Alle 20-vuotiaiden maajoukkue matkaa Venäjälle, missä tapaninpäivänä alkaa ikäluokan MM-kilpailut. Suomi kaatoi kenraaliharjoitusotteluissaan suursuosikeista sekä USA:n että Kanadan, mikä nostaa itseluottamusta. MM-kisojen alkusarjassa vastaan tulevat Ruotsi, Tshekki, Sveitsi ja avauspelissä Latvia. SuomiKiekko-sivusto jututti joukkueen päävalmentaja Harri Rindelliä kisojen alla.

Turnauksen kokoonpanosäännöt aiheuttavat ymmärtääkseni päänvaivaa myös Suomelle?

Meillä saa olla tietty määrä pelaajia, eikä voi olla leimaamattomia miehiä. Tämä on minulle pieni mysteeri, koska se ei olisi keneltäkään pois. Jos tulee vatsaepidemia tai loukkaantumisia, niin olisi terveitä pelaajia heittää tilalle.

Mielellään oltaisi otettu pari ylimääräisiä hyökkääjiä ja kahdeksan pakkia, mikä olisi mahdollistanut neljän kentän peluuttamisen, mitä A-maajoukkuekin tekee. Mutta jos otat 12 hyökkääjää ja yksi loukkaantuu, niin ollaan vajaalla. Sekin olisi mahdollista, mutta nyt lähdetään 7+13-kokoonpanolla. Ollaan sitä punnittu niin kauan ja tähän päädytty.

Kokoonpanoa katsotaan ottelukohtaisesti. Voi olla, että pelataan joku peli kuudella pakilla ja joku seitsemällä riippuen turnauksen vaiheesta ja missä tilassa joukkue on. Katsotaan päivän mukaan aina, mikä on paras ratkaisu.

Suomen vahvuutena pidetään hyökkäystä, mutta puolustuksessakin löytyy nyt ainakin sitä monesta kaivattua fyysistä kokoa?

Puolustuksen kannalta on parempi tilanne kuin monena muuna vuotena fysiikan osalta. Meillä on ollut näppäriä, erittäin kiekkotaitavia puolustajia aiemmin. Nyt on erityyppinen, mikä ilahduttaa. Peli tulee olemaan sen luonteista, että kamppailuja tulee maalin edessä.

Miten analysoisit hyökkäyspäätä?

Hyökkäyksessä on laajempi skaala. Isossa kaukalossa tietenkin liikkeellä voi paikata koon puutetta varsinkin hyökkäyspäässä. Koskaan ei tiedä millä tuomarilinjalla mennään. Kuinka paljon saa estää ja muuta. Pääseekö se vikkelä poika tekee vain antaako tuomari estää.

Turnaus alkaa nopeasti harjoituspelien jälkeen Latvia-ottelulla, joka vaatii erilaista asennoitumista kuin USA/Kanada-pelit. Millä varmistatte, että joukkue on heti hereillä?

Ei ole mitään aikaa oikeastaan reagoida USA/Kanada -pelien jälkeen. Optimitilanne olisi ollut, että oltaisiin viime viikolla saatu jo ainakin yksi peli alle, mutta tilanne on tämä ja turha sen enempää vikistä. Hyvät pelit saadaan alle joka tapauksessa.

Latvia on suurelle yleisölle varmasti tuntematon. Siellä on AHL-pelaajia, yksilötaitoa ja luisteluvoimaa ns. venäläiseen tapaan. Ne pelaa MHL-pelejä, mikä on KHL:n alapuolella.

Varmasti yksilötasolla ihan kilpailukykyinen joukkue. Siinä on meidän ensimmäinen mittari, että pystytään joukkueena pelaamaan tarvittavalla tasolla. Ohjauspelin pitää toimia ja pakan täytyy olla tiivis, että heidän yksilöt eivät pääse pompahtamaan esiin.

Hyppäys on aina iso harjoituspeleistä turnaukseen. Näistä asioita on puhuttu paljon henkilökohtaisissa ja joukkuepalavereissa ja sitä on lähestytty jo hyvissä ajoin, että tiedetään mitä on tulossa vastaan.

Halutaan korostaa, että eletään siinä hetkessä, mikä on käsillä. Ensimmäinen kisapeli on aina erilainen. on Tiettyä jännitystä ja meidän pitää olla mentaalisesti valmis ja iskeä heti täysillä voimilla. Ei voi mennä katsomaan, mitä tapahtuu.

Pitää olla erittäin keskittynyt ja tehdä niitä asioita pelitavallisesti, mistä ollaan puhuttu ja mitkä ovat joukkueen arvojen mukaisia. Ei voi olla niin, että on yksi peli tehdään sitä ja toinen tätä vaan tämän pitää näkyä jokaisessa vaihdossa. Tässä on tietenkin helppo puhua. Siellä nähdään, miten se realisoituu. Usko on kova, kun tietää, että nämä kaverit haluaa tehdä parhaansa.

Kai Lintinen (@kailintinen), Helsinki