiyleisön edessä. Siitä tässä pelataan, Matikainen huokasi.

Ilari Isotalo, Bratislava
Twitter: @IlariIsotalo