Helsingissä paikan päällä raportoiva toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen perkaa läpi lähtökohtia Leijonien lauantai-illan Slovakia-otteluun.

****

Voitto siis oman kisaurakkansa Saksaa vastaan aloittaneille Leijonille. Vaikeuksia oli matkalla, mutta silti. Voitto mikä voitto.

Välillä näytti jo siltä, että eihän Saksa ole mikään vastustaja. Ja siltä, että Leijonat jyräisivät voittoon jo aikaisessa vaiheessa ja pääsisivät pikku hiljalleen valmistautumaan lauantain otteluun Slovakiaa vastaan.

Mutta ei. Suorituksen taso laski ja Saksa pääsi mukaan peliin. Ja nousi tasoihin ja nousi lopulta johtoon. Petri Kontiolan huikea veivi pelasti kuitenkin Leijonat ja jatkoajan Veli-Matti Savinaisen osumalla voitto himaan.

Nyt katseet kääntyvät lauantai-illan Slovakia-otteluun. Siihen muutamat tärpit:

1) Vastus kovenee selvästi. Saksa ja Slovakia ovat täysin erilaisia joukkueita. Saksa luotti sumputukseen ja iski muun muassa hyvien yksilöiden kautta maalit. Slovakialla niitä hyviä yksilöitä on vielä enemmän, jotka rankovat kyllä jos paikkoja eteen tulee. Se on varma ja sen joukkue näytti jo perjantaina Ranskaa vastaan. Tomas Kopecky, Miroslav Satan, Libor Hudacek, Tomas Zaborsky ja niin edelleen. Kyllä heiltä se kiekko maaliin päätyyn.

Tiettyä samaa Saksassa ja Slovakiassa kuitenkin on. Molemmat joukkueet pohjaavat pelinsä tiukasti vastaiskupelaamiseen, vaikka Slovakia pystyykin enemmän kontrolloimaan kiekkoa. Mutta. Kuitenkin. Haaste on kova Leijonille. Perjantain suoritukseen verrattuna nyt on pystyttävä parempaan.

2) Lauri Korpikoski sisään, mitä muutokset tuovat? Tosiaan, Slovakia-ottelu on ensimmäinen perjantaina Suomeen saapuneelle Phoenix Coyotesin hyökkääjälle Korpikoskelle. Ensimmäisen kamppailun suhteen häneltä on turha odottaa mitään liikoja, sillä pelituntuma on varmasti hieman vielä hakusessa ja systeemeihin mukautuminen vievät hetken.

Mutta silti Korpikoski tulee olemaan Leijonien ykköshyökkääjiä eilisen taikurin Kontiolan kanssa. Häneltä odotetaan vahvoja otteita ja nimenomaan tulosta. Viimeksi maajoukkueen puolella, silloin hieman nuorempana, Korpikoski oli jo johtavia pelaajia. Mikään ei viittaa siihen, etteikö näin kävisi myös nyt. Se, mikä Korpikosken kokonaispanos on, tulee olemaan mielenkiintoista.

3) Mihin ykkösketju nyt yltää? Eilinen suoritus oli jo positiivinen Janne Pesoselta, Juhamatti Aaltoselta ja Kontiolalta. Ylivoimalla tilanteita oli, vaikka siinä petraamisen varaa on vielä paljon. Mutta lupaava alku, ehdottomasti. Kolmikosta Pesonen pelasi parhaimman maajoukkuepelinsä pitkiin aikoihin ja Aaltonen oli lähellä pelinsä ydintä. Kontiola taas osoitti sen, että häneen voidaan luottaa kisojen Leijonien ykkössentterinä.

Mutta mitä Slovakiaa vastaan? Jatkuvatko hyvät suoritukset Slovakian isokokoisempaa puolustusta vastaan? Miten kolmikko pääsee pelin sisään? Ailahteleeko taso? Vai pystyykö ketju kannattelemaan Leijonia?

4) Antti Raanta ja debyytti Leijonien maalilla. Mihin Ässien kultaveska yltää MM-kisatasolla? Onko hän oma itsensä, eli loistava, mahtavuus, tyrmäävän hyvä ja niin edelleen. Sen ilta näyttää.

Ja pointteja riittää lisääkin. Jatkaako Sami Lepistö hienoja otteitaan? Ja niin edespäin.

Mielenkiintoinen peli on kuitenkin tulossa.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen