Markkasen piinapenkissä Petri Kontiola: ”Jotain kaulaan! Se olisi se juttu!”

© Kuva: Pekka Franck

Leijonasentteri Petri Kontiola otti KHL:n olympiatauon alun levon kannalta. Tsheljabinskin rento ykkössentteri pyrki saamaan akut täyteen ennen kauden kohokohtaa Sotshissa.

Viime kevään MM-kisoissa viimeisen läpilyöntinsä kiekkokansan ylimpään tietoisuuteen tehneeltä Kontiolalta voi ja saa odottaa hyviä otteita myös olympiakaukalossa.

Mikko Koivun ja Valtteri Filppulan poisjääntien myötä Kontiolan rooli tulee olemaan tärkeä.

Kerroit, että pääasiallisesti huilasit viime ajat ennen Sotshiin lähtöä. Se taisi tehdä hyvää?

– Kyllä. Kausi on ollut kiireinen ja meidän peliohjelmamme on tuntunut piukealta. Oli hyvä huilata. Nyt olen virtaa täynnä.

Traktor on KHL:ssä aivan pudotuspeliviivan tuntumassa. Millainen tilanne se on?

– Meillä on neljä peliä jäljellä ja ei oikein tiedetä, että ollaanko vai ei mukana taistelussa. Saimme ennen taukoa hyvät viimeiset voitot. Uskon, että saamme pudotuspelipaikan. Meillä on juuri pitkät pelireissut alla. Saimme tehdä Vladivostokin reissun juuri ennen tätä. Senkin takia piti vähän huilata.

Onko sarjatilanne nyt helppo unohtaa?

– Kyllä, nyt on ihan se ja sama, että missä ollaan sarjassa.

Tyynenmeren rannoille tehty vieraspelimatka oli raju jo aikaeronkin takia. Kontiolan piti muiden Traktor-miesten tapaan kääntää kroppansa sisäistä kelloa todella rajusti. Valmistavat harjoituksetkin piti pitää keskiyöllä, ja pelipäivän aamuna oli nukuttava niin pitkään kuin uni vain suinkin maittoi.

Samanlainen aikaerosta toipuminen on edessä myös Sotshiin saapuvilla NHL-pelaajilla. Taalakaukaloiden miehet pelaavat myös pitkän lennon jälkeen ja aikaerorasituksen keskellä jo torstaina.

– Kuulostaa rajulta. Siinä katsotaan, mikä äijillä on meininki. On aika rankkaa tulla ajassa tähän suuntaan. Siitä tulee kova alku noille jätkille.

Joukkue kasataan nopeasti ja yhteistä aikaa on vähän. Haittaako tämä?

– Suomalaiset ovat aina löytäneet kemiat aika hyvin. En usko, että tuosta tulee mitään ongelmaa. Aikaero on varmasti suurempi ongelma, jos jotain ongelmia on. Ammattimiehistä on kuitenkin kyse. En usko, että siitä on mitään hätää.

Kun Suomen alkuperäinen joukkue julkaistiin, oli keskushyökkääjistä peräti runsauden pulaa. Näytti siltä, että senttereitä oli jopa varaa laittaa ketjujen laidoille, mutta Mikko Koivun poisjäänti teki todella ison loven keskustaan.

Usein laidalla pelannutta Valtteri Filppulaakaan ei saada hänen nilkkavammansa takia paikkaamaan Koivua, joten Kontiolan rooli varmasti kasvaa tämän myötä.

Kontiola ja MM-kisojen tehokas tutkapari Juhamatti Aaltonen ovat Sotshista tulleiden viime tietojen mukaan samassa ketjussa.

– Meillä on yhteistä historiaa maajoukkueesta ja seurajoukkueesta. En laita sitä yhtään pahakseni.

Näyttää myös siltä, että pelaisit nimenomaan keskellä. Miellyttääkö se enemmän?

– Olen niin innoissani mukaan pääsystä, että aivan sama millä paikalla pelaan. Painetaan menemään vaan.

Miten odotat turnauksen eroavan MM-kisoista?

– Odotan aika isoa hyppäystä. Kaikki parhaat ovat mukana. Olympialaiset ovat MM-kisoihin nähden astetta korkeammalla. Kellään ei ole mitään finaaleja menossa, kaikilla on samat tavoitteet ja pelataan samoja pelejä. Tämä on askeleen kovempaa.

Miltä tuntuu se, että kun puhutaan parhaiden pelaajien olevan mukana, ja itse on siellä mukana.

– Saa ainakin nähdä, kun parhaat pelaa, jos ei itse lukeudu niihin (naurua).

Millaisia otteita odotat itseltäsi?

– Kunhan vaan menisi hyvin ja saataisiin mitalit kaulaan. Ihan sama miten itse pelannut, kunhan saisi mitskut. Ei se viime vuonnakaan lohduttanut, vaikka tuli maaleja ja pisteitä, mutta lopulta tultiin tyhjin käsin kotona oltiin. Jotain kaulaan, se olisi se juttu!

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen