Uusi suomalainen maalivahtisukupolvi jatkoi menneenäkin kalenterivuonna kotimaisten maalivahtiperinteiden ylläpitoa maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Kun puhutaan NHL:n parhaista maalivahdeista juuri nyt, ovat Tuukka Raskin ja Antti Niemen nimet pöydällä ensimmäisenä.

Suomalaismaalivahtien dominanssi NHL:ssä jatkuu huikeana. Ei ole kahta sanaa siitä, etteivätkö Rask ja Niemi ole menneen kalenterivuoden parhaat maalivahdit maailmassa. Eikä tässä vielä kaikki. Kari Lehtonen kuuluu maailmassa top vitoseen otteidensa, vaikkakaan ei tilastojensa puolesta.

Lehtoselle ei joukkue anna mahdollisuutta saada ansaitsemaansa arvostusta suuren (mutta osin tilastoista sokeutuneen) yleisön silmissä.

Eikä siitä niin kauaa ole, kun suomalaisen maalivahtityön soihtua NHL:ssä näyttävimmin kantoivat Miikka Kiprusoff, Vesa Toskala, Niklas Bäckström (toki edelleen) ja Antero Niittymäki. Nyt kehissä on uusi sukupolvi, joka ei edellisen tapaan ole tullut NHL-kaukaloihin anteeksipyytelemään.

Ja taustalta tuuppaa uutta kaveria. Antti Raanta on jo tehnyt näyttävän sisääntulon Chicagossa. Calgaryssa Karri Rämö pelaa hyvin ja Abbotsfordissa AHL:n kuumin veskari, nälkäinen Joni Ortio, odottaa omaa tilaisuttaan. Ja katsokaapa Jussi Rynnästä, joka tekee paluun Pohjois-Amerikkaan ensi vuonna.

On listallani toki ulkomaisiakin nimiä vuoden 2013 osalta. Mutta kärkeen eivät eväät riitä. Ei, vaikka kuinka kääntäisi. Listauksessa painotettiin tilastoja ja sekä selkää ykkösvahdin roolia.

Kalenterivuoden 2013 parhaat maalivahdit NHL:ssä:

1. Tuukka Rask, Boston
2013: 38 voittoa, 93.2%, 1.94pm/o, 8 nollapeliä

Playoffs: 14V, 94.0%, 1.88, 3 nollapeliä
Maailman ylivoimaisesti paras maalivahti vuonna 2013 otteiden sekä tilastojen puolesta. On teknisesti lähes täydellisyyttä hipova, mutta pelkkää terästä myös henkisesti. Vuoden kohokohtana Pittsburgin totaalinollaaminen (2 päästettyä neljässä ottelussa) pudotuspeleissä. Jäi lopulta kahden voiton päähän Stanley Cupista. Hävinnyt vain kerran tällä kaudella kahdesti putkeen.Ylistyssanoja vaikea enää keksiä. Herra ja hidalgo.

2. Antti Niemi, San Jose
2013: 43 voittoa, 91.9%, 2.25, 6 nollaa
Playoffs: 7V, 93.0%, 1.87, ei nollia
Yhtä ylivoimainen kakkonen tilastossa, kun Rask on ykkönen. Etenkin tynkäkauden alussa seisoi usein päällään voittaen otteluita yksin peliään hakeneelle Sharksille. Aloitti sekä viime kauden että tämän kauden kuuden ottelun voittoputkella. Yhtenä kohokohtana maalis-huhtikuun seitsemän ottelun voittoputki, minkä aikana kaksi peräkkäistä nollaa ja yhteensä 10 päästettyä. Kehittynyt ja rauhoittunut vuosien saatossa niin teknisesti kuin henkisesti. Oli pudotuspeleissäkin todella hyvä.

3. Corey Crawford, Chicago
2013: 36 voittoa, 91.7%, 2.19, 3 nollaa

Playoffs: 16V, 93.2%, 1.84, 1 nolla
Oli tynkäkauteen lähtiessä Chicagon suurin kysymysmerkki, mutta yllätti kaikki huikeilla otteillaan. Voitti keväällä lopulta Raskin finaaleissa ja uransa ensimmäisen Stanley Cupin. Pelaa hyvän joukkueen takana, mutta on löytänyt otteisiinsa tasaisuutta, minkä puuttuminen esti läpimurron aikaisemmin. Vuoden kohokohta kesän Stanley Cupin finaalien kaksi viimeistä ottelua, joissa päästi taakseen vain kolme maalia.

4. Carey Price, Montreal
2013: 36 voittoa, 91.7%, 2.39, 5 nollaa
Playoffs: 1V, 89.4%, 3.26, ei nollia
Montrealille kaikki kaikessa. Todellinen huippuveskari, joka on parhaimmillaan täysin ohittamaton. Ei otteissaan kuitenkaan yhtä tasainen kuin Rask. Ei onnistunut pudotuspeleissä keväällä. Vuoden kohokohta marras-joulukuun taitteen seitsemän ottelun voittoputki, minkä aikana oli maagisessa vireessä päästäen taakseen vain 12 maalia. Kisaa Roberto Luongon kanssa Kanadan olympiajoukkueen aloittavan veskarin paikasta.

5. Marc-Andre Fleury, Pittsburgh

2013: 44voittoa, 91.8%, 2.26, 4 nollaa
Playoffs: 2V, 88.3%, 3.52, 1 nolla
Rajatapaus listalle, koska on yksi kaikkien aikojen playoff-sulajista. Edellisen kerran yli 90 torjuntaprosentti playoffeissa keväältä 2009. Joukkue edessä on toki kuriton, mutta se ei selitä romahduksia keväisin. Fleurylla on kuitenkin eniten runkosarjavoittoja kaikista maalivahdeista vuonna 2013. Ollut muutenkin tällä kaudella erinomainen. Vuoden kohokohta seitsemän ottelun voittoputki maaliskuussa, minkä aikana kaksi nollaa ja vain yhdeksän päästettyä. Palaa pudotuspeleissäkin vielä tasolleen.

Kauan eläköön suomalainen maalivahtivalmennus.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala