Buffalon Sabresin viime kesän ensimmäisen kierroksen varaus Rasmus Ristolainen, 19, on tehnyt NHL:ään vakuuttavan sisääntulon. Siitäkin huolimatta, että Sabres lähetti turkulaisen farmiin marraskuussa kutsuakseen tämän takaisin maaliskuussa.

– Tosi hyvältä tuntuu nyt. Pelit meni AHL:ssä ihan hyvin ja tein tosi paljon hommia, että pääsisin takaisin ylös ja onneksi kutsu tuli tämän vuoden puolella, Ristolainen sanoi SuomiKiekko-sivustolle viime sunnuntaina Vancouverissa.

Lähtö Rochesteriin AHL:ään tuli lopulta Ristolaiselle osin vastaan myös siitä syystä, että Buffalo koki rosterissaan olevan liian monen juniorin. Ei siis pelkästään Ristolaisen otteiden vuoksi. Reissu alas teki kuitenkin suomalaislupaukselle hyvää.

– Olihan se silloin pettymys. Kaikki tietenkin haluaa täällä pelata koko ajan. Mutta kehityin tosi paljon siellä ja varsinkin puolustuspelaamisessa. Kamppailupelaaminen ja tiiviys hyökkääjään parani, nyt pystyy laittaa peliä poikki jo sinisen pinnassa. Se on auttanut.

Toisaalta Ristolainen ei juurikaan ole saanut, etenkään NHL:n puolella, suoraa palautetta.

– Ei täällä sillä tavalla koko ajan tulla kertomaan, miten menee, kun on paljon pelaajiakin. Jos on seuraavassa pelissä kokoonpanossa, se kertoo, että on varmaan mennyt ihan hyvin, ”Rasse” sanoo.

Huippumentori

Ristolaisella on NHL:ssä myös paras mahdollinen mentori, sillä Buffalon valmennustiimissä oleva puolustajalegenda Teppo Numminen saattaa tietää jotakin puolustuspelaamisesta NHL:ssä.

– Teppo on ollut tosi iso apu ja on tosi hienoa, että hän on täällä pakkivalmentajana. Hänellä riittää kokemusta ja tietotaitoa, Ristolainen kehuu.

Kaiken kaikkiaan Ristolaisen ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa on ollut suuri menestys. Menneellä viikolla uransa toisen NHL-maalin iskenyt raamikas puolustajalupaus on vakuuttanut Sabresin oikeasta valinnasta ja voittipa nuorukainen siinä välissä maailman mestaruudenkin.

– Oon tavallaan tähän kauteen tyytyväinen ja tavallaan en. Tavoite oli olla ylhäällä koko kausi, mutta nyt meni pieni aika AHL:ssä. Nyt, kun se on koettu, niin ei se huono paikka ole. Kehityin paljon ja oli tosi kiva, kun sai pelata paljon, Ristolainen päättää.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala