Toimittaja Ilari Savonen pohtii kolumnissaan NHL:n maailmaa paljon viime päivien aikana puhuttanutta Chicago Blackhawksin supertähden Patrick Kanen loukkaantumista.

***

NHL, suuri ja mahtava. Kiekkomaailman ykköstuote. Sarja, jossa isoja virheitä tehdään huomattavasti vähemmän kuin muualla, ainakin sellainen kuva monesti jää.

Nyt piti kuitenkin jäädä pidemmäksi toviksi miettimään sitä, tekikö sarjan kurinpito ison virheen pistepörssiä johtaneen Kanen kohdalla.

Tapauksella juuret johtavat Blackhawksin ja Florida Panthersin kohtaamiseen ja ensimmäiseen erään. Mainiossa iskussa viime aikoina ollut Kane luistelee laidan lähellä ja tavoittelee kiekkoa. Peliasento on vahvasti etupainotteinen, hieman kurottava.

Lähellä Kanea seuraava Panthersin puolustaja Alex Petrovic täräyttää poikittaisella mailalla Kanea selkään, ei mitenkään kovin kovan iskun, mutta niin, että Kane kaatuu voimalla päin laitaa ja jää makaamaan jäähän.

Video tilanteesta löytyy ylhäältä galleria-kohdasta ja täältä.

Lopputuloksena on se, että NHL:n ykköstähtiin kuuluva Kane on sivussa 12 viikkoa.

Petrovic sai tilanteesta 2 minuutin jäähyn.

Ei jälkiseuraamuksia.

Raporttien mukaan NHL:n kurinpito tarkisteli tilannetta pitkään, mutta ei lähtenyt jakamaan erikseen pelikieltoa tai edes kutsunut Petroviciä minkäänlaiseen kuulemiseen.

Tilanne on hyvin kaksipiippuinen.

On täysin selvää, että Petrovic on syyllinen loukkaantumiseen. Hän ei varmasti sitä hakenut, mutta se oli seuraamus.

Kun tilannetta alkoi kelailla lukuisia kertoja ja luki eri näkemyksiä, on huomioita ehdottomasti se, että Kane on vielä tilanteessa kiekoton pelaaja ja poikittainen maila tulee selkään niin, että Kane lentää sen seurauksena päin laitaan.

Eli poikittainen maila kiekottomaan pelaajaan ja vaarallisessa paikassa. Se johti loukkaantumiseen.

On totta kai oikein, että NHL ei lähde kumartelemaan liikoja sen suuntaan, millainen loukkaantuminen lopulta on pituudeltaan. Eli että rangaistuksia lähdettäisiin jakamaan sillä suhteella, että miten pitkään loukkaantunut pelaaja on sivussa.

Sille tielle ei pidä lähteä, vaikka toki onhan tässäkin tapauksessa niin, että vahingoittaneen teon tehnyt pelaaja on vapaa pelaamaan heti seuraavassa pelissä ja toinen taas saa odotella seuraavaa peliä kolme kuukautta tai jopa ensi syksyyn asti.

Turha olla liian katkera.

Mutta.

Viestittääkö NHL tällä päätöksellä nyt sitä, että on ihan ok lyödä poikittaisella mailalla selkään niin, että pelaaja kaatuu vaarallisesti päin laitaan ison loukkaantumisriskin kera, eikä siitä seurauksena ole kuin pieni rangaistus?

Onko tämä se linja, minkä sarja haluaa vetää?

Se on vaarallinen linja.

Jo se luo ison kysymysmerkin NHL:n kurinpidon suuntaan.

Ja se fakta on laitettava ilmoille, ettei tämä nyt hirveän hyvää tee sarjalle. Pistepörssiykkönen ja yksi NHL:n viihdyttävimmistä pelaajista telotaan niin, että teossa on rangaistavia kohtia, eikä siitä toteudu jälkiseuraamuksia. Mutta toki. Kenenkään pelaajan ei pidä olla eriarvoinen toiseen verrattuna.

Mutta on tässä tapauksessa pelkästään häviäjiä.

Tässä häviää tai hävisi jo rajusti Blackhawks, joka menetti supertähtensä kolmen tärkeän kuukauden ajaksi sairastuvalle sen takia, että vastustajan pelaaja löi poikittaisella mailalla kiekotonta pelaajaa laidan lähellä kovan tilannenopeuden kera.

Tässä häviää ja hävisi maksava yleisö, joka haluaa nähdä Kanen taiturointeja.

Se hävisi paljon. Sitä kyseistä yleisöä on niin paljon, että pitäisi ihan hirvittää isompiakin herroja se, miten asiaa lopulta käsiteltiin.

Ja tässä häviää juurikin NHL, jonka päätös on jopa pöyristyttävän outo.

Ehkä NHL:ssäkin tehdään virheitä? Kyllä. Yksi sellainen tuli nyt vastaan.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen