Suomalaisen KHL-valmentaja Petri Matikaisen on parasta olla tarkkana, ettei hän sorru edeltäjiensä virheisiin perinteisessä omskilaisseurassa.

Nimittäin homman nimi on se, että se ei tule missään nimessä riittämään, että Matikaisen Avangard Omsk marssii voitosta voittoon. Omskilaiseen kiekkokulttuuriin kuuluu voimakkaasti hyökkääminen ja maalinteko – välillä tuntuu, että nämä asiat menevät jopa menestymisen edelle.

Mikäli Matikainen sortuu taktisissa linjauksissa peruutteluun ja keskittyy enemmän oman maalin suojelemiseen kuin hyökkäyspelin lainalaisuuksiin, lähtö tulee hyvin nopeasti.

Viime kaudella se nähtiin, kun päävalmentajan vastuuta kantanut Rostislav Cada sai potkut peluuttaessaan joukkuetta liian puolustusvoittoisella taktiikalla. Joukkue napsi voittoja tasaiseen tahtiin, mutta niin vain Raimo Summanen hälytettiin apuun kesken kauden tuomaan hyökkäävyyttä.

”Minulla on omat näkemykseni jääkiekosta”

Matikainen on ottanut isännän otteet myös joukkueen pelillisissä asioissa. Jotenkin kuulostaa siltä, että HIFK:n ex-luotsi ei ole oikein kartalla nykyseuransa perinteistä.

– Aion treenauttaa joukkuetta niin kuin haluan. Minulla on omat näkemykseni jääkiekosta, Matikainen sanoi viikonloppuna Sovetski Sport -lehdelle kysyttäessä aikooko Matikainen muuttaa seuran, jolla on isot perinteet, pelityyliä.

– En ala tietenkään muuttaa kaikkea kerralla, mutta minun täytyy luoda perusta. Minun täytyy myös selvittää, että minkälaisella jääkiekolla voi menestyä Venäjällä.

Tekeekö Matikainen kardinaalivirheen jo ennen ensimmäistä KHL-matsia? Se jää nähtäväksi. Ymmärtääkö Matikainen kunnioittaa perinteitä? Toivoa sopii, sillä näissä asioissa omskilaisfanit ovat äärettömän tarkkoja. Mikäli Omskin pelityyli ei miellytä faneja, reagoi seurajohto, kuten se teki Cadan kohdalla.