Se, että Montreal Canadiensin ympärillä kuohuu, ei ole yllätys. Kiekkohullun kaupungin media pystyy rakentamaan kohun lähes mistä tahansa. Nyt siihen on kuitenkin aidosti aihetta. Puolustaja P.K Subban on tällä(kin) kertaa kohun ytimessä.

Puolustaja P.K Subban, 24, on pelaaja ja persoona, joka ei edusta miltään osin peruspelaajaa. Värikäs persoona tekee kentällä temppuja, joihin vain harvat puolustajat liigassa pystyvät. Välillä Subban spurttaa läpi kaukalon tehden uskomattoman maalin, välillä kikkailu kostautuu ja kiekko löytyy omasta maalista.

Subbania ei myöskään hänen ympäristössään tulkita mitenkään kohtuudella. Osa rakastaa, osa vihaa. Ei ole välimuotoja. Nyt Quebecissä mietitään, mitä mieltä syvällä sisimmässään Subbanista on Habsin päävalmentaja Michel Therrien, joka on alkanut koulia Subbania viime aikoina kovalla kädellä.

***

Subbanin ja Therrienin välit ovat alkaneet rakoilla viime aikoina. Saaga käynnistyi Canadiensin edellisen vieraskiertueen aikana, jolloin Thierrien kyllästyi torontolaissyntyisen puolustajan pelaamiseen. Kaiken kruunasi lauantain ottelu Coloradossa, missä Subbanin (-3) tiliin pystyi laittamaan ainakin kaksi Avs’in maalia.

Ja Therrien’hän laittoi. Heitti ottelun jälkeen Subbanin bussin alle, kuten hokipiireissä asia tavataan ilmaista.

Tiistaina draama sai jatkoa kotiottelussa St.Louisia vastaan. Media ei meinannut pysyä housuissaan, kun Subbania ei näkynyt ottelun ratkaisuhetkillä (2-2) neljän viimeisen minuutin aikana kentällä. Subban kirjasi ottelussa kauden pienimmän peliaikansa (20.52), mikä oli joukkueen puolustajista vasta neljänneksi suurin.

Alkoi välitön supina montrealilaismediassa.

Therrien kuitenkin riensi kehumaan Subbanin pelanneen ottelussa erinomaisesti ja ilmoitti samaan hengenvetoon, ettei aio kommentoida jatkossa yhdenkään pelaajan peluuttamisia.

Hieman oudohko kommentti. Jos Erik Karlsson yhtäkkiä pelaa ”vain” 17 minuuttia, uskon ottawalaismedian olevan asiasta kiinnostunut.

***

Therrien leikkii Subbanin kanssa tulella. Subban pelaa kaksivuotisen sopimuksensa viimeistä vuotta ja tulee ensi kesänä rajoitetuksi vapaaksi agentiksi.

Subban voitti Norriksen viime vuonna ja on liigan ehdoton huippupuolustaja, joka saisi vapailla markkinoilla 7-8 miljoonan tienoille asettuvan vuosipalkan.

Nyt Therrien on kuitenkin päättänyt alkaa koulia Subbania, joka on nuoresta iästään huolimatta jo johtava ja kokenut pelaaja. Ja, kuten mainittu, valittu viime vuonna liigan parhaaksi puolustajaksi. Subbania koulutettiin tavoille Montrealissa 2-3 vuotta sitten. Nyt ei ole enää sen aika, mikä Therrienin olisi hyvä tajuta ajoissa.

Kuinka paljon Therrien ja Canadiens haluavat ärsyttää Subbania ennen pian alkavia sopimusneuvotteluita?
Koska kyse voi todellakin olla myös Montrealin taktisesta pelistä neuvotteluiden alla.

Pudottamalla Subbanin vastuuta nyt on hintaa helpompi repiä alas neuvotteluissa. Mutta tämä on Subbanin kaltaista persoonaa vastaan riskialtis taktiikka. Puolustaja ei varmasti ilolla seuraa tilannetta, missä oma peliaika putoaa keskimäärin neljä minuuttia ottelussa.

***

Michel Therrien tunnetaan kovana valmentajana, jolla on kuitenkin myös humaani puoli, josta pelaajat tykkäävät. Nyt mennään kuitenkin seuran suurimman tähden kanssa rajoilla. Subbanin on saatava pelata omilla vahvuuksillaan, vaikka se välillä virheinä näkyisikin.

Subban ei edes ole omassa päässä niin huono kuin esimerkiksi Ottawan Erik Karlsson. Mutta rankaisiko Sens-luotsi Paul MacLean Karlssonia, kun tämä kirjasi -3 Anaheimia vastaan lokakuussa? Ei rankaissut. Seuraavassa pelissä Karlsson pelasi yli puoli tuntia.

Subban tulee kahden vuoden päästä vapaaksi agentiksi ja saattaa hyvinkin ilmoittaa tulevissa sopimusneuvotteluissa haluavansa allekirjoittaa nyt vain kahden vuoden sopimuksen. Näin puolustaja pääsisi kesällä 2016 mittauttamaan arvonsa avoimilla markkinoilla ja kuittaamaan ison tilin.

Toisaalta kenenkään, edes suurimpien tähtien, istuttamisessa ei ole mitään erikoista. Ei etenkään, kun Subban oli ennen neljän minuutin taukoa pelannut 1.54 ylivoimaa. Mutta onhan se uskomatonta, että Therrien istuttaa, tai ylipäätänsä peluuttaa, vain 21 minuuttia puolustajaa, joka pelaa piste-per-peli –tahdilla.