Ennen kuin pureudun Edmonton Oilersin hyökkääjän Taylor Hallin hämmästyttävän tyhmään käytökseen, taustoitetaan hieman tapahtunutta.

Mennään Suomen aikaan torstain ja perjantain välistä yötä. Ruudulla pyörii läntisen konferenssin kamppailu Oilersin ja Minnesota Wildin välillä.

Tasainen kamppailu on kääntymässä Wildin eduksi. Sille varmistuksena Matt Cullen lyö illan toisen maalinsa kolmannen erän puolen välin jälkeen.

Oilers ei osoita mitään takaa-ajon merkkejä, vaikka joukkue on vain kaksi maalia tappiolla.

Sitten kuvaan astuu Oilersin Hall. Selkä suorana keskialueella, sen jälkeen hieman vauhtia ja todella törkeä polvitaklaus Wildin Cal Clutterbuckiin.

Itse todellisena taklauskoneena tunnettu Clutterbuck ei pysty laittamaan painoa yhtään jalalleen ja paha loukkaantuminen näyttää hyvin todennäköiseltä.

Taklaus (katso täältä) on yksi likaisimmista osoituksista siitä mitä tapahtuu, kun turhautuminen menee yli.

****

Jatketaan taustoittamista.

21-vuotiaan ykkösketjun hyökkääjän Hallin peli näytti kelvolliselta erityisesti ottelun alkupuolella. Hän pelasi aktiivisesti, haki ratkaisuja, mutta ajautui liikaa kulmiin.

Reseptiä Wildin tiiviin puolustuksen murtamiseen ei meinannut löytyä millään. Ei Hallilta tai muutenkaan Oilersilta.

Ja sieltähän se turhautuminen tuli. Hall ei normaalisti ole edes se kaukalon ahkerin taklaaja tai ylipäätänsä fyysinen pelaaja.

Mutta nyt itse taklaus oli törkeimpiä koko NHL:n alkukauden aikana. Ellei jopa viime vuosien törkein. Se oli tahallinen ja se oli vahingoittava.

Mutta mitä tekee Hall?

Vähättelee, selittelee, puhuu suoraan sanoen paskaa. Hän tietää sen, että mitkä seuraamukset ovat. Sen näki sekunti sen jälkeen, kun taklaus tapahtui. Mutta ei.

Suoraselkäisyyttä tasan nolla prosenttia, eikä lähes yhtään myötätuntoa.

Sinne meni se imago.

****

Hall on yksi Oilersin kirkkaimpia tähtiä. Häneltä odotetaan paljon tehoja jo nyt 21-vuotiaana, se on selvää. Hän on organisaation tukipilareita vielä monien vuosien ajan.

Silloin luulisi, että käytös on myös sen mukaista. Mailayhtiön keulakuva mainostuksen suhteen ja niin edelleen vielä kaupan päälle.

Vaikka Clutterbuckiin kohdistunut taklaus on iso opetus Hallille itselleen siitä, että kaukalossa ei voi tehdä ihan mitä tahansa, on käytös äärimmäisen ihmeellistä.

Todellisen pelurin mielikuva meni hyvin likaiseksi yhden puolituntisen aikana. Ei olisi mennyt, jos Hall olisi ottanut seuraamukset vastaan ilman minkäänlaista ylimielisyyttä. Hyväksynyt tulevat sanktiot ja tarkastellut tilannetta rehellisesti.

Erikoiseen rooliin pääsee NHL:n kurinpitäjä Brendan Shanahan, joka antoi taklauksesta vain kaksi peliä pelikieltoa.

Pitkälti sen takia, koska Hall ei ole saanut pelikieltoja aiemmin. Mutta silti pelikielto on aivan naurettavan pieni.

SM-liigassa Jokereissa hyökännyt, nykyinen Kärppien apuvalmentaja Toni Sihvonen sai kymmenen ottelun pelikiellon taklattuaan silloin HIFK:ssa pelannutta Tuomo Ruutua polvella samalla tavalla.

Ei tässä nyt kaikki mennyt putkeen. Ei lähellekään.

Kyllä NHL:ssäkin tulee ihmeellisiä tapauksia vastaan.

Ilari Savonen (@ilarisavonen)

Pysy mukana NHL:n kulussa! Seuraa Twitterissä käyttäjiä @ilarisavonen ja @ilariisotalo sekä hastagia #änäri.