Markkasen piinapenkissä Veli-Matti Savinainen: ”Jortikka toi Jugraan järkeä”

© Kuva: Getty Images

Veli-Matti Savinaiselle on sattunut ja tapahtunut. Välillä häneltä on taklattu kasvot rikki, välillä lyöty hampaat poikki, välierän jatkoaikamaalin jälkeen hän on kiroillut suorassa tv-lähetyksessä, ja KHL:ään lähdettyään hän palkkasi kaksi kaveria mukaansa, ettei aika Venäjällä olisi tylsää.

Aika velikulta.

Viime keväänä hän tuli MM-kisoihin Ässien kultahuuman ruumiillistumana, ja sen jälkeen kutsuivat tosiaan KHL-kaukalot.

Vierumäen MM-leirin harjoituksen päätteeksi hän hävisi rankkarikisan, ja noitui koppiin mennessään, kuinka v-maisia kannettavia muiden pelaajien mailat ovat. Niiden poisvieminen oli sillä kertaa häviäjän ”palkinto.”

Kulttihyökkääjä haki velvoitteiden hoidon jälkeen kopista mukillisen urheilujuomaa, ja istahti haastatteluun.

Millainen urasi ensimmäinen KHL-kausi oli?

– Se oli hyvä kokemus uralle. Missään vaiheessa ei ollut mitään vaikeuksia. Tietysti, kun menin sinne, niin uusi liiga, uusi kulttuuri ja uusi maa aiheuttivat pikkaisen totuttelua. Kun olin ollut siellä vähän aikaa, niin homma alkoi luistaa. Mikäs siellä oli ollessa. Ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Mukaasi palkkaamat kaverisi olivat iso puheenaihe Suomen kiekkomediassa. Millainen apu heistä oli?

– Vedin ensimmäiset kolme kuukautta hallin ja himan väliä, eikä ollut mitään tekemistä. Sitten kun he tulivat, ja sai vähän jauhaa ihan normaaleja arkijuttuja, niin kyllä se helpotti sitä perusarkea. He ovat hyviä kavereita, niin homma luisti vallan mainiosti.

Kerro teidän arjestanne.

– Se oli kuin toinen perhe. Elimme ihan normaalia arkea. Pojat kävivät salilla, ja minä olin treeneissä ja välillä juoksemassa… Se oli ihan perusarkea, jota nuoret miehet viettävät Suomessakin.

”Jätönjätönjätönjättöä..”

Jugralla ei ollut mitään asiaa KHL:n pudotuspeleihin. Itäisen konferenssin play off –viiva jäi 54 ottelun runkosarjan jälkeen 14 pisteen päähän.

Savinainen kirjautti aikakirjoihin 13 maalia ja kuusi maalisyöttöä. Toivon cupissa, eli pudotuspelien ulkopuolelle jääneiden joukkueiden pelaajille varmasti varsin vastenmielisessä turnauksessa Jugra voitti ensin Amur Habarovskin ja putosi sitten Omskille.

Mitä sanot omista otteistasi Jugrassa?

– Ensimmäiset 10 peliä meni totuttelemisessa. Sen jälkeen lähti rullaamaan hyvin, kun saimme vähän järkeä siihen touhuun.

Mitä asioita piti opetella eniten?

– Taktiikkapuolella. Siellä pelattiin taktisesti aivan eri tavalla kuin mihin olin tottunut. Oli jätönjätönjätönjättöä, kun Suomessa pelataan aika suoraviivaisemmin.

Varsinkin teillä Ässissä?

– Just niin. Tuolla kun kaveri tuli vastustajan siniselle, niin siinäkin vielä jätetään. Siihenkin saatiin loppukaudesta järkeä, kun Hannu (Jortikka) tuli laittamaan pelitapaa uusiksi. Taktiikkaankin tuli sen jälkeen ihan perussysteemit. Loppukaudesta alkoi jo näyttää ihan hyvältä.

”Taistelen täysillä!”

Ässien viime kevään hurja huuma henkilöityi muutamiin pelaajiin: Maalivahti Antti Raantaan, puolustaja Ville Uusitaloon ja Savinaiseen. Hyökkääjän puolihullu pelityyli sai osakseen ihastelua läpi kiekko-Suomen, ja silloinen päävalmentaja Jukka Jalonen palkitsi kaikkensa kaukaloon jättävän Savinaisen MM-paikalla. Savinainen debytoi arvokisatasolla kotikisoissa.

Nyt hän hakee edustuspaikkaa pidemmän kaavan mukaan.

Vaatiko tänne tulo houkuttelua päävalmentajalta?

– Ei minulla ole ollut ikinä mitään ongelmia tulla tänne. Näille leireille tulo on aina kunnia-asia. Nämä ovat ihan leppoisia. Viikossa on 4-5 päivää leiriä, ja sitten viikonloput vapaata. Ihan hienoa täällä on olla.

Viime vuonna tulit finaaleista suoraan kisoihin, ja tänä vuonna tilanteesi on täysin päinvastainen, kun olet mukana alusta asti.

– Toissa kaudella oli sama tilanne kuin nyt. Silloin olin mukana ihan kalkkiviivoille asti, mutta ei minulla ollut mitään asiaa kisajoukkueeseen. Nyt lähden taistelemaan kisapaikasta täysillä. On kunnia pelata MM-kisoissa.

Ovatko nämä pelaajien mielestä ”välikisat”, koska tänä talvena pelattiin myös olympiaturnaus?

– En ajattele noin, koska en ollut olympialaissa, enkä tiedä, ajatteleeko kukaan muukaan. Joka vuosi jotkut kieltäytyvät esimerkiksi loukkaantumisten takia ja ne tulevat, ketkä pystyvät. Katsotaan, millainen lopullinen ryhmä on, kun MM-kisat alkavat.

Oletko tyytyväinen omiin otteisiisi viime MM-kisoissa?

– Olen ihan tyytyväinen. Aina on jossain parannettava, mutta olen suht koht tyytyväinen.

Millaisia otteita otaksut, että sinulta odotetaan näissä maaotteluissa?

– Varmaan ihan omaa peliä. Taklauksia, kiekkoa maalille ja itse perään reboundeja hakkaamaan.

Eli vähän v-mäistä peliä?

– (Naurua) Periaatteessa joo!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen