Moskovan EHT-turnauksesta sivustollemme paikan päältä raportoivat Kiekkoministerit, joista Ilari Savonen käy läpi Suomen joukkueen pelaaja pelaajalta.

Kolmantena vuorossa ovat hyökkääjät.

Moskovaan matkaavassa hyökkäyksessä ei ole mukana yhtään NHL-työsulkupelaajaa. Sen sijaan SM-liigasta mukana on peräti seitsemän peluria.

Aiemmin syksyllä Turun EHT-turnauksessa pelanneista myös tällä kertaa mukana ovat Jori Lehterä, Jonas Enlund, Antti Pihlström ja Teemu Ramstedt.

Hyökkäyksessä Leijonilla on monta kokeilupelaajaa, mutta silti siinä on monta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Mitä esimerkiksi JYPin Miika Lahti saa aikaan maajoukkuetasolla? Onko Bluesin Ramstedtista hyökkäyspään tehomieheksi?

Leijona-analyysien aiemmat osat:
Mitä HIFK:n nuori tähtivahti saa aikaan? – ”Potentiaalinen tuhkimotarina”
”Kuka ottaa johtavan puolustajan aseman?”

12, Jori Lehterä, Sibir Novosibirsk

Turun EHT-turnauksessa nousujohteisesti pelanneelle Lehterälle avautuu kevään MM-kisoja varten nopeaan tahtiin jo toinen maajoukkuetason näyttöpaikka. Tällä kertaa Lehterä on koko joukkueen ykkössentteri ja hänen harteillaan on myös ykkösylivoiman pyörittäminen.

Lehterällä kädet ja peliäly riittävät selvästi maajoukkuetasolle, mutta hänen kohdallaan haaste löytyy luistelusta ja pelinopeudesta. Pysyykö hän ytimessä vauhdikkaissa ja fyysisissä peleissä vai häviääkö hän liikaa kaksinkamppailuja?

19, Tuomas Kiiskinen, Donbass Donetsk

Viime keväänä hienosti MM-kisoihin yltänyt ja kauden jälkeen KHL:ään vaihtanut Kiiskinen on Moskovan turnauksessa Leijonien hyökkäyspään avainpelaajia. Hänen harteillaan on paljon tulosvastuuta, mutta samalla roolia on tarjolla erityisesti ylivoimalla yllin kyllin.

Alkukausi ukrainalaisseurassa on mennyt vaihtelevasti. Jospa Moskovan turnaus tarjoaisi hyvän kipinän loppukautta varten?

21, Tommi Huhtala, Blues

25-vuotias Huhtala on iskenyt Bluesissa alkukauden aikana jo 10 maalia. Kovaa vauhtia henkilökohtaista ennätystään kohti menevä laituri on yksi niistä pelaajista, joita halutaan koeajaa tulevia maajoukkuevuosia ajatellen.

Voimalaituri on välillä erittäin röyhkeä hyökkääjä, joka janoaa maalintekoa. Pystyykö hän Moskovassa pelaamaan omilla vahvuuksillaan?

23, Jere Sallinen, HPK

Hämeenlinnaan kesken viime kauden siirtynyt Sallinen, 22, on ollut yksi pirteimmistä pelaajista vahvan syyskauden pelanneessa HPK:n joukkueessa. Sallinen on päässyt hyökkäämään Ville Viitaluoman ja Eric Fehrin rinnalla. Samalla tehopisteitä on kertynyt kiitettävään tahtiin.

Moskovassa nähdään erityisesti se, millä tasolla Sallinen on tällä hetkellä kansainvälisissä peleissä?

25, Jonas Enlund, Sibir Novosibirsk

Enlundin kohdalla Turun EHT-turnaus oli kaksijakoinen. Välillä hän pystyi murtautumaan maalintekosektorille hyville paikoille, mutta toisaalta välillä hän oli taas liikaa pelin ulkopuolella. Maalinteossa hän onnistui kerran, osumia odotetaan myös Moskovassa.

Enlundin kohdalla suurimmat haasteet liittyvätkin tasaisuuteen ja pelirohkeuteen. Taitoa, älyä ja nopeutta hänellä kyllä riittää.

26, Oskar Osala, Neftehimik Nizhnekamsk

24-vuotias Osala pelaa toista kautta KHL:ssä, jossa hän on alkukauden aikana iskenyt 10 maalia. Isokokoinen voimahyökkääjä lähti viime kaudella Venäjälle hakemaan uutta alkua matkalla kohti NHL:ää.

Maajoukkueen puolella Osala ei pystynyt tekemään pisteitä viime kauden kolmessa EHT-ottelussa. Moskovan turnauksessa vastuuta on varmasti luvassa hyökkäyspäässä, minkä myötä tulosta odotetaan myös. Onnistuuko Osala siinä?

27, Kristian Kuusela, Blues

29-vuotias Kuusela palaa muutaman vuoden tauon jälkeen EHT-otteluiden pariin. Edellisen kerran Kuusela puki maajoukkuepaidan päällensä kaudella 2009-2010, jolloin hän edusti vielä Oulun Kärppiä.

Viime kaudeksi Espooseen ja Bluesin riveihin vaihtanut Kuusela on iskenyt alkukauden aikana 17 (7+10) tehopistettä, mutta samalla hän on ollut tärkeä lenkki muun muassa Bluesin alivoimapelin puolella. Maajoukkuevalinta oli silti yllätys, mutta Moskovassa nähdään, mitä Leijonien valmennusjohto haki sillä, että he ottivat Kuuselan mukaan joukkueeseen.

28, Miika Lahti, JYP

Pitkään JYPissä alempien ketjujen jyränä ja välillä Mestiksessä vieraillut Lahti on ottanut urallaan askeleita eteenpäin. Edelliskaudella 10 maalia iskenyt 25-vuotias hyökkääjä on jo kauden puolessa välissä tekemässä uutta henkilökohtaista piste-ennätystään.

Lahti on kehittynyt pelitaitojensa puolesta, mutta hän osaa edelleen olla tarvittaessa todellinen vastustajan inhoama roolipelaaja. Onko Lahdesta kehittymässä tuleville vuosille uudeksi Juha-Pekka Hytöseksi?

39, Ville Viitaluoma, HPK

Ruotsissa haastavan viime kauden pelannut Viitaluoma palasi Hämeenlinnaan ja otti kapteenin roolin haltuunsa. Alkukausi on mennyt niin henkilökohtaisesti kuin joukkueena varsin vahvasti. Viitaluoma on muodostanut vahvan kolmikon yhdessä Sallisen ja Fehrin kanssa. Peliäly ja taidot riittävät varmasti maajoukkuetasolle, riittääkö vauhti?

41, Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa

Turun turnauksessa mukana olleelta Pihlströmiltä on lupa odottaa parempia otteita Moskovassa. Pihlström on kuulunut maajoukkueen vakiokalustoon jo hetken aikaan, mutta hänellä on kuitenkin kovasti näytettävää, jotta paikka tulevan kevään MM-kisoista voisi aueta.

Pihlström on todellinen energiapelaaja, mutta hänellä olisi myös taitoja viimeistelyyn. Sitä kapasiteettia Leijonat tarvitsevat Moskovassa.

42, Toni Kähkönen, Kärpät

Täksi kaudeksi Ouluun ja Kärppiin matkannut Kähkönen lähti hakemaan kiekollista vastuuta ja pyrki samalla menemään kyseisellä saralla eteenpäin. Kähkönen onkin saanut pelata koko syksyn ajan kovien NHL-vahvistusten ja tehomiesten vierellä.

Onnistumisia on myös tullut, vaikka viime aikojen vire on ollut hieman laskussa. 26-vuotiaalla hyökkääjällä on vielä kapasiteettia mennä eteenpäin pelaajana. Kansainvälisellä tasolla Moskovan turnaus on hyvä mittari sille, pysyykö Kähkönen tarpeeksi hyvin mukana pelivauhdissa.

46, Teemu Ramstedt, Blues

Turun EHT-turnauksessa mukana ollut Ramstedt antoi otteluissa väläytyksiä ja osoitti pystyvänsä pelaamaan omaa peliänsä myös maajoukkuetasolla. Nyt Leijonien valmennusjohto antaa toisen näyttöpaikan heti putkeen. Tarjolla on kiekollista vastuuta erityisesti ylivoiman puolella.

Ramstedtilla ja Bluesilla oli edellisen maajoukkuetauon jälkeen vaikea jakso, jolloin Ramstedt meni pitkään jopa kiikaritehoilla. Taukoa lähestyessä Ramstedt sai jälleen tehoja aikaan. Saako Ramstedt Moskovan turnauksessa sen parhaan vaihteensa päälle?

50, Juhamatti Aaltonen, Rögle

Värikkään kesän läpikäynyt Aaltonen löysi lopulta tiensä Ruotsiin Elitserien-seura Rögleen, joka on kuitenkin jumittunut sarjassa viimeiselle sijalle. Aaltonen itse aloitti terävästi, mutta pikku hiljaa tehot ovat hyytyneet.

Viime keväänä MM-kisat niskavamman takia väliin jättäneellä Aaltosella on Moskovassa paljon osoitettavaa. Onko hänestä tällä hetkellä maajoukkuetasolle maalintekijäksi, vai jääkö hän rivipelaajaksi?

Ilari Savonen (@ilarisavonen)