Teuvo Teräväinen on ollut tammikuun kuumimpia Liigakiekkoilijoita. 19-vuotias hyökkääjä sai nuorten MM-jäiltä valtaisan itseluottamusruiskeen (Karri Kivi puhui asiasta aiemmin SuomiKiekko-sivustolle) kahmien neljässä ensimmäisessä Liigaottelussa tehot 1+8.

Teräväisen merkitystä Jokereille kuvastaa järisyttävällä tavalla se, että ”Teukan” kerätessä yhdeksän tehopistettä teki Jokerit ylipäätään 10 maalia! Teräväinen sai siis tehopisteen yhtä vaille kaikkiin jokeriosumiin.

On aika ottaa nuoren miehen peli lähempään tarkasteluun. Seuraavassa Teräväisen ilta KalPaa vastaan pähkinänkuoressa.

1. erä: Huikea maali, jääaikaa suhteellisen vähän

Teräväinen aloittaa Jokereiden kakkosketjun keskellä laidoillaan Nichlas Hardt ja Ladislav Nagy. Ketju ei ole Jokereiden aloituskentällinen. Lukemat ovat pelikellon näyttämiä aikoja Teräväisen vaihdon alussa ja lopussa.

– 19.00-18.04
Jokerit lähtee omista, Teräväinen katkoo KalPan purun hyökkäysalueella. Siitä pieni paine Jokereille, mutta ei maalitilannetta. KalPa hyökkää, Teräväinen nostaa vastahyökkäyksen omasta päästä jalalla. Hyökkäyssiniviivalla rakennus laitaan Hardtille ja itse maalia kohti, ei maalipaikkaa.

– 15.40-14.49
Teräväinen lähtee omista, jatko omille laitaan. Irtokiekko haltuun hyökkäysalueella ja helppo syöttö pakille viivaan. Jälkitilanteesta taklaus ja puolittainen paikka. Seuraavassa hyökkäyksessä Teräväinen voittaa irtokiekon kulmasta ja antaa lyhyen syötön maalia kohti, se ei mene omille.

– 12.48-12.08
Jokerit ylivoimalla, aloitus hyökkäysalueella. Teräväinen on oikean pakin paikalla viivassa. Ei kontakteja kiekkoon eikä tilanteita Jokereille.

– 9.07-8.25
Jokerit hyökkäämässä keskialueen yli, kun Teräväinen tulee jäälle. Teräväinen menee hyökkäysalueella rännikiekkoon, jota ei saa haltuun. KalPa hyökkää vastaan. Teräväinen voittaa kaksinkamppailun omassa päässä ja nousee kiekko hallussa keskialueelle. KalPa saa vastahyökkäyksen, joka päättyy paitsioon.

– 4.37-3.37
Vaihdon alussa on muutama sekunti alivoimaa jäljellä, KalPa nostaa hyökkäystä. Teräväinen voittaa kaksinkamppailun omassa päässä ja siivoaa kiekon pois. Teräväinen saa hyökkäyssiniviivalla irtokiekon ja nousee keskelle. Kevyt rannelaukaus viivasta ei tuota vaikeuksia maalivahdille.

Jokerit saa päätypelin, jonka päätteeksi tulee kaksi vastaan kaksi tilanne laidassa. Mukana ovat Teräväinen, Ladislav Nagy, Juuso Riikola ja Joonas Riekkinen. Tästä Jokereille hyökkäyspään aloitus.

– 1.56-1.31
Teräväinen tulee jäälle KalPan purkaessa yv-paineen, ei tuo kiekkoa ylös Jokereiden noustessa. Hyökkäysalueella Teräväinen menee ylivoiman pelintekijän paikalle. Pelin ensimmäinen yv-kosketus kiekkoon b-pisteen yläkaarella. Vaivaton, helppo, liki vahingonomainen no-look -laukaus maalia kohti. Kiekko menee jäitä pitkin maaliin. Jokerit johtaa 3-0. Jäätävän hieno suoritus.

– 0.22-0.00
Keskialueen aloitus omalta puolustussiniseltä. Teräväinen häviää, ja KalPa saa paineen. Jokerit puolustaa hyvin erän lopun.

Markkasen Kommentti:
Viisi vaihtoa täysin ”rivimiehen” peliä, eikä erottunut mitenkään. Maali tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Taidokas ja vaivaton ammattimiehen teko. Iski, kun kukaan ei odottanut. Teräväistä ei saa jättää vartioimatta. Jokereiden pitkä alivoima jätti peliajan normaalia vähäisemmäksi.

Teräväisen kommentti:
Kun tulee pitkä alivoima putkeen, ja tulee pitkä tauko, lähtee välillä ”tatsi”. Kun pitää itsensä hereillä penkillä, ja on valmiina seuraavaan vaihtoon, ei tuollainen vaikuta.

Yritin maalissa syöttää ”Riksalle” (Riku Hahl). En tiedä, osuiko hän kiekkoon, mutta hän oli minulle yhden velkaa, joten sain sen maalin.

2. erä: Luova voima hyökkäyspäässä

– 19.24-18.34
Katko hyökkäysalueella kesken Jokereiden paineen. KalPa ei pääse purkamaan. Teräväinen syöttää viivaan, josta Teemu Eronen laukoo. Teräväinen hakee irtokiekon kulmasta ja antaa hyvän syötön maalille, jossa syntyy maalipaikka. Jatkotilanteesta Teräväinen antaa paineen KalPan hyökkääjälle, joka ampuu pitkän kiekon.

– 18.34-18.09
Hyökkäyspään aloitus, jonka Teräväinen voittaa täysin. Kiekko viivaan ja Teräväinen itse laitaan pelintekijän paikalle. Nousee, syöttää, liikkuu ja hakee paikkaa aktiivisesti. Pääsee laukomaan ja Jokerit saa hyökkäyspään aloituksen.

– 15.08-13.53
1.13 ylivoimaa jäljellä, Jokerit nousee kiekon kanssa omasta päädystä. Teräväinen saa kiekon pelintekijän paikalla ja aloittaa ylivoimapyörityksen. Teräväinen syöttelee, hakee ja rakentaa paikkaa aktiivisesti. Teräväinen on KalPan purun jälkeen taas pelintekijän paikalla. Teräväinen hakee syöttöjä neliön läpi, KalPa purkaa.

– 11.21-10.32
Mennään päästä päähän. Teräväinen on saada kiekon keskialueella haltuun, mutta maila lyödään käsistä. Seuraavassa Jokereiden hyökkäyksessä Teräväinen tuo kiekon ylös ja toimittaa sen maalille. Seuraa hyökkäyspään aloitus.

– 10.32-10.00
Teräväinen häviää aloituksen, hetki mennään päästä päähän. Teräväinen nostaa Jokerit hyökkäykseen, mutta neppailee siniviivalla. Seuraa paitsio.

– 7.43-7.11
Kiekko Jokereille KalPan vastahyökkäyksen jälkeen Teräväisen tullessa jäälle. Teräväinen käynnistää hienon kontrolloidun hyökkäyksen, josta seuraa maalipaikka. Seuraavassa hyökkäyksessä Teräväinen on omassa päässä hyvin pelattavissa keskellä, mutta Jokerit tekee pitkän.

– 7.11-6.30
Jokereilla puolustusalueen aloitus, jonka Teräväinen voittaa 100-0, Jokerit hakee hyökkäystä pitkällä syötöllä, mutta Teräväinen ei saa kiekkoa hyökkäysalueella haltuun. KalPan vastahyökkäyksen jälkeen Teräväinen ei saa nostettua kiekkoa sinisen yli. Ladislav Nagy paikkaa ja tuo kiekon ylös.

Teräväinen voittaa hyökkäysalueella irtokiekon, josta Jokerit saa jatkotilanteen KalPan maalille, mutta Teräväinen on jo poistunut vaihtoon.

– 4.01-3.41
Ylivoimalla hyökkäyspään aloitus, Teräväinen viivassa. KalPa purkaa, Teräväinen vie kiekon omasta päästä läpi kentän, mutta tilanteesta tulee paitsio.

– 3.41-2.46
Keskialueen aloitus ylivoimalla, Teräväinen on pakin paikalla. Teräväinen vie kiekon syöttämällä sisään, ja ottaa pelintekijän paikan. KalPa purkaa, Teräväinen tuo kiekon omasta päästä hyökkäysalueelle ja Jokerit saa kuvion kuntoon. Teräväinen häviää kaksinkamppailun maalin takana, ja KalPa purkaa.

1.06-0.04
Teräväinen pysäyttää KalPan nousun heti keskialueella, seuraa tulokseton vastahyökkäys. Teräväinen riistää hyökkäyssiniviivalla ja antaa hyvän ja oivaltavan rystysyötön, josta tulee paikka Jokereille. KalPan vastahyökkäyksestä tulee paikka KalPalle. Teräväinen takakarvaa omalla alueella ja riistää pienellä kurotuksella kiekon KalPan hyökkääjän takaa hyvässä maalipaikassa.

Markkasen kommentti:
Pääsi hyökkäyspeliin paremmin kiinni, peli on kaunista. Hakee rohkeita ratkaisuja, nauttii vastuusta. Tilannekovuuden puute vaivaa.

Teräväisen kommentti:
Tuntui, että oli kiva pelata. Saimme pitkiä pyörityksiä hyökkäyksessä. Ainoastaan maali jäi tekemättä. Meidän kenttämme sai pyöritettyä hyvin ja loimme paikkoja. Meidän kentässä on hyvät aihiot.

3. erä: Jäähyjä KalPalle, maaginen maalisyöttö

– 19.40-19.11
Teräväinen voittaa aloituksen puolustusalueella ja saa kiekon vastahyökkäyksen alussa omalla siniviivalla ja rakentaa hyökkäyksen. KalPan Janne Kolehmainen ottaa Teräväistä vastaan estämisjäähyn.

– 19.11-19.04
Ylivoimalla hyökkäyspään aloitus, Teräväinen viivassa. Teräväinen antaa pakki-pakki -syötön Jere Karalahdelle, joka laukoo suoraan syötöstä. Tulee hyökkäyspään aloitus.

– 19.04-18.07
Ylivoimalla hyökkäyspään aloitus, Teräväinen viivassa. KalPa purkaa, mutta Jokerit rakentaa ylivoiman kuntoon. Teräväinen saa syötön neliön läpi ja laukoo. Jatkotilanteen jälkeen Teräväinen ottaa pelintekijän paikan ja hakee aktiivisesti paikkoja ja syöttöjä, ei tulosta.

– 13.24-13.09
Alivoimaa kuusi sekuntia jäljellä, KalPa lyö pitkän.

– 13.09-12.07
Teräväinen vaihdetaan pois hyökkäyspään aloituksesta. Hetki mennään päästä päähän. Teräväinen saa kiekon haltuun puolustusalueella ja pelaa omille. Teräväinen kärkkyy paikkaa lähteä pistohyökkäykseen, mutta Jokerit ei pelaa pystyyn. Hetki taas mennään päästä päähän. Teräväinen tuo kiekon keskeltä ylös ja luo Steve Mosekselle paikan. Mosesta rikotaan jäähyn arvoisesti, seuranneella ylivoimalla Moses tekee maalin.

– 10.32-10.13
KalPa lähtee omista, Jokerit lyö pitkän kiekon.

– 10.13-10.04
Teräväinen häviää puolustusalueen aloituksen ja peittää jatkotilanteessa Juuso Riikolan siniviivavedon. Leland Irving sulkee kiekon.

– 7.38-7.19
KalPa lähtee hyökkäykseen, Teräväinen ei saa nousevaa KalPan Joonas Lyytistä pysäytettyä keskialueella, tämä syöttää KalPan maalin. Tilanne on 4-1.

– 4.44-4.25
Kiekko KalPalla omassa päässä. Teräväinen nostaa Jokereiden vastahyökkäyksen omasta päästä hyökkäysalueelle ja luo paikan Mosekselle, jota rikotaan. KalPalle jäähy.

– 4.25-4.16
Ylivoimalla hyökkäyspään aloitus, Teräväinen viivassa. Aloituksen jälkeen Teräväinen menee pelintekijän paikalle. Karalahti syöttää siniviivalta, ja Teräväinen heittää ranteella onetimer-syötön b-pisteeltä maalille. Hardt ohjaa kiekon maaliin, tilanne on 5-1. Todella hieno kuvio ja syöttö Teräväiseltä.

– 1.59-0.22
Kiekko KalPan päässä. KalPa yrittää nousta, mutta ei pääse. Jokerit puolustaa viisikkona, Teräväinen karvaa kerran syvältä, eikä KalPa pääse omista pois. Purun jälkeen Teräväinen nousee puolustusalueelta kiekon kanssa ja Jokerit saa paineen KalPan alueella. Teräväinen ohjaa kiekon vain vähän KalPan maalin ohi.

Paineen aikana KalPalle tulee siirretty rangaistus. Jokerit pelaa kiekon omaan päätyyn ja Teräväinen syöttää keskialueella huolimattomasti. KalPa riistää ja rangaistus alkaa.

Markkasen Kommentti:
Monipuolista hyökkäyspelaamista ja hankki KalPalle joko itse tai luomillaan paikoilla kolme jäähyä. Hieno maalisyöttö kruunasi illan.

Teräväisen kommentti:
Tämä ilta ei ollut edes parasta, mitä voisi olla. Oli enemmänkin normaalisuoritus, mitä pelin pitääkin olla. Eivät tehot aina merkitse kaikkea. Ne tulevat mukana, jos peli kulkee. Viimeisessä maalissa katsoin, että ”Niki” (Hardt) on maalin edessä. Syöttö tuli vähän hiljaa, joten latasin vaan täysillä lavan lähelle. Niki oli hyvin hereillä. Tarkoitinkin sen syötöksi.

Päävalmentaja Tomek Valtosen kommentti:

”Teukka” on ollut MM-kisojen jälkeen erinomainen. Toivottavasti jatkaa samalla tavalla. Tämä oli häneltä normisuoritus. Tämä ei ollut hänen paras pelinsä kisojen jälkeen. En syty sanaan ”kokonaisvaltainen”, mutta isossa kuvassa hän pelaa hyvin. Hän tekee hyviä ratkaisuja kiekon kanssa eikä ole itsekäs. Kamppailupelaamista voi aina parantaa, mutta olen todella tyytyväinen. Hän on nyt aivan eri mies.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen