Iso-Britannian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla kiekkoilee suomalaishyökkääjä Janne Virtanen. Miehen pelaaminen oli jo lähellä loppua ikävän loukkaantumisen takia, mutta tällä hetkellä mies on paremmassa kunnossa kuin koskaan.

30-vuotias peluri kertoo SuomiKiekko-sivuston haastattelussa omasta peliurastaan, vakavasta loukkaantumisestaan sekä siitä, että mies on ehdolla NHL-varustepaketin voittajaksi.

Pelaat jääkiekkoa Englannissa English National Ice Hockey Leaguessa eli NIHL:ssä. Millainen sarjataso on oikein kyseessä?

NIHL on pääosin amatöörisarja, vaikka joillakin joukkueilla löytyy rosterista palkattuja pelaajia. Tosin summat eivät ole mitään tähtitieteellisiä. Pari viime kautta on mennyt Bristol Pitbullsin paidassa, viime kausi kapteenina ja sitä edellisen kanniskelin A:ta.

Millaiset taustat sinulla on kiekkoilijana?

Isä vei 2-3-vuotiaana luistelemaan Espoossa ja kertoman mukaan maila on ollut kädessä siitä asti. Pelasin junnusarjoissa junnusarjoissa. Ainoa asia mikä kaduttaa on se, että en pelannut yhtäjaksoisesti.

Lätkä vei kunnolla mukanaan, kun perheemme muutti Hollantiin ollessani 16-vuotias. Jääkiekko auttoi sopeutumaan elämiseen vieraassa maassa ja voisi sanoa, että kipinä syttyi uudelleen. Pelasin viisi kautta Utrechtin organisaatiossa. Kohokohdaksi jäi Hans Bruck-pokaalin voitto kaudelta 1999–2000. Pokaali oli sarjan mestaruuspytty.

Missä vaiheessa olet siirtynyt Englantiin?

Suoritin Suomessa varusmiespalveluni, joten minulta jäi yksi kausi väliin. Kotiutuessani kansainvälinen siirtoikkuna oli sulkeutunut enkä päässyt pelaamaan kaudella 2002–2003 ollenkaan. Tuon jälkeen muutin Englantiin opiskelemaan ja törmäsin eräässä opiskelijatilaisuudessa suomalaiseen kaveriin, jolla oli Ilveksen paita päällä.

Keskusteluista kävi ilmi, että kaupungin yliopistolla oli rullakiekkojoukkue ja lähdin siihen mukaan. Vietin Southampton Spitfiresin joukkueessa viisi kautta ja perustimme samaan aikaan organisaatioon jääkiekkojoukkueen. Niiltä vuosilta käteen jäi Englannin yliopistojen rullakiekkomestaruus ja ensimmäiseltä jääkiekkokaudelta sarjan voitto.

Nyt siis pelaat Bristol Pitbullsissa Iso-Britannian kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla?

Päädyin muutaman mutkan kautta pelaamaan Bristol Pitbullsin joukkueeseen ulkomaalaisvahvistuksena, koska halusin testata kuinka korkealle pääsen pelaamaan. Kaikki oli menossa putkeen, vaikka pisteitä ei tullutkaan paljoa, mutta työmoraali toi jonkin verran tunnettavuutta piireissä.

Mitä sitten tapahtui?

Kaikki muuttui maaliskuussa 2011. Pelitilanteessa minua taklattiin selästä. Pääni retkahti ja kaatuessani löin sen laitaan. Se on viimeinen asia, minkä muistan selvästi. Lääkärien mukaan sain vakavan aivotärähdyksen ja he totesivat, että olin saanut myös lievän aivoruhjeen.

Ilmeisesti olet nyt kuitenkin terveiden kirjoissa?

Kuntoutuminen kesti aikansa ja kesäharjoittelu oli yhtä tuskaa. Koko ajan tuntui siltä, että tuli seinä vastaan. Jalat eivät toimineet ja jos vähänkin teki jotain, niin päässä sumeni. Oli pakko jättää kaikki harjoittelu ja toivoa, että oireet lähtisivät. Aivotärähdykset ovat siinä mielessä inhottavia, ettei niitä paranna mikään muu kuin aika, eikä parantumista voi nopeuttaa juuri mitenkään.

Ikävästä tilanteesta ei tainnut jäädä minkäänlaista kammoa?

Jääkiekko on yksinkertaisesti niin hieno laji, että sen eteen on upeaa tehdä töitä ja haastaa itseään joka treenikerralla. Viime kesä meni hyvin. Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen ei ole tarvinnut parannella juuri mitään vammoja. Suunta on oikea ja olo on aivan loistava. Kaikkea sitä tekeekin vain rakkaudesta lajiin.

Olet mukana Facebookissa pidettävässä kilpailussa. Mistä siinä on oikein kyse?

Tuo kilpailu on SherWoodin maahantuojan järjestämä kilpailu, jossa Englannissa pelaavilla kiekkoilijoilla on mahdollisuus voittaa Ambassador-sponssipaketti. Se on sama mitä monet NHL-ammattilaiset saavat käyttöönsä. Vaimoni laittoi minut ehdolle sinne, koska oli sitä mieltä, että ansaitsisin jotain palkintoa siitä, mitä olen lajin ja joukkueen eteen tehnyt.

Pääset antamaan oman äänesi Englannissa kiekkoilevalle Janne Virtaselle tästä.