MM-kisojen ratkaisupelit käynnistyvät torstaina neljällä puolivälieräottelulla.

Tukholmassa päivystävä Kiekkoministeri Ilari Isotalo käy läpi Kanada-Ruotsi-ottelun läpi viiden ratkaisukohdan kautta.

****

Tukholman lohkon herkkupala on puolivälierien iltaottelu. NHL-tähdillä varustettu Kanada kohtaa kisaisäntä Ruotsin, jolla on paljon tehtävänä pelastaakseen kotikisat jo toiselta katastrofilta putkeen.

Kanada oli joukkueiden edellisessä kohtaamisessa yllättävän suvereeni. Sen jälkeen voimasuhteet ovat kuitenkin tasaantuneet. Tässä on viisi seurattavaa asiaa klo 21.15 alkavalle kamppailulle.

1) Helpottaako kisaisännän paineet?
Ruotsin MM-kisat ovat olleet tähän mennessä melkoista tarpomista. Globen on buuannut kotijoukkueelleen useammin kuin kerran. Määrätietoisen isännän sijaan jäällä onkin nähty epävarma ja ailahteleva Ruotsi. Puolivälierissä joukkue pääsee iskemään ensimmäistä kertaa altavastaajana, mikä voi helpottaa jossain määrin valtavia paineita.

2) Sedinien taustatuki
Sedinit vastaan Kanada. Puolivälieräparin puhutuin kaksikko on kerännyt kaiken huomion otteluita edeltävissä haastattelutilaisuuksissa. Kahden NHL-veljeksen paluu on iso asia Ruotsille, mutta joukkue tarvitsee panosta myös muilta hyökkääjiltä. Pelastaako Sedinit yksin Ruotsin kisamenestyksen vai löytyykö taustalta uusia vastuunkantajia?

3) Ylivoimaan herätys?
Ruotsi on taistellut läpi kisojen ylivoimansa kanssa, eikä suotta. Joukkue on iskenyt koko kisoissa toiseksi heikoimmalla prosentilla saamistaan erikoistilanteista maaleja, mikä on näkynyt suurina vaikeuksina turnauksessa. Sedinit ja Alexander Edler tuovat tälle osastolle herätystä, mutta myös muulta joukkueelta kaivataan tehoja.

4) Kuka pysäyttää Kanadan ykkösnyrkin?
Kanadan ykkösnyrkki Steven StamkosClaude GirouxAndrew Ladd on ollut läpi turnauksen odotetun hyvä. Supertähdet Stamkos ja Giroux ovat henkilökohtaisella taidollaan osittaneet, ettei hehkutus ole ollut turhaa. Ruotsin puolustus on ollut ajoittain pahoissa vaikeuksissa omalla alueellaan. Yksi tärkeä kysymys torstai-illalle on, kuinka ruotsalaiset onnistuvat NHL-tähtien pimentämisessä.

5) Ottelun alku
Kanada on taistellut läpi turnauksen hitaiden alkujensa kanssa. Varsinkin avauserät ovat olleet ryhmälle läpi turnauksen tukkoisia. Kanadan heikko alakerta on edelleen se heikko paikka, mihin Ruotsin pitää pystyä iskemään kiinni jo heti alussa. Avausmaalin ja hyvän startin merkitys nousee väkisinkin esille, kun peli tarkentuu ratkaisupeleissä.

Ilari Isotalo, Tukholma
Twitter: @IlariIsotalo