Hallitsevan liigamestarin Kärppien riveistä löytyy useampikin erittäin lahjakas nuori pelaaja, jotka ovat pyrkimässä ottamaan paikkaansa liigamiehistöstä.

On nuorten MM-kisojen maalipörssin viimeksi voittanut Saku Mäenalanen ja on nousua mukaan liigapelien pariin tekeviä Antti Kalapudasta, Sebastian Ahoa ja Jesse Puljujärveä.

Näistä eniten puhetta kerää vasta 16-vuotias Puljujärvi, joka on edennyt nopein askelein Kärppien liigamiehistön harjoitusporukkaan mukaan. Vuosi B-junioreissa, vuosi A-junioreissa ja jo nyt puhutaan siitä, että kuinka monta liigapeliä hän tulee pelaamaan.

Ja onpa muitakin porkkania tarjolla. Vahvat näytöt nuorten maajoukkueiden puolella ovat synnyttäneet puhetta siitä, että onko Puljujärven paikka jo seuraavissa nuorten MM-kisoissa?

Siitä Puljujärvi ei vielä suuremmin stressaa.

– Oikeastaan en ole miettinyt sitä sen suuremmin vielä. Sen kerkeää sitten nähdä tässä, että pääseekö sinne ja onhan niihin kisoihin kuitenkin vielä pitkä matka, Puljujärvi sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Jos jotain tavoitteita pitää asettaa, on yksi niistä todella selvä huippulupapavalle laiturille.

– Se, että mahdollisimman paljon liigapelejä tulisi.

– Mutta tärkein on se, että päivä kerrallaan ja kun jaksaa tehdä hommia, niin kyllä se palkitsee sitten.

Tavoitteihin liittyvässä puheessa isossa roolissa on myös Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki, joka painottaa erittäin vahvasti juuri hetkessä elämistä valmennusmetodeissaan.

Mutta onko se iskoistunut Puljujärvelle jo tosissaan?

– On. Ei kannata miettiä liikoja eteenpäin. Päivä kerrallaan.

Alla oleva vahva kesä harjoittelun suhteen jo itsestään positiivista lähtökohtaa kaudelle.

– Viime kaudella oli iso loukkaantuminen, niin nyt taas sai sitten koko kesän ajan painaa kunnolla. Ei ollut oikeastaan mitään. Luisteluvoimaa tuli lisää ja fyysisesti myös pääsin eteenpäin.

”Ei tässä auta mitään leijumista alkaa tehdä”

Syksyllä isokokoinen, mutta hyvin röyhkeän ja taitavan laitahyökkääjän profiilin omaava Puljujärvi on näyttöpaikkojen edessä, varsinkin kamppailuissa jotka edeltävät Liigakautta. Niissä pitäisi pystyä näyttämään se, että osaamista riittää jo liigatasolla pärjäämiseen.

Kyseisiä haasteita varten Puljujärvi sai mukavan lisäbuustin Ruotsista, jossa alle 20-vuotiaden turnauksessa hän voitti henkilökohtaisesti koko pistepörssin pelattuaan Kärpistä tuttujen nuorten ketjukavereidensa Kalapudaksen ja Ahon kanssa erittäin vahvasti.

Kaikki sujui mainiosti, vaikka pienet arvelukset edelsivätkin ensimmäisiä pelejä Nuorten Leijonien riveissä.

– Lähdin sinne vähän jännittäen, että pärjääköhän siellä ja niin edelleen. Meidän kenttä kuitenkin onnistui ja saatiin niitä tehoja. Kyllähän siitä hyvä itseluottamus sitten tietenkin jäi.

Miesten tasolla Puljujärvi pääsi pelaamaan jo yhden harjoituspelin ennen nuorten maajoukkuekiireitä, mutta perjantaina vuorossa oli ensimmäinen oikein kunnon virallinen koitos, kun Kärpät kohtasi Mestarien liigassa eli CHL:ssä Köln Haienin.

Puljujärvi pääsi mukavaan näyttöpaikkaan tshekkitaiturin Ivan Humlin ja Joonas Komulaisen vierelle.

Se sujuikin positiivisissa merkeissä, ketjunakin.

– Yllättävän hyvin meni, ehkä esimerkiksi harjoituksissa ei ole sujunut noin hyvin. Kemiat alkoivat toimia ja saatiin vähän syöttöjä ja linjoja kohdilleen.

Voittomaalikilpailun jälkeen 3-2 Kärpille päättyneessä ottelussa Puljujärvi pääsi itse väläyttelemään iskien myös osuman rankkarikisan puolella.

– Jonkun verran sain hyvin kiekkoja mukaan ja pystyin luomaan tilanteita. Fyysisellä puolella ihan ok suoritus myös, pystyi kaksinkamppailuja tuolla voittamaan, nuori laituri analysoi jatkaen näyttävästä rankkarionnistumisestaan.

– Se oli sellainen oma bravuuri. Tullut pari kertaa tehtyä ja toimi nytkin.

Mutta ei kehittymistä liiallisella tyytyväisyydellä. Parannettavaakin jäi seuraavia haasteita varten.

– Puolustamisessa sijoittumisen suhteen ja pitäisi muutenkin vielä fyysisemmin pystyä vetämään.

Näyttöpaikat ja kasvava pöhinä ympärillä voivat helposti aiheuttaa myös negatiivisia reaktiota. Niistäkin esimerkkejä löytyy, mutta näitä Puljujärvi itse välttää.

Jalat esimerkiksi pysyvät tiukasti maassa.

– Ei tässä auta mitään leijumista alkaa tehdä.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen