Kärpät-SaiPa: Ennakko – nämä ovat lähtökohdat, näin käy!

© Kuva: Ilari Isotalo

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Vaihderikkaiden puolivälierien jälkeen on aika siirtyä välieriin, joihin mukaan ylsivät Kärpät, Tappara, Lukko ja SaiPa.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi välieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat sekä potentiaaliset yllättäjät.

****

Runkosarjan lopussa kovaan vireeseen yltäneen HPK:n lopulta jo neljässä ottelussa kaatanut Kärpät saa välieriin vastaansa SaiPan, joka näytti jo etenevän helposti välieriin JYP-puolivälieräsarjassa. Toisin kävi.

Lappeenrantalaiset olivat kehissä vielä maanantaina, kun sarjassa vuorossa oli game 7. Se kääntyi kaikkien tapahtumien jälkeen SaiPalle, joka ylsi monen, monen, monen vuoden jälkeen jälleen mitalipelien puolelle.

JYP johti viimeistä puolivälieräottelua jo kahdella maalilla, mutta yksi helppo osuma käänsi suunnan radikaalisti. Ja yhtäkkiä SaiPa menikin menojaan.

Silti alla on todella raskas sarja, josta muodostuukin yksi painava elementti myös välierien puolelle.

Väsynyt vastaan levännyt. Jos tuohon yhtälöön lisättäisiin oikein vielä vahvempi materiaali vastaan selvä haastaja, voitaisiin saada jopa järkykkävä asetelma, mutta ei.

Nyt selvästi paremmalla materiaalilla liikkuvalla joukkueella on vielä selkeä energiaetu.

Se luokin kovasti haastetta SaiPalle.

Miten löytää lääkkeet sille, että suurin mestarisuosikki kaatuisi?

Haasteita, nostetta ja lepoa

Puolivälierissä HPK:ta vastaan Kärpät ei päässyt helpolla. Ei missään nimessä, vaikka voitot menivätkin oululaisille suoraan 4-0. HPK tuli lujaa sarjaan ja vasta oikeastaan neljännessä ottelussa se alkoi tippua Kärppien tahdista.

Kärppien ase oli kuitenkin tiivis viisikkopuolustus, mihin HPK ei meinannut löytää kunnolla lääkkeitä. Varsinkin sarjan edetessä Kärpät sai myös hyökkäyspeliään paremmin rullaamaan, jolloin kokonaispakettikin meni huomattavasti parempaan suuntaan.

Samalla esille nousi muun muassa ykkösketju, jossa Juhamatti Aaltonen pelaa tällä hetkellä todella korkealla tasolla. Runkosarjan aikana välillä aivan varjojen mailla pelannut Aaltonen on pelannut kovalla asenteella pudotuspelien alut ja noussut johtavan pelaajan rooliin.

Vierellä Mika Pyörälä sai onnistumisia varsinkin neljännessä pelissä ja keskellä Esa Pirnes on ollut erittäin hyvä omassa roolissaan.

Muutenkin oululaisjoukkueen hyökkäyksessä palikat ovat asettautuneet siihen kuntoon, että suurempia muutoksia esimerkiksi ketjut eivät koe välieriin lähdettäessä. Laajutta on huomattavasti, mikä näkyy muun muassa siinä, kuinka hyviä pelaajia jää jo ihan kokoonpanon ulkopuolelle.

Suurin kysymys Kärppien kokoonpanon suhteen kohdistuu maalivahtiosastolle:

Tomi Karhunen vai Jussi Rynnäs?

Rynnäksen loukkaantumisen yhteydessä Karhunen sai kovasti luottoa runkosarjan lopussa. Karhunen myös jatkoi oululaisjoukkueen maalilla HPK-sarjassa, eikä torjunut lainkaan huonosti myöskään siinä. Tilastot ovat huimalla tasolla ja iso kysymys liittyykin siihen, että voiko häntä enää vaihtaa pois tolppien välistä? Voiko noin hyvin pelaavaa maalivahtia ”syrjäyttää”?

Kinkkiseksi asian tekee sitä, että Rynnäs on huippukunnossa aivan maajoukkuetason veskari. Ja juuri tällä hetkellä Rynnäs on myös päässyt jälleen sille tasolle, sillä loukkaantumishuolet ovat jääneet taakse.

Vaatiikin paljon pokkaa pitää noin kovan tason kaveria pelkästään kakkosveskarina, mutta on asiassa myös hyvä puoli. Kumpikin vaihtoehto on erittäin hyvä ja kumpaankin voi luottaa aivan huoletta.

Tuohon osastoon Kärpät ei nyt kaadu. Vaikka haavereita tulisi, niin vaihtoehdot ovat silti kunnossa.

Kaikki näyttää tällä hetkellä Kärppien osalta erittäin hyvältä. Pelillinen suunta HPK-sarjan sisällä oli mainio, puolustus on erittäin tiiviissä kunnossa ja maalivahtipeli on huippuluokkaa. Siihen vielä yhdistettynä toimiva ylivoimapeli, niin eivät asiat kovin huonosti ole.

Onko maha täysi?

SaiPalle välieräpaikka oli jo todella kova saavutus. Tavoitteet keväällä ovat totta kai olleet pidemmällä, mutta jo välieräpaikan varmistuminen oli kuin pieni mestaruus Lappeenrannassa.

Kaupungissa on keltamustaa hurmosta ja lähtökohta on kuin koko Suomi vastaan puoli Suomea. SaiPalla on kovat sympatiat takana, kun taas Kärppiä pidetään jopa ärsyttävän hyvänä.

Sarjaan SaiPa lähtee kuitenkin pieniä huolia täynnä. Ykkösmaalivahti ja koko joukkueen iso sielu Jussi Markkanen kärsii loukkaantumisista, eikä pystynyt esimerkiksi JYP-sarjan seitsemmännessä ottelussa millään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Ykkössentteri Ville Koho sai myös ison tällin jalkaansa, eikä ollut täydessä pelikunnossa viimeisessä JYP-pelissä.

Vaikka molemmat olivat mukana, pystyi loukkaantumiset aistimaan helposti.

Ja niiden paranteluun ei jää lähemmäs yhtään aikaa. Puolivälierät loppuivat maanantaina ja välierät käynnistyvät jo keskiviikkona. Siihen väliin vielä tiistain pitkä bussimatka Ouluun.

Ei ole helppoa.

Haasteelliseksi asetelman tekee se, että SaiPan pitäisi pystyä lataamaan kova panos tauluun heti sarjan alkuun, jotta Kärppien haastaminen olisi mahdollista. Mikäli oululaisjoukkue pystyy heti viemään sarjan ensimmäiset pelit, tulee urakasta aivan liian vaikeaa.

Horjuttaminen on juuri se avainasia, mihin idän ihmeet pyrkivät heti keskiviikkona. Vahva suoritus Oulussa ja voitto mukaan, sitä kautta hurmos entistä kovemmaksi ja yllätystä voisi rakennella.

Se on kuitenkin ison mutkan takana.

Ratkaisun avaimet

Kärpillä on materiaalietu ja energiaetu, eivätkä nuo voi olla näkymättä sarjassa eteenpäin edetessä. SaiPalla on kova yllätyspotentiaali, mutta Kärpät on jo pystynyt osoittamaan sen, että se pystyy katkomaan hurmokselta siivet, kuten HPK-sarjassa nähtiin.

SaiPan ehdoton mahdollisuus on sarjan ensimmäiset pelit, mutta niihin lähtökohdat ovat haastavat. Kärpät on pystynyt lepäämään ja harjoittelemaan kovaa täysin terveellä joukkueella, mikä on hyvä lähtökohta välieriä ajatellen. Ei ole huolia, on vain pelkästään halua menestyä.

Samalla oululaisjoukkueessa on niin paljon kokemusta kovista peleistä ja ylipäätänsä voittamisesta, ettei se horju pienistä vastoinkäymisistä. Siihen vielä lisättynä erittäin korkea sitoutumisen taso puolustuspelaamiseen sekä jo kehuttu maalivahtipeli. Hyvältä näyttää.

Ja mikäli vain asiat lähtevät liikkeelle edes jotenkin toivotulla tavalla, tulee Kärpät jyräämään finaaleihin. Tuon joukkueen voittaminen neljästi tänä keväänä on todella vaikea urakka. Ehkäpä lopulta mahdoton. Joukkue kun on hävinnyt koko kauden ajan neljästi putkeen ainoastaan kerran.

SaiPalla on aseet horjuttamiseen, mutta se vain ei tule riittämään. Kylmääkin kylmempi lähtökohta.

Sarjaveikkaus

Kärpät etenee finaaleihin voitoin 4-1.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!