SuomiKiekko-sivusto tavoitti Kazanissa Salavat Julajev Ufan suomalaisvahti Iiro Tarkin, joka torjui sunnuntaina 4-3-rankkarivoiton kotijoukkue Ak Bars Kazanista.

Tarkki pelasi vielä viime kaudella rapakon takana ja kyttäsi paikkaa Anaheim Ducksista, jossa kertyi ainoastaan yksi NHL-matsi. Tarkin mielestä AHL-kausi meni hyvin ja mies olisi ansainnut paremman näyttöpaikan Anaheimissa.

Tarkki päätti suunnata KHL:ään ja napsii nyt kiekkoja Salavat Julajev Ufassa ykkösveskarin tittelillä. Plakkarissa on 11 peliä torjuntaprosentilla 90,7.

Minkälaisen vaikutelman olet saanut KHL:stä, Iiro?

Ufassa on hyvät olosuhteet, hieno halli ja hyvät harjoittelumahdollisuudet. Kaupunki on myös tosi kiva, että ihan hyvin on lähtenyt elämä käyntiin jäähallin ulkopuolellakin.

Pelasit viime kauden Pohjois-Amerikassa. Minkälaista eroa huomaat Pohjois-Amerikan ja Venäjän pelityyleissä?

Pelaamisessa on tosi iso ero Amerikan ja Venäjän välillä. Pelityyli on ihan erilainen ja se on vaatinut sopeutumista ihan harjoituksista lähtien. Mun tyyliselle maalivahdille on vähän haastavampaa ollut Venäjällä.

Miten arkielämä täällä ja Pohjois-Amerikassa?

Arkielämässä ei taas ole niin paljon eroa, koska jääkiekkoon ja jäähallilla menee niin paljon aikaa. Kentän ulkopuolinen aika menee oikeastaan perheen kanssa. Siinä ei ole hirveästi eroa.

Pelasit Anaheimissa ainoastaan yhden NHL-pelin viime kaudella. Miksi näin?

Se on hyvä kysymys. Pelasin tosiaan yhdessä pelissä ja farmissa pelasin omasta mielestäni tosi hyvän kauden. En sitten tiedä, että minä mun olisi pitänyt tehdä toisin, että olisin saanut enemmän peliaikaa NHL:ssä. Mutta olisin tosiaan halunnut ja ehkä jopa ansainnut enemmän minuutteja ja näyttöpaikkoja Anaheimissa.

Sinut hankittiin ykkösvahdiksi Ufaan. Kuinka tärkeätä on valmentajan luottamus?

Totta kai se on tosi tärkeätä, että luotetaan. Mun on sitten peleissä näytettävä, että olen luottamuksen arvoinen. Näistä voitoista tulee parempi mieli ja itseluottamus paranee. Jokapäiväinen elämä jäähallilla helpottuu, kun tulee voittoja.

Veljesi Tuomas Tarkki pelasi viime kaudella KHL:ssä Neftehimik Nizhnekamskissa. Kysyitkö vinkkejä ennen KHL-siirtoa?

Ollaan juteltu asioista. Ilmeisesti Nizhnekamsk on hieman erilainen kaupunki kuin Ufa. Tietenkin me ollaan juteltu yleisistä asioista, kuten millaista hänellä oli täällä.

SM-liigassa olet pelannut veljeäsi vastaan – miten jatkossa?

Totta kai se olisi hienoa pelata vastakkain. Se olisi aina vähän erilainen ottelu. Olisihan se hienoa pelata häntä vastaan jossain muussakin liigassa kuin SM-liigassa, kuten esimerkiksi KHL:ssä.

Nyt KHL:ssä pelaa paljon NHL-tähtiä. Miten maalivahtina koet tämän?

Se tekee mun työstä vähän vaikeampaa, sillä vastassa on niin hyviä pelaajia. Muutamissa peleissä olen huomannut, että vastapuolella on ollut todella taitavia ja vaarallisia pelaajia. Se vähän vaikeuttaa tätä mun työtä. Esimerkkinä voi sanoa Neftehimikin Nail Jakupovin, jolla riitti taitoa.

Haastattelu: Marina Mukhametzyanova, Kazan