Olli Määtän huikea tulokaskausi saa uuden sivujuonteen, kun 19-vuotias sensaatiopelaaja valittiin uransa ensimmäisiin olympialaisiin. Määttä itse on valinnasta haltiossaan. Luonnollisesti.

Määtän tarina on huikea. Ontarion junioriliigasta suoraan NHL:n parhaimmistoon kuuluvan joukkueen pakistoon ja sieltä nollan miesten maajoukkueottelun kokemuksella suoraan olympialaisiin. Jyväskyläläisjuniori ei kuitenkaan liikaa ota paineita liittymistä lähes tuntemattomaan porukkaan.

– Noh, tunnen mä Jussin (Jokinen) ja Sashan (Aleksander Barkovin) sieltä. Mutta mitä olen tuossa Jussilta ja muilta kuullut juttua, niin hyviä äijiä siellä kaikki on, että helppo sinne on mennä. Leuka pystyssä ja omana itsenä, Määttä sanoo SuomiKiekko-sivustolle Vancouverissa.

Määtän ammattilaisuran alkumetreiltä ei ole esimerkkiä ja johtajuutta ainakaan puuttunut. Jos Pittsburghin kopissa on Sidney Crosbyn, Brooks Orpikin ja Greg Adamsin kaltaisia johtajia, ei huonompaa laatua ole tarjolla Sotshissa. Kumman tapaaminen sitten enemmän jännittää Crosbyn vai Selänteen?

– Kyllä mä sanoisin, että Selänteen, Koivun ja näiden jätkien näkeminen aiheuttaa vähän enemmän tärinää, heh! Koitetaan nyt olla pyytämättä nimmareita, Määttä nauraa.

Määtälle nousu puskista olympiajoukkueeseen on kaiken muun jo tapahtuneen ohella henkeä salpaava kokemus. Lapsuuden unelmasta tulee helmikuussa totta Venäjällä.

– Olihan se aika huikea tunne, kun Erkka (Westerlund) soitti, että pääsen mukaan. Pikkulapsena katsonut Torinon ja Naganon olympialaisia. Olympiakiekko on huikeinta mitä on, kun parhaat pelaajat siellä maataan edustavat, Määttä hehkutti.

Tommi Seppälä, Vancouver

Twitter: @TommiSeppala