Leijonapuolustajalla huikea alkukausi SHL:ssä – ”Tunnustusta omalle työlle”

© Kuva: Ilari Isotalo

Leijonien puolustuksessa Karjala-turnauksessa operoivan Kristian Näkyvän kohdalla maajoukkuekutsuja voidaan nimittää helpolla todelliseksi palkinnoksi vahvasta alkukaudesta.

Ja vahva alkukausi on jopa vähättelyä sille, miten hyvin Näkyvällä henkilökohtaisesti pelit ovat lähteneet liikkeelle Ruotsissa. Koko SHL:n pistepörssin sija 14., puolustajien pistepörssissä toisena heti SM-liigastakin tutun Cory Murphyn jälkeen. Ja vielä Luulajan sisäisen pistepörssin ykkössija.

Kaikki seurassa, jossa vietettyä aikaa on vasta yksi kesä ja alkusyksy.

– Mielenkiintoinen startti ollut kyllä. Uusi maa ja ensimmäistä kertaa ulkomailla kunnolla pelaamassa. Ollut todella sellainen innostunut fiilis itselläkin, että on ihan uusia kuvioita, uusia naamoja, pääsee vieraita kieliäkin harjoittelemaan. Toki eipä se elämä sen kummallisempaa sielläkään ole, Näkyvä pohtii SuomiKiekko-sivustolle.

– Ylipäätänsä ollut senkin suhteen hyvä alku, kun joukkue otti hyvin vastaan ja on sellaisia todella hyviä tyyppejä joukkueessa. Se joukkuehenki on ollut aivan loistava, eikä tunnu, että olisi ollut oikeastaan mitään ongelmia sopeutua sinne, 23-vuotias puolustaja miettii Ruotsiin asettumista.

Yksi iso asia henkilökohtaisessa suorittamisessa on ollut luotto. Sen Näkyvä nostaa mielellään esille.

– Se on ruokkinut sillä tavalla itseä, että ”hei, nyt on tilaisuus näyttää mitä pystyy tekemään”. Alusta asti on ollut todella iso rooli ja kun niitä onnistumisia sitten on tullut, niin ruokkivathan ne lisää niitä. Ja uskaltaa pelata sillä omalla tyylillä.

– Mutta samalla tuossa pyrkii koko ajan pitämään sitä tasoa aina itselle korkeampana ja korkeampana. Kyllähän niitä onnistumisia on näyttänyt sitten tulevan.

Korkean laadun tavoittelua ja olosuhteita

Kaikesta päätellen hyppäys ulkomaille pelaamaan ensimmäistä kertaa uralla on lähtenyt mainiosti liikenteeseen.

– Ruotsi vielä on niin lähellä Suomea, että se kulttuurierokaan ei ole mitenkään kovin suuri. Ja jos tulee sellainen tunne, että on koti-ikävä, niin 1,5 tuntia ja on jo Torniossa ottamassa Suomen puolella happea.

– Tosi hauskaa on ollut, Näkyvä ilmaisee suoraan.

Eikä huonoon seuraan Näkyvä suunnannutkaan, tai ylipäätänsä organisaatioon. Luulaja kuuluu aivan Euroopankin mittarilla isojen seurojen joukkoon, jossa ote arjessa on todella ammattimainen.

– Se oli yksi niistä syistä, että miksi ylipäätänsä lähdin sinne. Siellä yritetään hoitaa kaikki asiat aivan viimeisen päälle. Seura siellä on sellainen ylpeyden aihe. Sinne kun tulee kavereita muualta, niin he nauttivat ajastaan siellä ja kehittyvät. Ei puhuta silloin pelkästään joukkueena kehittymisestä vaan nimenomaan pelaajana myös.

Vaikka tällä hetkellä hyvin tasaisessa SHL:ssä Luulaja ei olekaan ihan kärjen tuntumassa, ovat tavoitteet seurassa hyvin korkella.

– Ollaan puhuttu siitä, että halutaan olla huippujoukkue itse SHL:ssä kuin myös Mestarien liigassa CHL:ssä. Se on meidän tavoite, Näkyvä myöntää.

– Nähtiin kuitenkin heti alkukaudesta se, että jos pelataan joukkueena hyvin, niin tulosta tulee. Vahva usko tuossa on kyllä.

Ammattimaisuus testissä

Näkyvä on viimeisten vuosien aikana päässyt pelaamaan jo muutamia maajoukkueotteluita Leijonien paidassa. Tilillä on yksi EHT-turnaus tähän mennessä, mutta Karjala-turnauksen osalta kokemus on ensimmäinen.

Monesti puhutaan siitä, että maajoukkuekutsu on palkinto hyvästä työstä. Sen Näkyvä allekirjoittaa omalla kohdalla täysin alkukaudesta.

– Tuosta sai sellaisen energiabuustin omaan tekemiseen. Ja on se aina hieno juttu, että tuollaisesta saa tavallaan vähän tunnustusta omalle työllensä.

Helpot lähtökohdat eivät kuitenkaan olleet niin Näkyvälle kuin muillekaan turnaukseen tulleille pelaajille, sillä vielä tiistaina moni pelaaja oli kehissä CHL:ssä tai KHL:ssä.

Näkyvällä on kuitenkin lähtökohtiin liittyen napakka näkökulma.

– Se on osa tätä lajia, että pitää pystyä sopeutumaan nopeasti uusiin tilanteisiin. Nousee se ammattilaisuus esille, että kuka pystyy sisäistämään asiat mahdollisimman nopeasti ja kuka pystyy olemaan oma itsensä ihan missä ympyröissä tahansa.

Ammattimaisuudelle seuraava mittari onkin erittäin kova, kun vastaan asettuu nimivahva Venäjä. Sitä haastetta Näkyvä odottaa innolla.

– Hienoa päästä niin testaamaan omaa tasoaan mutta myös joukkueena. Pitää vain tiivistyä ja ruvetaan taistelemaan ihan tosissaan.

Isommassa kuvassa henkilökohtaisella tasolla Näkyvä ei ole ainakaan vielä tarkemmin miettinyt tavoitteita muun muassa kevään MM-kisojen suhteen.

– Mutta on se totta kai tavoittelemisen arvoinen asia, Näkyvä myöntää.

– En varmasti pistäisi pahitteeksi, jos paikka tulisi.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.