Artturi Lehkonen on Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni. Kisat alkavat Suomen osalta tapaninpäivänä ottelulla USA:ta vastaan.

Viime vuoden kisoissa Lehkonen oli yksi Suomen tärkeimpiä hyökkääjiä, vaikka loukkaantuikin turnauksen loppupuolella. Kolmansiin tämän ikäluokan kisoihin lähtevällä Lehkosella on aiempina kokemuksinaan siis ääripäät: Karsintasarja Venäjällä kaksi vuotta sitten ja MM-kulta.

SuomiKiekko-sivusto jututti ”Arsia” kisaurakan kynnyksellä.

Millä ajatuksilla lähdet kisoihin?

Pirun hyvillä tietenkin. Nämä ovat meikäläiselle viimeinen maajoukkueturnaus junnuleijonissa. Meidän jengillämme on todella iso mahdollisuus, ja olen todella hyvällä fiiliksellä täällä. Joukkue on yllätysvalmis. Emmehän me ole taitavin jengi, emmekä mikään ennakkosuosikki. Meillä on samantyylinen joukkue kuin viime vuonna.

Millaista voimaa haette viime vuoden tapahtumista?

Kaikki, jotka olivat kisoissa viime vuonna, koettavat tuoda mahdollisimman paljon kokemuksia sieltä, ja kertoa, millaisia vaikeuksia voi kohdata. Tulee väsymystä, ja miten siihen pitää suhtautua. Tulee taas kovat kisat. On saatava hyvä startti ja hyvä fiilis koko porukkaan. Silloin ei koskaan tiedä, mihin päädymme.

Sinulla on kokemusta karsintasarjastakin.

Viime vuonna sitä kiukkua oli. Me, jotka olimme Ufassa, päätimme heti, ettemme pelaa ainakaan siellä ja sen eteen tekisimme kaikkemme! Siitä tulee vieläkin kiukkua mieleen, sillä silloin oli kasassa niin hyvä joukkue. Emme vaan saaneet voitettua niitä tarvittavia pelejä, emmekä olleet tarpeeksi tylyjä. Jokainen matsi on niin pienestä kiinni, ja meillä on nytkin todella kova lohko. Jokaiseen matsiin pitää lähteä voittamaan, eikä mitään muuta tavoitetta saa olla. Kaikki ovat paras yhdestä –pelejä. Jokainen peli merkitsee todella paljon.

”Olen uhonnut ruotsalaisille”

USA:n lisäksi Suomi kohtaa alkulohkossa Kanadan, Slovakian ja Saksan. USA:n jälkeen vastaan tulee seuraavana päivänä Slovakia, mutta sen jälkeen luvassa on arvokas huilipäivä ennen Kanadan kohtaamista.

Mikä merkitys sillä on, että pohjoisamerikkalaiset vältetään ainakin puolivälierässä?

Venäjällä, Ruotsilla ja Tshekilläkin on kovat joukkueet toisessa lohkossa. Meidän on saatava yksi päänahka USA:sta tai Kanadasta. Lähdemme voittamaan molempia pelejä, ja uskon, että pystymme kaatamaan toisen niistä. Sitten saisimme ehkä hieman helpomman vastustajan puolivälierään. Eihän sitä koskaan tiedä, mihin päädytään. Puolivälierässä on aina isot panokset.

Itse haluaisin pelata Ruotsia vastaan. Minulla on niin paljon joukkuekavereita Ruotsin joukkueessa ja olen uhonnut heille viime vuodesta (nauraa). Olisi siistiä tiputtaa heidät mitalipeleistä. Siitä tulisi pirun siisti peli minulle! Suomi ja Ruotsi ovat niin verivihollisia lätkässä. Lisämausteena olisi vielä se, että tunnen pelaajia. Sitä ei saisi hävitä, muuten siitä saisi kuulla koko loppuvuoden.

Millaisia otteluita odotat USA- ja Kanada-peleistä?

Hyvä startti, kun ensin kaikki hurraavat meille ja toivovat meidän voittoamme. Seuraavassa pelissä olemme valtion vihollisia. Siitä tulee hauskaa, kun pelaamme Kanadaa vastaan.

”Hieno näyteikkuna minulle”

Lehkonen on rakentanut uraansa määrätietoisesti. Hän lähti alaikäisenä Turusta Kuopioon ja KalPaan. Tälle kaudella hän otti uuden askeleen siirtyessään Ruotsin pääsarjan suurseura Frölundaan.

Lehkonen on MM-kisoissa todellisen suurennuslasin alla, sillä Suomi pelaa Montrealissa. Juuri Montreal Canadiens varasi Lehkosen toisella kierroksella kesällä 2013.

Mitä Ruotsissa pelaaminen on antanut sinulle?

Luisteluvauhtia on tullut lisää, ja olen tullut miehekkäämmäksi. Voimaa ja painoa on tullut lisää. Olen tullut jämäkämmäksi. Olen tyytyväinen, että olen mennyt sinne. Kehitys on mennyt siihen suuntaan, johon olen halunnutkin mennä. En ole vaan pystynyt heiluttamaan reppua tarpeeksi. Nyt koitan saada näistä kisoista samanlaisen ponnahduslaudan, jollaisen monet meidän jätkät ottivat loppukauteen.

Mikä on tilanteesi Montrealin kanssa?

Koskaan ei tiedä, miten asiat sujuvat. Jos pelaan hyvän loppukauden ja koko ajan voimaa lisää, niin koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Oletko ajatellut jo lähtöä?

Minulla on kaksivuotinen sopimus Frölundan kanssa. Totta kai on mahdollisuus lähteä, ja sen mukaan, mitä olen puhunut Montrealin kanssa, niin seura toivoo, että jonain päivänä lähden NHL:ään.

Eivät he varmaan muuten olisi sinua varanneet?

Aivan. Jos teen tulokassopimuksen Montrealin kanssa, ja seura haluaa minut sinne ja olen mielestäni valmis, niin sitten menen. Jos katson, etten ole valmis, niin sitten jään Frölundaan toiseksi vuodeksi.

Sinähän sen päätöksen kuitenkin teet.

Jos teen sopimuksen, niin kyllähän Montreal tulee vaikuttamaan päätökseeni.

Mutta kukaan muu ei sitä allekirjoita kuin sinä.

Ei todellakaan. Se on oma valintani. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Mitä ajattelet siitä, että kisat pelataan juuri Montrealissa?

Siitä tulee mielenkiintoista. Saan aika paljon huomiota. Leireillä olen nähnyt, että Montreal on hullu kiekkokaupunki. Tiedän paikat, ja ne ovat aika siistejä. On ainutkertaista päästä tällaisiin paikkoihin kuin Montreal ja Toronto. Ne ovat varmasti koko maailman suurimmat kiekkokaupungit.

Olet varmasti sikäläisten fanienkin eniten seuraama suomalainen.

Tämä on iso näyteikkuna minulle. Pääsen hieman haistelemaan sitä, millaista se voisi olla, jos pääsen joskus Montrealissa pelaamaan. Siitäkin tulee lisää potkua. Pääsen näyttämään osaamistani ja pistämään parasta pöytään. Näistä tulee hyvät kisat meille.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen