Finaalisarja Kärpät-Tappara: Ennakko – nämä ovat lähtökohdat, näin käy!

© Kuva: Juha Tamminen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Finaaleihin tänä vuonna tiensä raivasivat Kärpät ja Tappara, jotka aloittavat pelit tiistaina Oulusta.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi finaalisarjan lähtökohdat, taistojen avainpelaajat ja potentiaalisimmat yllättäjät.

****

Loppupeleissä finaaleissa ovat juuri ne joukkueet, joita sinne jo ennen kauden alkua povattiin.

Kärpät ja Tappara.

Suurimmat ennakkosuosikit.

Kärpillä taival pudotuspeleissä on sisältänyt tähän mennessä ainoastaan yhden tappion. Se tuli välierissä SaiPaa vastaan, kun lappeenrantalaisjoukkue kävi nollaamassa Oulussa Kärpät sarjan kolmannessa ottelussa.

Tapparalla sen sijaan alla on huomattavasti enemmän pelejä, kun muun muassa Lukko-välieräsarja venyi aina seitsemänteen otteluun asti.

Siinä voitto kääntyi niukasti kirvesrintojen eduksi. Näin matka jatkui sen suurimman haasteen pariin.

Mutta ei voi kuitenkaan sanoa, että Kärpät olisi päässyt tähän mennessä helpolla. Ei missään nimessä. Se on kertonut enemmän juuri joukkueesta.

Paketti mainiossa kunnossa

Ensin Kärpät sai vastaansa puolivälierissä HPK:n, joka oli voittanut kymmenen ottelua putkeen ennen sitä. HPK tuli lujaa päälle ja pisti kapuloita kunnolla rattaisiin. Kärpät kuitenkin selvisi siitä ja sarjan loppupuolella Kerholla bensa ei sitten enää riittänyt oululaisjoukkueen tahdissa.

Välieriin vastaan asettui SaiPa, joka oli myös HPK:n tapaan kuuma joukkue. Heillä alla oli JYPin päihittäminen puolivälierissä, joka ei kuitenkaan tullut aivan kaikista yksinkertaisimmalla tavalla. Sarjan alussa Kärpät antoi myrskyvaroituksen, mutta sen jälkeen homma tasaantui selkeästi. SaiPa sai tiivistettyä rivejään, mutta antoi silti samalla kovaa painetta Kärppien peräpäälle.

Sarjan loppupuoli varsinkin oli erittäin tiukkaa vääntöä, mutta nekin haasteet oululaisjoukkue selvitti. Puolustuspää toimi, kuten on toiminut koko kauden ajan, maalivahtipeli oli erittäin hyvää ja hyökkäyspäästä löytyi lopulta ne tarvittavat vastuunkantajat.

Erityisesti Kärpillä valokeilassa on ollut ykkösketju, jossa Mika Pyörälä muun muassa ratkaisi finaalipaikan oululaisjoukkueelle viidennessä välieräpelissä. Juhamatti Aaltonen on pelannut vahvasti ja Esa Pirnes on ollut luotettavana sentterinä ketjun keskellä.

Mutta laajuutta Kärpillä riittää huomattavasti. Taustalta on vielä potentiaalia kaivamattakin. Esimerkiksi tshekkihyökkääjä Ivan Huml on ollut vielä pieni pettymys pudotuspeleissä. Vahvimmiksi lenkeiksi pudotuspeleissä ovat enemmänkin nousseet juuri ykkösketju ja kolmosketju, jossa Julius Junttila, Joonas Kemppainen ja Joonas Donskoi nostivat erityisesti SaiPa-sarjan edetessä kovasti tasoaan.

Finaaleihin Kärpät pääsee terveystilanteen suhteen lähtemään erittäin hyvästä tilanteesta. Ainoastaan puolustajan Mikko Lehtosen pelikunto on iso kysymysmerkki, muuten käytössä on paras mahdollinen miehistö.

Aika kortilla

Tapparan suhteen puhetta riitti paljon siitä, että Pelicans-puolivälieräsarjassa otteet olivat lopulta melko vaisua. Kirvesrintojen nippu ei päässyt missään nimessä sille tasolle, mihin sillä on kapasiteettia.

