Jääkiekon MM-kisoissa on alkulohkoissa päästy puolivälin krouvin yli, kun jokainen joukkue on pelannut vähintään neljä peliä seitsemästä alkusarjan kamppailusta.

Tukholmassa päivystävä Kiekkoministeri Ilari Isotalo käy läpi Ruotsin lohkon jokaisen joukkueen alun turnaukselle.

Kanada, 5 ottelua 11 pistettä

Kiitämme: Kliinisyys, hyökkäyspään taito
Moitimme: Puolustuspelaaminen

Jos Kanadan alku turnauksella oli kaikkea muuta kuin vakuuttava, on joukkue päässyt viime aikoina todelliseen lentoon. Hyökkäyspään taiturit Claude Girouxin ja Steven Stamkosin johdolla ovat alkaneet löytää punaista lankaa, mikä on näkynyt tulostaululla.

Ison kaukalon puolustuspelaaminen tuottaa ryhmälle silti yhä vaikeuksia. Ja kuten joukkueesta jo ennakoitiin, on puolustus Kanadan se mahdollinen kompastuskivi matkalla mestaruuteen. Viime pelit ovat olleet kuitenkin todellinen myrskyvaroitus joukkueen iskukyvystä.

Sveitsi, 4 ottelua 10 pistettä
Kiitämme: Pelitavan kurinalaisuus, fiksu pelaaminen
Moitimme: Tehokkuus, ajoittainen ailahtelu

Kisojen suurin sensaatio on ottanut tähän asti vain voittoja turnauksessa. Erityisesti joukkueen kurinalaisuus ja fiksu pelaaminen ovat loistaneet neljässä ensimmäisessä pelissä.

Kuvaavaa on, ettei joukkuetta ole vielä edes kunnolla testattu. Vaikka alla ovat ottelut Ruotsia, Kanadaa ja Tshekkiä vastaan. Lohkovoitto ja Kanadan välttäminen puolivälierissä olisi kova, mutta realistinen tavoite joukkueelle.

Ruotsi, 5 ottelua 9 pistettä
Kiitämme: Hyökkäyspään taito, ratkaisijoiden leveys
Moitimme: Erikoistilannepelaaminen, ailahtelevaisuus

Turnausisäntä Ruotsin turnaus ei ole lähtenyt odotetusti liikkeelle. Alkusarjan neljässä pelissä on tullut kaksi kirvelevää tappiota. Tre Kronorin peli on muutenkin ollut todella ailahtelevaista.

Erityisesti ylivoima on ollut läpi kisojen hermostunutta ja mielikuvituksetonta. Sen takia Sedineiltä odotetaankin jo paljon Tukholman kupeessa.

Tshekki, 5 ottelua 8 pistettä
Kiitämme: Maalivahtipeli, hyökkäyksen potentiaali
Moitimme: Asenne, puolustuspelaaminen

Kisojen selkeimmin alakanttiin aloittanut joukkue tulee Tshekeistä. Laiskasti avauspeleissä esiintynyt ryhmä on ollut vaikeuksissa oikeastaan jokaisessa pelaamassaan pelissä.

Varsinkin omassa päässä joukkue on ollut vaikeuksissa. Tshekkiläiset saavatkin kiittää 8 pisteestä upeasti maalilla torjuneita Alexander Salakia ja Ondrej Pavelecia.

Norja, 4 ottelua 6 pistettä
Kiitämme: Tehokkuus, fyysisyys
Moitimme: Ailahtelu, puolustuspelaaminen

Turnauksessa varsin ailahtelevaisesti esiintynyt Norja ei ole yllättänyt, mutta ei myöskään pettänyt. Joukkue on ottanut kuitenkin tärkeitä pisteitä kovimmilta kilpailijoiltaan.

Suurin haaste odottaa yhä Tshekki-pelissä, mikäli ryhmä halajaa jatkaa pelejään alkulohkon jälkeen.

Valko-Venäjä, 4 ottelua 3 pistettä
Kiitämme: Puolustuspelaaminen
Moitimme: Hyökkäyspelaamisen puute, kurinalaisuus

Tiiviisti alakertaa puolustava Valko-Venäjä on aloittanut kisat odotetun vaisusti. Kun nimimiehet loistavat poissaolollaan, on ryhmän hyökkäyspeli ollut olematonta ja mielikuvituksetonta.

Tiukka viisikon puolustusmuuri ei itsessään auta, mikäli joukkue ei pysty kunnolliseen hyökkäyspeliin. Säilyttää joka tapauksessa kisapaikan, joten pelaa ilman panosta. Puolivälierät ovat tavoitteena vielä utopiaa.

Tanska 4 ottelua 3 pistettä
Kiitämme: Luisteluvoima, yksilötaito
Moitimme: Jäähyherkkyys, erikoistilannepelaaminen

Ailahtelevaisesti pelannut Tanska on pystynyt pelaamaan hyvin isoja maita vastaan, mutta ollut vaikeuksissa saman tason joukkueita vastaan.

Varsinkin lukuisat jäähyt ovat olleet ryhmän murheena. Juuttien realistinen tavoite on tällä hetkellä paikan säilyttäminen myös ensi kaudeksi MM-kisojen ykkössarjassa.

Slovenia 5 ottelua 1 piste

Kiitämme: Asenne, puolustuspelaaminen
Moitimme: Rutiinin puute, ratkaisijoiden poissaolo

Kisojen lilliputti on pelannut hyvin jokaisessa ottelussaan. Mutta voittoihin se ei ole riittänyt. Eikä tule riittämään. Joukkueelta puuttuu tällä tasolla todelliset johtavat pelaajat. Sen myötä hyvä taistelu ei riitä.

Ilari Isotalo, Tukholma
Twitter: @IlariIsotalo