Suomalaiskeskushyökkääjä Jani Lajunen päätti kahden AHL-kauden jälkeen hakea uralleen uutta suuntaa yllättävästä ilmansuunnasta. Ruotsin korkein sarja SHL ja Växjö Lakers tarjosivat miehelle vastustamattoman paketin.

Lajunen kiekkoili sesongit 2011-2013 Pohjois-Amerikassa. Nashville Predatorsin varauksen NHL-kaste jäi tekemättä ja vastuuta tuli 134 ottelun verran farmiliiga AHL:ssä.

23-vuotiaan suomalaisen jälkimmäinen kausi oli vaikea, ja Nashville kauppasi Lajusen NHL-oikeudet St. Louisille viime helmikuussa. Lajunen päätti keväällä hakea nostetta uudesta suunnasta.

Toukokuussa Ruotsin pääsarjaseura Växjö Lakers tiedotti tehneensä Lajusen kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

– Ajattelin, että tämä olisi hyvä vaihtoehto mun uralle. Olen aina tykännyt siitä, että miten täällä pelataan. Oli tosi kiva tulla katsomaan tätä sarjaa, Lajunen selvittää SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Bluesissa Liigauransa aloittanut Lajunen haki ensisijaisesti seuraa ulkomailta.

– Ei ollut mitään hinkua Suomeen, vaan halusin nähdä mitä muualla tapahtuu. Täällä olivat kiinnostuneita, ja oli hyvä ratkaisu tulla tänne, Lajunen kertoo.

Alkuvaikeudet selätetty

Kahden suunnan keskushyökkääjä sai alkuun opetella ruotsalaistyylisen pelaamisen saloja.

– Alkuun oli pientä ongelmaa. Olin välillä liian ajoissa. Tuntuu, että AHL:ssä mentiin päästä päähän ja kovaa edestakaisin, Lajunen ruotii.

– Täällä haetaan enemmän linjoja ja haetaan syöttöpaikkoja. Ajoituksissa oli ongelmia, hyökkääjä jatkaa.

Alkukangertelun jälkeen Lajunen on vakiinnuttanut paikkansa Växjön kolmossentterinä. 27 peliin tehopisteitä on kertynyt 5+6=11.

– Nyt on mennyt paremmin ja paremmin. Olen tykännyt pelaamisesta ja olla täällä. Peli on maistunut ja on ollut tosi kivaa. Joukkue on pärjännyt hyvin. On ollut kivaa pelata hyvää lätkää, mies iloitsee.

SHL:ssä pelaa myös Lajusen isoveli Ville. Janin Växjö ja Villen Färjestad ovat kohdanneet kahdesti ja Växjö on kuitannut molemmista peleistä voiton.

– On ollut hauskaa pelata vastakkain. Olemme voittaneet kahdesti, joten siinä mielessä hyvä homma. Tulee soiteltua aika paljon ja oltua muutenkin yhteydessä. Kysellään miten pelit ovat menneet ja miten muuten menee, nuorempi Lajunen sanoo.

Haastattelu: Sport Professional, Örebro