Välierissä suunta kuitenkin näytti paremmalta, varsinkin ensimmäisissä peleissä. Vahvaa puolustamista ja hyvästä hyökkäyksestä tehoja irti.

Lukko-sarja näytti ratkeavan jo nopeasti, mutta ei ei. Alussa pelit olivat silti tasaisia, mutta Lukko ei yksinkertaisesti löytänyt tapoja marssia voittoihin. Neljä kamppailua ei kuitenkaan millään riittänyt, vaan lopulta edessä oli seitsemäs peli lauantaina Tampereella. Siinä pienellä erolla homma kääntyi kotijoukkueen eduksi.

Vastoinkäymisiä kuitenkin tuli, kun Pasi Puistola loukkasi päänsä Erik Riskan taklauksessa. Puistolan pelikunto onkin iso arvoitus finaaleiden suhteen.

Samalla kolhuista on kärsinyt esimerkiksi Josh Green, jonka pelaaminen oli muutaman kerran jo kovasti vaarassa.

Samalla valmistautumisaika finaaleihin jäi kovasti kortille, kun lauantain jälkeen välipäiviä on vain kaksi ennen tiistain ensimmäistä finaalia.

Siinä Tapparalla ja päävalmentajalla Jukka Rautakorvella riittääkin haastetta, miten selviytyä siitä vielä kun vastassa on hyvin levännyt Kärppien nippu.

Tulospelaajien saralla valokeilassa on ollut erityisesti Jan-Mikael Järvinen, joka on ollut parhaita suorittajia kirvesrinnoilla kevään peleissä. Samalla kuitenkin esimerkiksi Pekka Jormakka on vielä ilman pisteitä ja siellä potentiaalia on vielä paljon kaivamatta. Onnistuuko se sitten finaaleissa?

Ratkaisun avaimet

Lähtökohdat sinänsä suosivat Kärppiä, mutta silti, tiedossa on aivan varmasti erittäin hyvä finaalisarja. Tässä kuitenkin kohtaavat ne joukkueet, jotka ovat ratkaneet pakettia koko kauden ajan sitä varten, että juuri tuon tulevan vastuksen päihittäminen finaaleissa olisi mahdollista.

Käsillä on myös mielenkiintoisia taistelupareja. Tomi Karhunen vastaan Juha Metsola maalivahtien suhteen, Lasse Kukkonen vastaan Ville Nieminen kapteenin osalta ja päävalmentajat Lauri Marjamäki vastaan Jukka Rautakorpi.

Kumpi luotseista pystyy valmistamaan joukkueensa paremmin taistoja varten? Kumpi kapteeneista pystyy johdattamaan joukkonsa omankin esimerkin kautta voittoihin? Entä kumpi maalivahdeista on lopulta se kuumempi? Kumpi on yksinkertaisesti vielä toista astetta parempi.

Lähtökohta sarjalle on kuitenkin se, että molemmilla puolustuspaketit ovat erittäin hyvässä kunnossa. Molemmat puolustavat keskialuetta erittäin tarkasti. Täten tuskin mitään havaijikiekon multihuipennusta finaaleissa nähdään, vaikka kuinka olisi molemmilla joukkueilla kykyä siihen. Siitä pitävät huolen molempien laadukkaat valmennukset.

Kärpät lähtee pienenä ennakkosuosikkina finaaleihin, mutta Tapparalla on riveissä paljon vaarallisuutta. Kaiken jämäkkyyden ja tiiviyden lisäksi. Mutta tappaako liika kurinalaisuus juonikkuuden? Sekin on iso kysymys.

Kärpillä kuitenkin kaikki asiat puhuvat sen puolesta, että se pystyy vielä nostamaan asteen verran tasoaan. Pystyykö Tappara? Nyt kuitenkin pitäisi saada vielä monta pykälää lisää koneeseen. Haaste on kuitenkin huomattavasti kovempi kuin mitä se vielä tähän mennessä on keväällä ollut.

Tulosveikkaus

Kärpät vie mestaruuden voitoin 4-1.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!