Markkasen piinapenkissä Oskar Osala: Onnellinen mies Magnitogorskista

© Kuva: Juha Tamminen

Metallurg Magnitogorskin suomalaishyökkääjä Oskar Osala pelaa yhtä uransa parhaista vaiheista juuri tällä hetkellä. Metallurg porskuttaa ruplaliigan itäisen konferenssin kärjessä, ja Osala on saanut ensimmäisellä täydellä kaudellaan seurassa suuren ja vastuullisen roolin.

Pisteillä voimahyökkääjä ei ole mässäillyt, mutta niiden varaan ei hänen kohdallaan lasketakaan.

– Roolini on kasvanut viime kaudesta. Nyt on tullut vastuuta alivoimalla ja neljällä neljää vastaan. Ylivoimavastuu on ollut koko ajan pieni. Sitä tulee vain yhdelle ketjulle. Tuntuu, että olen kehittynyt Magnitogorskissa pelaajana. Teen töitä hyvällä mielellä koko ajan ja koen, että olen hyvässä paikassa oman urani kannalta, Osala kertoo.

Jokerit jäi hallitsevan mestarin jyräämäksi tiistaina Helsingissä.

– Magnitogorsk on varmasti koko liigan parhaiten luisteleva joukkue. Olemme myös isokokoinen joukkue, joten se on aika hyvä yhdistelmä. Pelaamme hyviä joukkueita vastaan usein näin. Luistelimme Jokerit kumoon, ja voitimme erikoistilannepelaamisen. Siinä oli aika hyvä resepti, hän kertasi ottelua.

Vain mestaruus kelpaa

Magnitogorsk voitti viime keväänä seurahistoriansa ensimmäisen Gagarin Cupin. Sitä ennen se oli voittanut Venäjän mestaruuden 2007.

– Ei meillä ole mitään muuta tavoitetta kuin mestaruus. Nytkin treenaamme koko ajan todella kovaa. Emme pelkää sitä yhtään, emmekä ajattele, että nyt pitää voittaa pelejä (harjoittelun kustannuksella). Jatkuvasti mennään tosi kovaa, Osala totesi SuomiKiekko-sivustolle.

Sen perusteella, mitä ”Magnitka” esitti Helsingissä, sille voi ennustaa myös hyvää kevättä, sillä jos tiistain kaltaiseen esitykseen pystyy kovan harjoittelun keskellä, kuulostaa se muiden kärkijoukkueiden näkökulmasta jopa huolestuttavalta

– Toivottavasti näin, kuittasi Osala nauraen.

– Mestaruus oli ikimuistoinen kokemus. On vaikeaa voittaa. Siinä onnistuminen ja maaliviivan yli pääseminen oli sanoinkuvaamaton tunne. Se vaati todella paljon.

Magnitogorskilta on ollut viime aikoina pois vahvuudesta olkapäävammasta kärsivän Sergei Mozjakin. Venäläistaituri on voittanut KHL:n runkosarjan pistepörssin kahtena vuonna peräkkäin. Hän muodostaa yhden KHL:n pelätyimmistä ketjuista Jan Kovarin ja Danis Zaripovin kanssa.

– Heidän pelaamisensa on ihan käsittämätöntä. Naureskelemme treeneissä, kun katsomme heidän toimintaansa. Se on aivan uskomatonta! Ei heitä voi pysäyttää! Haluan nähdä sen päivän, kun joku pysäyttää heidät. Ei voi kuin pyöritellä päätään, hekottaa Osala.

Kovien koutsien kourissa

Osala on Magnitogorskissa kovassa prässissä, sillä seuraa valmentaa NHL:ssäkin legendaarisen maineen saanut Mike Keenan. Hän voitti mm. Stanley Cupin New York Rangersin päävalmentajana.

– Jos vaan sitoutuu hänen pelitapaansa ja pelaa hänen antamissaan rajoissa, kohtelee hän todella hyvin. Häviäminen ei ole sallittua, ja jos häviämme, sitten ei ole mukavaa. Se kestää muutaman päivän, ja sitten kaikki on hyvin, kun voitamme, Osala kertoo raa’an maineen saaneesta Keenanista.

Venäläispelaajan voi hyvällä omallatunnolla sanoa poikkeavan länsieurooppalaisista tai pohjoisamerikkalaisista ammattiveljistään suuresti. Silti Keenan sopii Osalan mukaan itään erinomaisesti. ”Rauta-Mike” on saavuttanut teräskaupungissa aseman, jota ei kyseenalaisteta.

– Hän tietää, että yritämme, ja että me ulkomaalaisvahvistukset olemme ammattimaisia. Venäläisille pelaajille hän sopii todella hyvin. Niille hän antaa piiskaa. Kyllä sitä meillekin tulee, mutta enemmänkin pelotellakseen venäläisiä tai saadakseen heidät hereille. Ei pidä ottaa sitä liian vakavasti.

Osala on mukana myös Kari Jalosen ensimmäisessä leijonajoukkueessa tulevan viikonlopun Karjala-turnauksessa.

– Tulen erittäin hyvillä mielin ja innoissani. Meillä on uusi valmennusjohto ja kroppa tuntuu paremmalta kuin kahteen ja puoleen vuoteen. En ole koskaan pelannut Kari Jalosen joukkueessa, ja aion tehdä kaikkeni, että saan annettua hyvän ensivaikutelman, Osala sanoo.

Jalosen tuloa päävalmentajaksi Osala kiittelee.

– Olen pelannut kaksi kertaa hänen joukkueitaan vastaan finaaleissa. Hänen joukkueitaan vastaan ei ole helppo pelata, joten minulla on hyvä kuva hänestä valmentajana. Olen myös kuullut kaikilta hänen alaisiltaan, että hänen joukkueessaan on mukavaa pelata.

Tuntuu siltä, että jääkiekkoilijalla nimeltä Oskar Osalalla ovat asiat varsin hyvin?

– Kyllä! Erittäin hyvin! Herään joka aamu hymy huulilla ja menen töihin!

Leijonista ja Metallurg Magnitogorskista löytyy siis onnellinen mies.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen