Kiekkoministerit Ilari Isotalo ja Ilari Savonen käyvät läpi mennyttä kauden alkua. Syyniin pääsevät niin positiiviset kuin negatiivisetkin yllätykset.

NHL:n työsulku kesti kauan. Onko liiga otettu vastaan täysin ilman vastarintaa Pohjois-Amerikassa?

Ilari Isotalo: Perinteisillä paikkukunnilla homma toimii edelleen. Väkeä riittää ja meteli on sen mukainen. USA:n eteläisimmissä paikoissa ongelmat tuntuvat sen sijaan kärjistyneen. Phoenix ja Dallas lienevät hyviä esimerkkejä seuroista, johon työsulku iski koviten.

Ilari Savonen: Vastaanotto on ollut vaihtelevaa, mutta se on aika rinnastettu yleisesti liigan mielenkiinnon kanssa. Floridassa punaisia penkkejä on vilkkunut ruudulla, kun taas monella paikkakunnalla hurmos on välittynyt aina Suomeen asti. Kysymykseen, onko NHL otettu avosylin vastaan, voi vastata yleisessä muodossa ja tiivistäen: kyllä.

Mikä joukkue on yllättänyt positiivisimmin kauden alussa?

Isotalo: Chicago Blackhawksin ja San Jose Sharksin voitokkaat alut kaudelle on helppo nostaa esille. Vaikka kummallakin joukkueella on paljon tekemistä pelinsä kanssa, ovat joukkueet osoittaneet venymistään jo avauskierroksilla. Erityisesti Blackhawksilla tuntuu olevan tälle kaudelle todella tasapainoinen nippu kasassa.

Savonen: Kyllä nuo molemmat Isotalon mainitsemat joukkueet ovat niitä ehdottomia onnistujia lännen puolella. Idässä erityisesti Ottawa on saanut koneet käyntiin positiivisella tavalla. Boston on ollut myös hyvä, ei käy kieltäminen. Suurin ennakkosuosikki Rangers on saamassa myös koneet käyntiin ja se on paha juttu muiden joukkueiden kannalta.

Mikä ryhmä on ollut puolestaan alkukierrosten pahin pettymys?

Isotalo: Mikä vaivaa Washington Capitalsia? Alexander Ovetshkinin peliin kulminoituu oikeastaan koko joukkueen pelaaminen. Adam Oatesin pelitapa tuntuu olevan ainakin vielä pelottavan hukassa joukkueen kärkipelaajien osalta.

Savonen: Flyersilla oli hankalaa, mutta Floridasta otettu 7-1-voitto auttoi varmasti itseluottamuksen puolella. Floridan otteita olen nähnyt useamman kerran ja en voi paljoa positiivista asioita siitä joukkueesta sanoa. Paljon on siellä tekemistä.

Syksyllä työsulun aikana Suomessa vieraili tukku NHL-pelaajia. Kuka tai ketkä heistä ovat aloittaneet vahvasti rapakon takana?

Isotalo: Kukaan ei ole suoranaisesti vielä loistanut, mutta moni on jatkanut hyviä otteitaan. Mikkel Bödker on tehnyt tehoja piste per ottelu -tahtia. Myös Ilveksessa pelannut Andres Lindbäck on aloittanut vähintäänkin lupaavasti.

Savonen: Kohulausuntoja antanut Ottawa Senatorsin Kyle Turris on pistänyt limppua tehokkaasti verkkoon. TPS:ssä puolustanut Kevin Shattenkirk ei ole erityisesti loistanut, mutta syöttöpisteitä on kertynyt jo viisi. Erik Karlsson taas on ollut tutun dominoiva.

Suomalaisista esillä ovat olleet eniten maalivahdit. Kenet suomalaiskiekkoilijoista nostat esille avauskierroksilta?

Isotalo: Nyt on pakko nostaa esille puolustuksen johtohahmoksi Tampa Bayssä noussut Sami Salo. Konkari on sopeutunut uuten ympäristöön häkellyttävän hyvin, mistä kertoo jo tehotilaston +9. Kunhan vain herra pysyisi terveenä…

Savonen: Oikeastaan molemmat veljekset Saku Koivu ja Mikko Koivu ovat pelanneet vahvasti ensimmäiset pelit. Ei voi haukkua Teemu Selännettäkään. Bostonin maalilla Tuukka Rask on osoittanut olevansa ”ihan oikeasti” ykkösvahdin arvoinen ja tasoinen.

Pysy mukana NHL:n kulussa! Seuraa Twitterissä käyttäjiä @ilarisavonen ja @ilariisotalo sekä hastagia #änäri.