Alle 20-vuotiaiden MM-kisat heikentävät monia Liigan joukkueita, kun kausi jatkuu täydellä kierroksella joulukuun 27. päivänä. HIFK:sta lähti tänä vuonna vain yksi pelaaja kisoihin, mutta hän oli sitäkin tärkeämpi, nimittäin ykkösmaalivahti Ville Husso.

Häntä paikkaa Kevin Lankinen, joka pelasi ennen joulutaukoa kuudessa ottelussa. Kisoja edeltäneeseen aikaan sisältyi myös sananvaihtoa HIFK:n ja Nuorten Leijonien päävalmentajien Antti Törmäsen ja Hannu Jortikan kanssa Husson pelaamisesta viime päivinä ennen joulua. Lankinen sai pelattavakseen HIFK:n syyskauden toiseksi viimeisen ottelun, josta hän torjui voiton Ilveksestä.

Lisämaustetta tilanteeseen toi vielä se, että Husson ja Juuse Saroksen ikätoverina Lankinen oli itsekin yksi kisakandidaateista.

SuomiKiekko-sivusto otti Lankisen ajatuksista selvää haastavan tilanteen kynnyksellä.

Millainen tilanne on olla HIFK:n ykkösmaalivahtina?

Se on hienoa itselleni. Vastuuta pitää kantaa, pelata hyvin ja auttaa joukkuetta voittoihin. Annan kaikkeni, että voisimme voittaa joka ikisen matsin.

Husson pelaamisesta ennen joulua oli paljon kohua ja itsekin pelasit jo heidän leirinsä aikaan. Haittasiko kohu keskittymistä?

EI haitannut. Pelaan silloin, kun sanotaan ja teen parhaani joka kerta. Ei kannata miettiä ulkopuolisia asioita, sillä niistä on vain haittaa.

Miten eroatte maalivahteina?

Ville lukee peliä hyvin, ja osaa sijoittaa hyvin. Itse olen enemmän reaktiotorjuja. Reagoin kiekkoihin. Ville on hyvä veskari, jota on ollut kiva seurata, ja saada hänestä oppia.

Kuinka lähellä uskot olleesi MM-kisapaikkaa?

Uskon, että minulla oli hyvät saumat kisoihin. Tällä kertaa jään tänne. IFK tarvitsee minua enemmän ja olen iloinen, että pääsen pelaamaan.

”Ei jännitä”

HIFK:n maalinsuu on paikka, jossa maalivahti toisensa jälkeen on saanut uralleen huonon suunnan. Husso itsekin nousi paikalle Brad Thiessenin epäonnistuttua viime kaudella surkeasti.

Vaikka Lankisen status ykkösenä kestänee vain MM-kisojen loppuun, on hän silti parisen viikkoa yhdessä koko Liigan seuratuimmassa paikassa. Tätä ei helpota yhtään se, että HIFK oli ennen taukoa hyvässä vireessä.

Jännittääkö?

Ei jännitä, kun saa pelata varsinkin tällaisia pelejä, kun yleisö on hyvin mukana ja kannustaa. Siitä tulee itseluottamusta ja halua näyttää.

Voidaanko sanoa, että tämä on makein paikka, johon olet urallasi päässyt?

Voi näin sanoa. Olen tehnyt paljon hommia, että pääsisin pelaamaan. Jos tulee pelejä, on niistä nautittava täysin.

Tajusitko heti tuoreeltaan Ilves-ottelun jälkeen voiton tärkeyttä?

Ei sitä sillä tavalla tajunnut. Totta kai haluamme voittaa joka pelin, ja jokaisesta pelistä on kolme pistettä jaossa. Itseni ja joukkueen kannalta oli totta kai tärkeää, että saan luottamusta ja näytin, että pystyn voittamaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen