Markkasen piinapenkissä Pekka Jormakka: ”Voittoputkesta pyritään pitämään kiinni”

© Kuva: Juha Tamminen

Tappara on yksi Liigan kovakuntoisimmista joukkueista tällä hetkellä. Champions Hockey Leaguen alkulohkon päätöskierroksella alkanut voittovire on jatkunut kotimaan sarjassa neljän voiton verran.

Vaikka Tapparan sarjasijoitus on vasta seitsemäs, ei se ole kolmannestakaan sijasta kuin kolmen pisteen päässä. Viimeisin Tapparan ”uhri” oli Kärpät, jonka se kaatoi Hakametsässä perjantaina 2-0. Joukkueen kultakypärä Pekka Jormakka teki ottelun voittomaalin ja kultakypärää kantava ”Power-Pekka” ansaitsi näin paikan sivustomme piinapenkissä.

Mistä tällainen viiden ottelun voittoputki on peräisin?

Me puolustamme hemmetin hyvin ja (maalivahti Juha) Metsola pelaa huippulätkää tällä hetkellä. Hän torjuu melkein kaiken. Ehkä se on se salaisuutemme. Emme tee hirveästi maaleja, mutta ei tee vastustajakaan.

Mitä voitot ovat tehneet joukkueen ilmapiirille?

Fiilis on rennompi, ja vaikka hirveästi maaleja ei tule, eikä mitään maalifestivaaleja pidetä, niin on pakko myöntää, että voittaminen on niin paljon kivempaa kuin häviäminen. Totta kai toivoisimme, että maaleja tulisi paljon joka pelissä, mutta voittaminen tuntuu hyvältä.

Oliko pelissänne oikeasti jotain vialla, vai ovatko asiat nyt vain loksahtaneet kohdalleen?

Puhuimme siitä paljon. On tärkeää, että kaikki pelaavat samaa peliä. Se on ratkaiseva tekijä. Kun viisikko pelaa tiiviinä, on vastustajan vaikeaa päästä maalintekopaikoille. Viisikkomme olivat alkukaudesta hajallaan. Ne repeilivät, ja vastustajat pääsivät aika vapaasti hyökkäysalueelle. Sitten olimme vaikeuksissa.

”Kaikki pelaavat nyt samaa peliä”

Tappara ei ole tehnyt Liigassa yhdessäkään ottelussa kolmea maalia enempää ja onkin vähiten liigamaaleja tällä kaudella tehnyt joukkue. Vastaavasti vain KalPa on päästänyt sitä vähemmän maaleja.

Kärppiä vastaan Tappara oli puolustussuuntaan todella tiivis joukkue, ja sen maalille ei ollut eikä ole tällä hetkellä helppoa päästä tekemään maaleja.

Oliko nimenomaan puolustus se osa-alue, joka piti saada kuntoon?

Kun uusi kausi alkoi, niin ei puolustus voi olla heti kunnossa. Aloimme pikkuhiljaa treenata sitä, ja nyt se alkaa olla kuosissa. Tiedämme, miten pelata ja kaikki pelaavat samaa peliä. Silloin peli näyttääkin hyvältä. Jos neljä äijää pelaavat niin kuin pitää, ja yksi vetelee vain vähän sinne päin, niin eihän siitä tule mitään. Sarja on kuitenkin niin kova, että pienetkin virheet näkyvät. Kun vähän kämmää, niin heti heilahtaa.

Onko hyökkäys seuraavaksi kuosiin laitettava asia?

Siinä on parannettavaa. Samoin ylivoimapeli on tökkinyt. Se pitää saada kuntoon.

Mikä siinä on vialla?

Uskon, että kun painamme hommia, niin jossain vaiheessa reppu heiluu enemmän. Pystymme tekemään vielä enemmän maaleja.

Maalintekotaidon ei luulisi teiltä kadonneen mihinkään.

Ei niin. Meillä on huippujätkiä, niin että maalinteossa ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

Ketjulotto haittasi alkukautta

Jormakka aloitti kauden samassa ketjussa, jossa viime kausi sujui hyvin. Ketjukavereina olivat siis syöttökone Jan-Mikael Järvinen ja maaliruisku Olli Palola. Sittemmin Tapparan ketjut ovat sekoittuneet osittain myös Josh Greenin loukkaantumisen myötä, mutta kehnosti sujuneet pelitkin olivat tähän osasyynä.

Nyt kaksi viime peliä Jormakka on hyökännyt Antti Erkinjuntin ja Jukka Peltolan kanssa. Välillä Erkinjuntin ja Jormakan välissä oli keskushyökkääjistä myös Jarkko Malinen.

Onko sinua haitannut, että olet pelannut monessa eri ketjussa viime peleissä?

Totta kai se vaikuttaa vähän. Kaikki ovat toki hyviä jätkiä, ja pitää vaan sopia asioita ja harjoitella. Treeneissä on luettava, miten kaveri pelaa. Kun sen alkaa tietää, niin sitten omakin pelaaminen helpottuu.

Pitääkö sen eteen tehdä töitä myös kaukalon ulkopuolella?

Asioita pitää sopia paljon. Kun pelejä saa alle, niin sitten pelatessa toistot näkyvät, ja tiedetään, miten hommat toimivat.

Onko tämä Tapparan nousun alku?

Pyrimme pitämään siitä kiinni, että voittoputkessa jatketaan.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen