Markkasen Piinapenkissä Jori Lehterä: ”Legendojen viimeisestä ottelusta tuli lisäpuristusta”

© Kuva: Getty Images

Olympiajoukkueen palatessa Suomeen kaikki odottivat,että paluujuhlassa olisi vain kolme kotimaassa leipänsä ansaitsevaa kiekkoilijaa, mutta neljäskin mies oli joukossa mukana.

Leijonien sentteri Jori Lehterä oli ainoa olympiajoukkueen mukana kotimaahan palannut KHL-pelaaja. Kaikki muut Itä-Euroopan kiekkoliigassa pelaavat suomalaiset menivät suoraan työpaikoilleen kohti itää.

Otimme selvää, mitä Sibir Novosibirskin keskushyökkääjä teki Suomessa.

Jori, miksi olet täällä Suomessa etkä Novosibirskissa?

– Meidän koutsimme (Dmitri) Kvartalnov oli hyvällä tuulella, kun soitin hänelle. Hän sanoi että nyt huilaat. Pudotuspelit alkavat kohta. Hän sanoi, että huilaat, että olet valmis niihin.

Koska menet Venäjälle?

– En tiedä, ei ole ollut mitään puhetta. Kvartalnov sanoi, että soitellaan siitä sitten.

Sibir pelaa seuraavan kerran helmikuun 27. päivä eli tämän viikon torstaina. Pelaatko siinä ottelussa?

– En tiedä. Koutsi vain sanoi, että mene huilaamaan. Loma ei ole ikinä huono asia.

Ennen kuin SuomiKiekko-sivusto päästi Lehterän matkalle kohti ansaittuja lepopäiviä, palasimme vielä hetkeksi Sotshin turnauksen tapahtumiin.

Lehterälle olympialaisista saavutettu mitali oli ensimmäinen aikuisten tasolla. Sen kaulaan saamisen mahdollisti jälleen kerran Suomelle hyvin monesta turnauksesta tuttu joukkuepelaaminen ja yhtenäinen joukkuehenki.

Lehterä ehti olla kisapaikalla Liiga- ja KHL-pelaajien kanssa useamman päivän ennen NHL-miesten liittymistä joukkueeseen. Ryhmä yhtenäistyi jälleen kerran nopeasti.

Millä joukkue hitsautui yhteen lopulta noin nopeasti ja hyvin?

– Joukkueessa oli hyvä ”mixi.” Oli tosi nuoria, joitain vähän vanhempia pelaajia ja sitten vielä vähän vanhempia. Löytyi heti sellainen hyvä meininki. Olisi voinut käydä toisinkin. Kaikki olivat samalla tasolla ja tukivat toisiaan. Homma meni niin kuin piti, paitsi että Ruotsi-pelissä ei saatu parasta irti. Se jäi vähän kaivelemaan, mutta kelpaa tämä näinkin.

Miksi Ruotsia vastaan ei onnistuttu?

– En osaa sanoa. Emme vaan saaneet parasta irti. Jos olisimme saaneet esiin samanlaisen esityksen kuin USA-pelissä, olisimme varmasti voittaneet.

Voitolla taisi kuitenkin olla kivempi lopettaa?

– Kyllä. Teemu piti puheen ennen pronssiottelua ja sanoi, että on kivempi voittaa kuin hävitä vika peli. Ei se valehdellut. Oli paljon kivempi lähteä voitolla.

Kellekään kiekkofanille ei liene epäselvää, että Teemu Selännettä, Kimmo Timosta ja Sami Saloa ei enää leijonapaidassa nähdä. Vaikka mitalin voittaminen on aina arvokisoissa iso tapaus, toi monen legendan poistuminen maajoukkuevahvuudesta oman ja vahvan mausteensa etenkin Suomen turnauksen viimeiseen otteluun.

Saitteko lisää voimaa pronssiotteluun siitä, että Selänne, Salo ja Timonen pelasivat viimeiset maaottelunsa?

– Veikkaan, että saimme siitä vielä lisää puristusta. Totta kai hekin halusivat voittaa pronssin, mutta saimme siitä lisäpuristuksen ja pinnistimme vielä vähän kovempaa.

Mitä mieltä olet omista otteistasi Sotshissa?

– Paransin loppua kohden. Olen ihan tyytyväinen.

Pronssiottelussa maalin syötöstäsi tehnyt Jussi Jokinen kommentoi olevansa tottunut saamaan moisia syöttöjä lähinnä Jevgeni Malkinilta…

– Joo, ja itse olen tottunut syöttämään sellaisia (Jonas) Enlundille, hahhaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen