Helsingissä paikan päällä raportoiva toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen perkaa läpi lähtökohtia Leijonien maanantain Ranska-otteluun.

****

Kaksi ottelua ja kaksi voittoa. Leijonien MM-turnaus on lähtenyt tuloksellisesti erittäin positiivisesti käyntiin.

Maanantaina vuorossa on Ranskan kohtaaminen, joka on aloittanut oman turnauksensa tappiolla ja voitolla.

Viime kevään kisoissa Ranskasta meinasi muodostua todellinen musta hevonen, kun se härnäsi tosissaan useampaa ennakolta kovempia maita.

Maanantain pelissä Leijonien on turha lähteä pelaamaan takki auki, sillä kuitti tulee varmasti, kun vähän säheltää kiekon kanssa.

Tässä Leijonien kannalta tärppejä maanantain Ranska-otteluun:

1) Miten kakkosketjun kanssa? Petri Kontiolan johdolla ykkösnyrkki on ollut liekeissä, mutta kakkosvitjalla on ollut vaikeaa. Erityisesti sentterillä Ville Viitaluomalla on ollut vaikeuksia MM-kisojen pelivauhdin kanssa, ja kun samalla kaksinkamppailutkin ovat kääntyneet isolla prosentilla vastustajalle, on turnaus alkanut haastavasti. Ranska-peliin valmennusjohto on tehnyt muutoksia ylivoiman saralle, kun kakkosylivoimaan Viitaluoman tilalle nousee Veli-Matti Savinainen.

Onko nyt sitten kokonaisuudessaan Viitaluoman viimeinen näyttöpaikka ennen muutoksia?

2) Joni Ortio. Saksa-ottelussa varsinkin pelin alkuvaiheet olivat erittäin vaikeita HIFK:n maalivahdille, kun vetoja tuli harvakseltaan ja nekin olivat todella vaikeita. Sama rakenne voi hyvinkin toistua Ranska-ottelussa. Miten Ortio selvittää nyt haasteen ja antaako hän paljon pohdittavaa valmennusjohdolle siitä, miten torjuntavastuut jakaantuvat lopputurnauksen aikana?

3) Puolustuspään suorittajat. Ensikertalaisten Teemu Laakson, Ilari Melartin ja Janne Jalasvaaran otteet ovat olleet nousujohteisia kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Tshekin EHT-turnauksen hiekosti vetänyt Sami Lepistö on ollut mainio. Miten Ranskaa vastaan, joka ei anna aivan samalla tavalla painetta kuin Slovakia? Jatkuvatko otteet mainioina vai tulee ongelmia? Liikkuuko kiekko mainiosti vai poltteeleko se lavassa?

4) Yksinkertaisin: vieläkö ykkösketju jatkaa mainioita otteitaan? Ovatko Kontiola, Juhamatti Aaltonen ja Janne Pesonen edelleen kovassa vireessä? Tekeekö Kontiola jälleen mitä haluaa? Lähtökohtaisesti sitä voisi odottaa, mutta tiedä sitten. Mitä jos tuleekin niin sanottu välipäivä? Onko Leijonat ongelmissa silloin?

5) Ja vielä pari kysymysmerkkiä. Tuleeko onnistumisia ykkösketjun takaa? Saavatko kolmos- ja nelosketjun kaverit onnistumisia maalinteon suhteen? Ranska-ottelu on erittäin tärkeä tätä kannalta. Ennen USA- ja Venäjä-otteluita olisi erittäin suotavaa, että niitä todellakin tulisi. Sillä juuri näissä tulevissa kovemmissa peleissä Leijonat eivät voi nojata pelkästään ykkösketjun varaan.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen