Ilari Melartin tuore NHL-sopimus Columbus Blue Jacketsin kanssa on herättänyt paljon mielenkiintoa.

Kiekkoministeri Ilari Isotalo käy läpi kiekkokevään yhden isoimmista tuhkimotarinoista.

****

Ilari Melart on puolustaja, jonka ei pitänyt pärjätä pelillisesti SM-liigassa. Melart on puolustaja, jonka ei pitänyt pärjätä ainakaan Leijonissa tai myöhemmin MM-kisoissa.

Nyt samalla kaverilla on taskussaan kuitenkin NHL-sopimus. Ja vielä ansaittu sellainen.

Isokokoisen puolustajan tarina on reilussa puolessatoista vuodesta ollut huikea. SM-liigan jämäpuolustajasta kasvoi ensin HIFK:n profiilipakki. Tämän jälkeen hänestä kasvoi maajoukkuepuolustaja. Ja nyt edessä ovatkin jo Pohjois-Amerikan kaukalot.

Kehityskaari on melkoinen. Jos vielä syksyllä 2011 suurin osa kiekkojännäreistä ei tiennyt tätä HIFK:n nyrkkisankaria nimeltä, on isokokoinen pakki tällä hetkellä koko kiekkokansan huulilla.

Matikainen nosti esille

Palataan hetkeksi syksyyn 2011. Silloin tarina Ilari Melartin läpimurrosta sai alkunsa.

Melart saa kiittää uudesta alusta uralleen HIFK:n parjattua valmentaja Petri Matikaista. Jos rooli jäi Kari Jalosen aikana vielä kohtuullisen pieneksi, toi kiistelty valmentaja kolossin esille.

Vaikka tuon syksyn 2011 alku meni pilalle polvivamman takia, nosti valmentaja Melartin nopeasti isoon rooliin. Ja kun peli kulki, kasvoivat minuutit entisestään.

Kausi 2011-12 oli helsinkäisjoukkueelle valtava pettymys. Henkilökohtaisella tasolla se oli Melartille kuitenkin iso hyppy liigatasolle. Jos HIFK-puolustaja oli aiemmin urallaan tunnettu lähinnä tappeluistaan ja nujakoistaan, otti fyysinen pakki kiekollisesti valtavia askelia eteenpäin.

Tuntuu kuin Melart olisi yhtäkkiä huomannut, että kiekolla voi tehdä muutakin kuin lämätä pleksien kautta sivuun. Itseluottamus kasvoi onnistumisista ja yhtäkkiä puolustajalla oli kentällä huomattavasti enemmän tilaa kuin aiemmin.

Puolustajan omien sanojen mukaan ”kun otti askeleen oikeaan suuntaan, ei tarvinnut ottaa kahta askelta korjatakseen sitä”. Ja se näkyi kaikessa tekemisessä.

Kuvaavaa oli, että lyhyessä pudotuspelikeväässä Melart oli joukkueensa johtava puolustaja. Sekä kiekollisesti että puolustuksellisesti.

Maajoukkueen kautta Pohjois-Amerikkaan

Jos edelliskausi oli loistava, oli mennyt sesonki viimeinen läpimurto Melartille. Vastuu lisääntyi entisestään ja rooliin tuli myös pisteiden teko, kun peliminuutit kasvoivat ylivoimilla.

Vaikkei kyseessä ole vieläkään mikään kaukaloiden samettikäsi, on pelaaminen pelkästään reilun vuoden aikana ottanut valtavia askelia roolin myötä.

Sopimus Columbuksen kanssa oli yllättävä, mutta ei silti mikään suuryllätys. Puolustaja on tuttu mies Jarmo Kekäläiselle, joka tietää tarkkaan, mitä sai hankkiessaan uransa ensimmäiset MM-kisat pelanneen suomalaisen.

Blue Jackets on loistavasta kaudesta huolimatta yksi NHL:n surkeimpia nippuja. Varsinkin alakerran osalta. Se avaa Melartille herkullisen mahdollisuuden nousta pelaavaan kokoonpanoon myös taalajäillä.

SM-liigan kaukalot on jo valloitettu. Samoin maajoukkuekuviot. Onko ensi syksynä NHL:n vuoro?

Mahdollisuudet ovat ainakin hyvät.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo