Jokerit jäi tiistaisen Magnitogorsk-ottelun myötä viikon tauolle sarjapeleistä, vaikka KHL jatkuukin yli viikonlopun maajoukkuepelien. Helsinkiläisjoukkue kärsi hallitsevalle mestarille tylyn 1-4-tappion ja on näin pystynyt kaatamaan liigan kärkiseuroista oikeastaan vain viime viikon vieraspelikiertueella Moskovan Dynamon.

Lukuisat voitot ovat kuitenkin todistaneet sen, että Jokerit kuuluu oman konferenssinsa yläkastiin ja on yksi KHL:n laadukkaimmista joukkueista.

Jokereista kaksi pelaajaa – Ville Lajunen ja Atte Ohtamaa – esiintyy myös viikonlopun Karjala-turnauksessa Leijonien riveissä. SuomiKiekko-sivusto piinapenkitti turnauksen kynnyksellä heistä Ohtamaan.

Palataan aluksi Magnitogorsk-otteluun. Mitä siitä jäi käteen?

Vastustaja oli kova, ja pelasi hyvää jääkiekkoa. He käyttivät paikkansa hyvin ja ansaitsivat voittonsa. Peli oli vauhdikas ja toi meille hyvää oppia siitä, millaisia kärkijoukkueet tässä sarjassa ovat.

Olemme tottuneet jo matkustamiseen, eikä rasitus tuntunut. Meilläkin oli paikat tehdä maalit. Annoimme neljä maalia kotikentällä, mikä on liikaa.

Miten KHL:n aivan terävin kärki eroaa muista joukkueista?

Kaikki ovat olleet kovia pelejä. Niitä joukkueita, jotka ovat sarjataulukon yläpäässä, pitää pystyä voittamaan enemmän kuin mitä olemme tähän mennessä voittaneet.

Mistä on jäänyt kiinni se, ettei pisteitä ole niitä vastaan tullut tuon enempää?

Pitää pystyä puolustamaan oman maalin edessä paremmin, eikä vastustajalle saa antaa laatupaikkoja. Toisessa päässä pitää olla röyhkeämpi, ja ajaa maalille, että saamme tulosta aikaan.

”Vastustajat tulevat Helsinkiin puolustamaan”

Jos voittaa Moskovan Dynamon vieraissa lähes missä tahansa pallopelissä, kertoo se tekemisen korkeasta tasosta. KHL:n kärjestä taas ovat Helsingistä käyneet hakemassa pisteet Magnitogorskin lisäksi Ufa ja Omsk.

Tämä kertoo siitä, että työtä on vielä tehtävänä, mutta rohkaisevaa Jokereiden kannalta on ollut se, ettei se ole missään ottelussa ollut pahassakaan alakynnessä. Vastustajien laajempi rutiini ja tietämys KHL:n vaatimuksista ovat painaneet kupissa vaan liikaa.

Onko pelinne Moskovan Dynamoa vastaan ollut kauden paras?

Se oli hyvä vieraspeli. Siellä pelasimme sitä peliä, jota osaamme. En tiedä oliko se paras pelimme, mutta se oli hyvä peli meiltä.

Eroaako koti- ja vieraspelaamisenne toisistaan?

Tuntuu, että vastustajat ovat olleet tulleet Helsinkiin sillä asenteella, että he puolustavat meiltä kaikki pois ja iskevät tehokkaasti. Meidän pitää voittaa kotipelejä enemmän. Kotietu on asia, jolla voittoja pitää pystyä ottamaan.

Mitä olet itse saanut omaan pelaamiseesi?

Oppia ja paljon! Tämä on kovatasoinen sarja. Jollain lailla olemme myös opetelleet tätä, että kuinka tuloksellisesti raaka sarja tämä on. Täällä pitää pystyä kehittymään pelin myötä paremmaksi ja vahvemmaksi.

Millä osa-alueilla tunnet menneesi syksyn aikana eteenpäin?

Vaikea sanoa näin äkkiseltään… Isossa arvossa on se, että pystyy joka ilta hoitamaan oman ruutunsa, ja puolustamaan vastustajalta aseet pois.

”Mukavaa päästä Leijoniin”

Ohtamaa debytoi Leijonissa viime kaudella MM-tasolla. Hän sai siis kutsun myös päävalmentaja Kari Jalosen debyyttiturnaukseen Karjalaan.

Millä ajatuksin lähdet Leijonien matkaan?

Nyt sitten sinne… Hyvä, että olen saanut kovia pelejä alle. On mukavaa, kun pääsee vielä sinnekin.

Olisitko mieluummin jäänyt harjoittelemaan Jokereiden kanssa?

Aina on kunnia-asia pelata Leijonissa. Se motivoi ja kiehtoo.

Millaista turnausta odotat?

Ne ovat varmasti kovia pelejä. Maaottelut ovat aina maaotteluita. Niissä riittää aina vauhtia ja tilanteita. Ne ovat aina vauhdikasta kiekkoa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen