Leijona-valmentaja Sotshin maalivahtivalinnasta: ”Päärunko aikalailla selvä”

© Kuva: Ilari Isotalo

Leijonien maalivahtivalmennuksesta vastaava Ari Moisanen oli voittoon päättyneen Helsingin EHT-turnauksen jälkeen tyytyväisellä päällä.

Vaikka kolme ottelua olivat kokonaisuutena kaikki haastavia maalivahtikaksikko Jussi RynnäsNiko Hoviselle, antoi valmentaja molemmille puhtaat paperit.

– Rynnäksen Jussilta hyvä sisääntulo tälle tasolle. Pelinopeus on täällä kuitenkin ihan eri tasolla kuin SM-liigassa, joten ei se ihan simppeliä ole tulla tänne tasolle. Vaikka vastassa oli heti Venäjä, hoiti kyllä oman tonttinsa tyylikkäästi, Moisanen kertasi SuomiKiekko-sivustolle.

Myös Hovinen suoriutui viikonlopun kahdesta pelistä mallikkaasti. Päällimmäisenä jäi vaikeasta alusta toipuminen ja varsinkin Tshekki-pelin viime hetkien huipputorjunta.

– Niko joutui vaikeaan Tshekki-peliin. Alku ei ollut helppo, mutta hänellä oli muuten nousujohdanteista pelaamista. Pystyi parantamaan koko ajan omaa tekemistään.

Mikä merkitys kotiturnauksella oli koko maajoukkueen kautta silmäillen? Vaikkei kaksikko taistele paikasta Sotshiin kovin realistisesti, näki Moisanen molempien antaneen hyvät näytöt jatkoa silmäillen.

– Joka turnauksella on iso merkitys. Nämä ovat kuitenkin erilaisia pelejä kuin sarjatason ottelut. Pelinopeus on täällä kuitenkin ihan eri kuin esimerkiksi Liigassa. Siinä mielessä nämä pelit tarjoavat myös maalivahtipelille eri elementtejä.

Sotshin runko selvillä

Olympialaisista puhuttaessa maalivahtivalmentajan rooli on yllättävänkin helppo.

KHL:ssä Ak Bars Kazania valmentava Moisanen kertoo maalivahtiosaston rakentamisen kaavan olevan melko selkeä.

Erkka (Westerlund) ja Jari (Kurri) on siinä skouttaustyössä isossa roolissa. Ja kyllä se päärunko on niihin kinkereihin aikalailla selvä.

Tärkein päämäärä on löytää parhaassa vireessä olevat NHL-tähdet. Eli ne, kenellä koppi tarttuu sopivasti talven suurturnauksen kieppeillä.

– Siitä koitetaan valita vain ne siihen ajanjaksoon parhaat vahdit. Meillähän ei ole kuin hyviä vahteja – nyt pitää valita vain ajankohtaan nähden niistä ne parhaimmat, Moisanen tiivisti.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo

Miten ensimmäistä kauttaan KHL:ssä valmentava Moisanen on sopeutunut uuteen kulttuuriin? Entä mitä Leijona-valmentaja näkee suomalaisen maalivahtivalmennuksen tilassa? Lue näistä myöhemmin SuomiKiekko-sivustolta!