Kiekollisesti oikeita ratkaisuja. Puolustuspäässä varmoja otteita ja raudanlujaa johtamista.

NHL-apu Jason Demersin aika Oulussa ei ole jättänyt ketään kylmäksi. 25 ottelussa tehot 3+13=16 nakuttanut kanadalainen olikin tyytyväinen alkuunsa uudessa ympäristössä.

– Olen viihtynyt hyvin. Peli on nopeaa ja melko fyysistä, joten tänne on ollut kohtuullisen helppo päästä mukaan, Demers kertaili SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Hyvien otteiden myötä San Jose Sharksin puolustaja kertoo viihtyneensä Suomessa hyvin. Peli maistuu ja tekeminen kentällä tuntuu luontevalta.

– Olen ollut tyytyväinen aikaani täällä. Aina alku uudessa ympäristössä vaatii aikansa, mutta hiljalleen olen päässyt paremmin ja paremmin sarjan sisälle kiinni. Olen viihtynyt ja pelaaminen maistuu enemmän kuin paljon.

Iso rooli helpottanut, mutta tuonut myös haasteita

NHL:ssä vielä suurta läpimurtoaan odottanut Demers on Kärpissä päässyt suureen rooliin. Kesken kauden Ouluun saapunut puolustaja myönsi alun olleen haastava.

– Kieltämättä se oli hieman outoa aloittaa täällä. Alussa olikin paljon totuttelemista. Oma rooli oli täällä heti kuitenkin paljon isompi kuin Pohjois-Amerikassa.

Vaikean alun jälkeen hommat ovat kanadalaisen mukaan lähteneet rullaamaan kuin omalla painollaan. Voittavassa joukkueessa on kiva pelata ilta toisensa jälkeen.

– Joukkuekaverit ovat ottaneet kuitenkin hyvin vastaan. Paljon on ollut sopeutumista ja uuteen totuttelemista, mutta hiljalleen kaikki ovat menneet hyvin ja mukavasti.

Kuten monella muulla NHL-pelaajalla, myös Demersin kohdalla iso kaukalo ja eurooppalaisten suosima kiekkokontrolli ovat tuoneet suurimmat haasteet.

– Puolustuksessa kaukalon eri koko ja oman alueen valtava tila toi varsinkin alussa melkoisesti haasteita. Täällä on paljon taitoa ja iso tila osataan käyttää hyvin hyödyksi, joten sen kanssa on saanut olla tarkkana.

Pleikkaria ja kylmässä hytisemistä

Kun lämmin ja aurinkoinen Kalifornia vaihtuu kylmään ja pimeään Ouluun, on se kenelle tahansa kova paikka. Demers myönsikin sen hämmentäneen varsinkin aluksi.

– Nehän ovat käytännössä kuin vastakohdat toisilleen. Onhan tänne sopeutuminen ollut rankkaa, en edes yritä esittää muuta. Mutta muuten olen viihtynyt, joten sää on ollut ainoa todellinen haaste sopeutumisen kannalta.

Suurin asia, mitä puolustaja kaipaa Pohjois-Amerikasta, tulee nopeasti mieleen.

– Aurinkoa ja lämpöä. Kaipaan tietenkin Kalifornian lämpimiä kelejä. Sitä, että voi pitää shortseja jopa päivä ulkona. Täällä niitä voi pitää ainoastaan kaukalossa. Onhan se vähän hassua, että kaukalo on lämpimin paikka olla, 24-vuotias kanukki naureskeli.

Jokaisella pohjoisamerikkalaisella on omat keinonsa pitää yhteyttä kauas rapakon taakse. Toiset ovat tilanneet NFL:n nettipaketin, toiset turvautuvat englanninkielisiin leffoihin. Mikä on Demersin oma tapa tappaa aikaa ja lievittää koti-ikävää?

– Olen asunut Kyle Turrisin kanssa. Pelaamme käytännössä ”Pleikkaria” ja muita videopelejä päivät pitkät.

– Katsomme toki myös leffoja ja TV-sarjoja jonkin verran. Täällä on se hyvä, että niissäkin puhutaan paljon englantia. Joten periaatteessa koko ajan on mahdollisuus kuulla tuttua kieltä, Demers lisäsi.

Onko Kalifornian mies valmis pitkään ja kylmään Oulun talveen?

– Olen valmis, ei auta kuin pysyä sisätiloissa ja hankkia kunnon pipo.

Ilari Isotalo, Rauma