New Jersey Devils otti Stanley Cup -finaalien neljännessä ottelussa pakkovoiton ja siirsi ratkaisua. Unibetin lätkäasiantuntija, viiden sormuksen Esa ”Tiki” Tikkanen tietää erinomaisesti, kuinka vaikeaa neljännen voiton ottaminen on.

Devilsin voitto ei tullut Tikkaselle yllätyksenä, olihan Kings joukkueena täysin uudessa tilanteessa.

– Ennen peliä avainkysymys oli, miten joukkueet suhtautuvat 3–0-tilanteeseen. Devils onnistui tässä paremmin. Kings oli ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa Stanley Cup oli katkolla ja kotiyleisö juhli varmana mestaruudesta. Edessä on kuitenkin aina 60 minuuttia jääkiekkoa, peli, joka pitää voittaa, ei mitään sen ihmeellisempää. Devils, ja erityisesti Martin Brodeur, pelasivat kylmäpäisesti ja rohkeasti selkä seinää vasten, ja ottivat hienon pakkovoiton. Nyt joukkueilla on pari päivää aikaa levätä ja valmistautua seuraavaan peliin, Tiki näkee.

”Odottava kotiyleisö, samppanjat kylmässä”

Ratkaisevan finaalin voittamisen vaikeudesta on puhuttu paljon. Tikin mielestä ei kuitenkaan liikaa. Legendalle tulee mieleen vastaava kokemus New York Rangersin paidasta keväältä 1994. Vahva Rangers johti Stanley Cup -finaalisarjaa Vancouveria vastaan jo voitoin 3–1, ja kotiyleisö odotti kuumeisesti voittoparaatia.

– Johdimme sarjaa 3–1, ja edessä oli viides peli Madison Square Gardenilla. Vaikka kuinka yritti keskittyä vain voittamaan yksittäisen pelin, niin kyllä ne kaikki muut ajatukset ja tekijät hiipivät väkisin mieleen. Odottava kotiyleisö, samppanjat kylmässä, pelaajat alkoivat nähdä painettuja mestaruuspaitoja ja lippiksiä, sana levisi ja jengi mietti jo, minkälaisia juhlia on tulossa. Sitten me sählättiin, Canucks ratkaisi viidennen ottelun kolmannessa erässä, vei myös seuraavan ja tuli tasoihin. Ja olihan Canucksilla myös loistava joukkue, eivät nämä asiat pelkästään itsestä ole kiinni, Tiki muistelee.

Kun vuorossa oli Game Seven Madison Square Gardenilla, Rangers kokosi rivinsä.

– Joukkueena siinä herättiin. Totta kai meillä oli kokeneita, johtavia pelaajia, mutta eteenpäin mentiin ryhmänä. Kävimme asioita yhdessä läpi ja keskustelimme kopissa siitä, mikä oli vienyt meidät 3–1-johtoon sarjassa. Unohdimme kaiken ylimääräisen ja palasimme tekemään perusasiat oikein. Se toi lopulta kannun.

”Kingsillä kaikki avaimet käsissään”

Tiki uskoo edelleen Kingsin mestaruuteen, mutta helposti se ei edelleenkään tule.

– New Jerseyllä on nyt iskun paikka. Pakkovoitto laukaisi paljon jännitystä Devilsin kopissa, miten Kings vastaa tähän? Kingsillä on kaikki avaimet käsissään, mutta pelko voi hiipiä puseroon, varsinkin jos Devils vie myös viidennen pelin. Mikä tärkeää, Ilja Kovaltshuk pääsi vihdoin maalintekijätilastoihin, ja on varmasti intoa täynnä.

Mutta pystyykö New Jersey nousemaan?

– En usko, vaikka seuraavan kotipelinsä se voi vielä voittaa, Tiki ennustaa.

Runsaasti kertoimia ja livevetoa jääkiekkoon löytyy Unibetilta.