NHL:n työsulun takia huomio Pohjois-Amerikassa kiinnittyy ensi yönä käynnistyvään AHL-liigaan, jossa pelaa useita suomalaisnimiä.

Kautensa aloittavat muun muassa Mikael Granlund, Sami Vatanen, Leo Komarov ja Teemu Hartikainen. Unibetin kiekkokasvo Esa ”Tiki” Tikkanen odottaa nuorukaisilta hyviä esityksiä, mutta toppuuttelee osittain odotuksia.

– Siellä on monia hyviä junnuja, jotka yrittävät päästä ylös. Ja osa pelaisi jo varmasti NHL:ssä ilman työsulkua. Erityisesti hyökkääjäpää on todella hyvä. Odotan Hartikaisen vakiinnuttavan paikkansa ylhäällä, Bluesin miehet Nättinen ja Lajunen ovat potentiaalisia, Tiki sanoo.

– Komarovilta odotan samanlaisia esityksiä kuin Euroopassa – vähän rauhallisemmin saa tosin mennä ja kovuutta pitää olla, tai voi tulla kylmää kyytiä. Mikael Granlundia on tietysti hehkutettu maasta taivaaseen parin harjoituspelin perusteella ja odotukset ovat pilvissä. Annetaan miehelle kuitenkin aikaa uudessa ympäristössä, Tiki linjaa.

”Ennen vanhaan siellä pelasivat kaikki puupäät”

AHL:stä liikkuu monenlaisia legendoja, ja osa mieltää sarjan edelleen lähes Lämäri-elokuvan kaltaiseksi taistelutantereeksi. Urallaan vain reilun kymmenen AHL-peliä pelannut mutta huomattavasti enemmän tarinoita kuullut Tiki korjaa nopeasti väittämät.

– Ei enää tänä päivänä. Ennen vanhaan siellä pelasivat kaikki puupäät, jotka yrittivät kaikin keinoin päästä esille ja nousemaan ylös liigaan. Kyllä siellä edelleen tähtipelaajat joutuvat koville, esimerkiksi Granlund saa varmasti erityishuomiota. Tänä päivänä taitoa on kuitenkin huomattavasti enemmän, ja siellä pelataan hyvää jääkiekkoa. Ei tosin samaa tasoa kuin KHL:ssä tai SM-liigassa.

– Alkukaudesta peliä parantaa kuitenkin se, että monet loistavat nuoret NHL-pelaajat aloittavat kauden farmissa. Esimerkiksi Edmontonin farmijoukkueen Oklahoman ykköskentältä voi odottaa aika temppuja, Tiki hehkuttaa Ryan Nugent-Hopkinsin johtamaa nippua.