Ruotsi juhlii jääkiekon maailmanmestaruutta!

Ruotsi on jääkiekon maailmanmestari vuosimallia 2013!

Suomen kanssa jaettujen kisojen pääisäntä rikkoi 27 vuotta kestäneen isäntien kurimuksen, kun se voitti finaalissa Sveitsin 5-1 (2-1, 0-0, 3-0) -lukemin. Edellinen MM-kultaa kotikisoissaan juhlinut joukkue oli Neuvostoliitto vuonna 1986.

Ruotsi pääsi päätöserään 2-1-johdossa. Maalit olivat syntyneet avauserässä. Sveitsi iski avausmaalin ajassa 4.45, kun kisojen puolustajien pistepörssin ykkönen Roman Josi (4+5) iski joukkueensa johtoon.

Ruotsi kuittasi kuitenkin jo avauserässä kahdesti. Ensin Erik Gustafsson osui tasakentällisin ja hetki myöhemmin Ruotsin ylivoimapyörityksen päätti 2-1-johtomaaliin Henrik Sedin osin onnekkaasti, kun kiekko kimposi sveitsiläispuolustajan lavasta miehelle tyhjän maalin eteen.

Ruotsi karkasi lopullisesti päätöserässä. NHL-seura Coloradon kapteeni Gabriel Landeskog riisti kiekon sveitsiläispakilta ja pääsi yksin läpi. Sveitsin Martin Gerber torjui vaivoin miehen yrityksen ja lopulta Simon Hjalmarsson iski irtokiekon sisään ajassa 47.13 ja Ruotsi meni jo 3-1-johtoon.

Ajassa 55.37 syntyi jo Ruotsin neljäs osuma, kun kiekko ohjautui maaliin Loui Erikssonin luistimesta Henrik Sedinin syötöstä. Lopullisen naulan arkkuun iski illan kolmannen tehopisteensä ottanut Henrik Sedin laittaen 5-1-osuman tyhjään maaliin kellon näyttäessä aikaa 56.36.

Maailmanmestaruus oli Ruotsille kaikkien aikojen yhdeksäs.