Jos joku suomalaisista NHL-pelaajista eli nuorten MM-kultahuumahengessä mukana, se oli Pittsburgh Penguinsin suomalaispuolustaja Olli Määttä, joka oli syksyllä vielä itsekin joukkueessa mukana. Määttä vitsailikin SuomiKiekko-sivustolle Vancouverissa, josko mitali tulisi postissa.

Pittsburgh Penguins harjoitteli maanantaina iltapäivällä Vancouverissa tiistain Canucks-ottelun alla. Harjoituksissa riitti mediaa, sillä tiistain olympiavalinnat puhuttavat etenkin Kanadassa, joka Suomen tavoin julkistaa joukkueensa vasta tiistaina.

SuomiKiekko-sivusto aloitti kuitenkin tarinoinnin Olli Määtän kanssa nuorten MM-kullasta.

– Olisihan se ollut huikeaa olla mukana. Mutta olen ihan tyytyväinen, että seura halusi minun jäävän tänne. Olisin muuten joutunut täällä jättämään pelejä väliin. Jos se postissa tulisi se mitali, Määttä vitsaili.

Määttä, 19, oli itsekin vielä elokuussa alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana Lake Placidin turnauksessa, missä leijonat kukistivat niin USA:n kuin Ruotsin. Vaikka moni ei laskenut Suomea ennakkoarvioissa kultamitalitaistoon, aisti Määttä jotain poikkeuksellista jo Lake Placidissa elokuussa.

– Eihän tuohon voittoon moni uskonut. Lake Placidissa kuitenkin näki jo, että joukkueessa oli hemmetin kova meininki. Eikä meillä ollut edes Rassea (Rasmus Ristolainen) silloin mukana. Kun Lake Placidissa tuli sekä Ruotsin että USA:n päänahka, niin alkoi näyttää siltä, että mitä vaan voi tulla kisoistakin. Aivan huikea suoritus jätkiltä, Määttä hehkutti.

Pittsburghin joukkueessa nuorten kisoja seurattiin tarkasti. Määtän ja joukkueen toisen suomalaisen, Jussi Jokisen, harmiksi Pittsburghissa ei pelaa yhtään ruotsalaista, jolle suomalaiset olisivat päässeet kuittamaan finaalin jälkeen. Välierän Kanada-voitto sen sijaan tarjosi Määtälle ja Jokiselle iskun paikan.

– Oli meillä pari betsiä poikien kanssa. Pääsi ottamaan välierän jälkeen pari päänahkaa ja hieman kuittaamaan, Määttä nauroi.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala