Tapaninpäivänä Ruotsin Malmössä käynnistyvissä nuorten MM-kisoissa nähdään tänä vuonna nälkäinen Kanada. Joukkue jäi viime talvena ilman mitalia ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Uusi sukupolvi johdattaneekin Kanadan takaisin palkintokorokkeelle. Kanada aloittaa kisaurakkansa torstaina.

Kanadalla on alkavissa nuorten MM-kisoissa todella mielenkiintoinen joukkue. Viime vuonna välierissä USA:lle ja pronssiottelussa Venäjälle kompuroinut Kanada tulee Ruotsiin todella nälkäisenä uuden sukupolven voimin. Mukana onkin todella kovan luokan talentteja, joille on kehityksen jatkuessa luvassa todella pieniä varausnumeroita.

Connor McDavid, 16, Aaron Ekblad, 17 ja Sam Reinhart, 18, ovat uuden joukkueen mielenkiintoisimmat nimet.

Edellämainituista McDavid ja Ekblad ovat John Tavaresin sekä Sean Dayn lisäksi ainoita, jotka ovat Ontarion junioriliigassa saaneet poikkeuksellisen lahjakkuuden statuksen ja näin varauskelpoisuuden OHL:ään jo 15-vuotiaina.

Kanadan jääkiekkohistoriassa McDavidin tavoin 16-vuotiaana alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin ovat aiemmin päässeet vain Wayne Gretzky, Eric Lindros, Jay Bouwmeester sekä Jason Spezza.

Odotukset korkealla

McDavid ja Reinhart muodostavat Brent Sutterin johtamassa Kanadan joukkueessa kovimman hyökkäystrion yhdessä Vancouverin viime kesänä varaaman Bo Horvatin kanssa. Kolmikosta jokainen on koulutukseltaan sentteri, mutta pelaajien monipuolisuus mahdollistaa McDavidin ja Reinhartin peluuttamisen laidassa.

– Minulta varmasti odoteaan monipuolista pelaamista. WHL:n Subway seriesissakin minua käytettiin paljon eri rooleissa. Joukkueessa on paljon taitoa, joten hoidan sen, mitä minulle annetaan. Jos tulee ylivoimaa, OK, jos alivoimaa, hoidan sen, ketjun kokenein Sam Reinhart sanoi vaatimattomana SuomiKiekko-sivustolle kisojen alla Vancouverissa.

– He varmasti alkuun katsovat minua turnauksessa oikeana laitahyökkääjänä, mutta ehkä voin turnauksen edetessä muuttaa sitä ajatusta hieman. Se rooli kuitenkin otetaan, mikä annetaan, Reinhart jatkaa arvoituksellisesti.

Reinhart on lahjakkuuksista tulessa NHL:ää ajatellen ensimmäisenä, sillä toisen polven jääkiekkoilija on varauskelpoinen ensi kesänä. Reinhart on luontainen johtajatyyppi, joka johtaa ennen kaikkea vastuullisen ja fiksun pelaamisen kautta. Teoilla. Ensi kesän ykkösvaraukseksi povattu Reinhart tietää odotukset.

– Odotukset ovat itsellänikin kovat pelaamiseni suhteen. Lähden sinne kuitenkin hyvällä itseluottamuksella ja haluan pelata siellä kauden toistaiseksi parhaat pelini. Se on minulle iso turnaus ja todella iso näytönpaikka, Reinhart jatkaa.

Kiekkoperhe

Sam Reinhart on Kanadan joukkueessa kuitenkin vasta toiseksi kokenein Reinhart. Isoveli Griffin, 19, on vaahteralehtipuolustuksen johtavia hahmoja. Edmontonissa WHL:ää pelaava Griffin on isokokoinen (193/93) peruspakki, joka tulee luutimaan maalinedustalla isännän otteella.

-On tosi kiva päästä pelaamaan veljen kanssa tuollaiseen turnaukseen. Junnuissa (Vancouverissa) meillä oli aina hauskaa yhdessä ja nyt se on taas mahdollista. On suuri kunnia päästä edustamaan omaa maataan perheen jäsenen kanssa, Kootenay Icen WHL-joukkueessa kapteenina toimiva Sam fiilisteli.

Nuorimmalle Reinhartille pelkästään ajatus nuorten kisoista saa hymyn huulille. Varmaa kuitenkin on, että hymy hyytyy, kun luistimennauhat torstaina Malmössä vedetään kireälle tositoimien aloittamiseksi.

-Olin niin innoissani, kun sain kutsun leirille puhelimitse. Aivan valtava kunnia päästä tällaiseen joukkueeseen mukaan. Mutta todella nopeasti mieleni muuttui mukaanpääsemisen innosta ajatukseen, että turnauksessa pitää myös menestyä, nuorukainen muistutti.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala