NHL-kommentti: Soittakaa Filppula MM-kisoihin

© Kuva: Getty Images

Valtteri Filppulan ja Sami Salon edustama Tampa Bay Lighting on kaivanut itselleen syvän kuopan hävittyään perjantaina jo toisen kotiottelun putkeen Montrealia vastaan pudotuspelien avauskierroksella. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa jäällä on nähty vain yksi laadukas playoff-joukkue, Montreal.

Tampaa on ajoittain ollut pudotuspelien alussa vaikea tunnistaa samaksi joukkueeksi, joka runkosarjassa parhaimmillaan nähtiin. Poissaolollaan loistaa tällä hetkellä ennen kaikkea itseluottamus ja sitä kautta koko Lightningin pelillinen paketti on alkanut murtua. Tai toisinpäin.

Molemmissa sarjan otteluissa Boltsin peliä varjostivat lukuisat kiekonmenetykset keskialueella, joista Montreal käänsi vaarallisesti vastaan. Habsin ylivoimahyökkäyksien määrää laskiessa on ollut vaikea pysyä laskuissa. Yhdeksän päästettyä kahteen otteluun kertoo olennaisen Tampan viisikkopelistä.

***

Eron on toistaiseksi kahden joukkueen välille tehnyt myös maalivahtipeli. Loukkaantuneen sensaatiovahdin Ben Bishopin tilalla pelaava Andreas Lindbäck ei vakuuttanut runkosarjassa eikä ole tehnyt sitä pudotuspeleissäkään. Heikko maalivahtipeli on omiaan nakertamaan joukkueen uskoa.

Toisessa päässä Montrealin Carey Price haki virettään vielä ensimmäisessä ottelussa lahjoittaen mm. Steven Stamkosille yhden maalin, mutta oli jo omalla vakuuttavalla tasollaan perjantaina. Toisaalta eipä Pricea vielä ole testattukaan.

Boltsia tuntuu nakertavan hämmästyttävän paljon myös nuoren vuoden tulokas-ehdokkaan Ondrej Palatin poissaolo loukkaantumisen vuoksi. Valtterin Filppulan ja Ryan Callahanin ketju ei ole ollut lähelläkään tasoaan ilman loistavasti kahteen suuntaan pelaavaa Palatia.

Avainpelaajien alisuorittaminen on Tampan ongelmista viimeinen. Steven Stamkos, Valtteri Filppula, Ryan Callahan ja Victor Hedman etunenässä tuntuvat olevan täysin varjojen mailla. Stamkos yrittää, mutta jää heikossa ketjussa yksin. Filppula ja Callahan eivät ole vaarallisia hyökkäyssuuntaan.

***

Montrealilla sen sijaan kulkee. Liigan kuumimpiin ketjuihin kuuluva Pacioretty-Desharnais-Vanek omistaa sarjan kahden ottelun jälkeen. Taustalta ovat esiin ponnistaneet roolipelaajat Rene Bourquen, Brendan Gallagherin ja Dale Weisen tapaan. Leveyttä on löytynyt.

Joukkue on johtoasemassa myöskin erinomainen sulkemaan vastustajalta oven. Perjantaina Montreal esitti erittäin tiivistä viisikkopeliä täydet kuusikymmentä minuuttia. Ryhmästä on huokunut alusta asti terve itseluottamus ja aito peli-ilo.

Juuri nyt Tampan puolesta ei puhu monikaan asia. Price on selvästi parempi kuin Lindbäck ja muutenkin Tampan ilmeestä puuttuu pudotuspelikiima lähes täysin. Nyt nuori, kokematon ja epävarma joukkue joutuu Montrealiin 0-2-tappioasemassa.

Saattaa hyvin olla, ettei sarjan tarvitse enää palata Tampaan.

Ensi viikolla soi Valtteri Filppulan puhelin. Erkka tai Jari soittaa.

***

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala