Minnesota Wild on tänä keväänä saanut yhden suomalaisen tukipilarin lisää. Nopealiikkeisen hyökkääjän Erik Haulan.

Haula on nopein Wild-pelaaja. Hänen luistelunsa on räjähtävää ja tehokasta. Tähän kun yhdistetään Haulan loistava peliäly, on koossa paketti, jonka voi odottaa pärjäävän NHL-peleissä.

Haulan odotettiin olevan AHL:ssä tällä kaudella kova luu. NHL oli kauden alkaessa Haulalle vain bonus, joka voisi olla mahdollinen, jos Minnesotassa sattuisi tulemaan loukkaantumisia, mutta suomalaistulokas on näyttänyt olevansa enemmän kuin pelkkä ”bonus-pelaaja”.

Paljon enemmän.

***

Porilaislähtöinen hyökkääjä sai marraskuussa kutsun NHL:ään, kun Mikael Granlund loukkaantui. Hän oli syömässä twincities.comin mukaan kiitospäivän lounasta tyttökaverinsa vanhempien luona, kun soitto NHL-kutsusta tuli. Haulalla ei ollut ensin omia varusteita Minnesotassa, koska ne olivat jääneet Chicagoon, missä Minnesotan farmijoukkue Iowa Wild oli ollut pelimatkalla. Eikä Haulalla ollut NHL-pelaajilta vaadittavaa pukuakaan, mutta hän kävi sen ostamassa USA:n suuren alennusmyyntipäivän ”Black Fridayn” tungoksesta.

Nyt Haula on ottanut paikkansa Wildin miehistöstä ja hän on ensi kauden alkaessa satavarmasti NHL-pelaaja.

Monien mielestä Haulan tulevaisuus on Wildin kolmosketjussa. NHL:ssä kolmossentterin pitää olla nykyisin myös hyökkäyspäähän taitava pelaaja, jotta joukkue pärjäisi. Haula on varmasti tulevaisuudessa mitat täyttävä kolmossentteri, mutta uskon suomalaissensaation potentiaalin yltävän vieläkin korkeammalle.

Haula pystyy olemaan tulevaisuudessa NHL:ssä kiekollisesta pelistä elävä pelaaja. Hän on jo näyttänyt potentiaalinsa AHL:ssä sekä NCAA:ssa. Molemmissa sarjoissa tulosta ja tehoja on syntynyt. Kun Haula pääsee sisään NHL-maailmaan, tulee myös isoissa valoissa tulosta. Vakuuttavat ensiaskeleet hän on jo sillä tiellä ottanut.

Granlundin loukkaannuttua runkosarjan lopulla pääsi Haula kokeilemaan kiekollista roolia ja kas, hän teki piste per peli tahdilla tehoja.

***

Granlund on ottanut tällä kaudella harteilleen Wildin hyökkäyspelin kärkipelaajan viitan. Hyvä on, Zach Parise on Granlundin vierellä kannattelemassa tätä viittaa.

Granlundin tehojen varaan Wild voi laskea myös tulevaisuudessa, sillä suomalainen on näyttänyt pärjäävänsä myös pudotuspeleissä.

Voit lukea aiemmin kirjoittamani kolumnin Granlundista tästä.

Viime kaudella Granlundin jalka- ja reaktionopeudet eivät olleet NHL:n edellyttämällä tasolla. Nyt ne ovat. Ja tulosta syntyy.

***

Granlundilla ja Haulalla on potentiaali muodostaa vahva sentterikaksikko Wildille tulevaisuudessa.

Twincities.comin toimittaja Charley Walters totesikin jo kolumnissaan Haulan ja Granlundin nopeuden muuttaneen Wildin hyökkäyksen luonnetta. Nyky-NHL:ssä nopeus on valttia, joten ei ihme, että nopeajalkainen ja taitava suomalaiskaksikko pärjää.

Mutta mikä on Mikko Koivun rooli Wildin tulevaisuudessa?

***

Koivun palkkakattoon laskettava lukema on iso. Se on capgeek.com-sivuston mukaan 6,75 miljoonaa dollaria per kausi seuraavan neljän kauden ajan. Sopimuksen viimeisenä kautena, 2017-18, Koivu saa yli 9 miljoonaa dollaria Wildilta.

Koivu on 34-vuotias, kun hänen sopimuksensa viimeinen kausi alkaa.

Koivu teki tällä kaudella 65 runkosarjaotteluun 54 pistettä. Hän oli Wildin tehokkaimpia pelaajia ja ennen kaikkea, hän on Wildin kapteeni.

Tuntuu siltä, että Mikko Koivu on korvaamaton pelaaja Wildille, mutta onko näin?

Koivulla on sopimuksessaan NMC-pykälä, joka estää siirron ilman suomalaisen lupaa. Vahvasti kuitenkin veikkaan, että ennen kautta 2017-18 Wildin toiveissa olisi liikuttaa suomalainen.

Yli 9 miljoonaa dollaria kaudessa voi olla hieman suolainen siivu maksaa 34-vuotiaalle pelaajalle, joka voi olla kauden alkaessa joukkueensa kolmossentteri.

Voi olla, että nuorten suomalaisten aalto on sysäämässä Koivua sivuun Minnesotasta.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu